ΗΠΑ

Μετά τα ελληνικά F-35 A ψήνεται πώληση των τουρκικών S-400 σε Πακιστάν για να βάλουν την Άγκυρα ξανά σε τροχιά απόκτησης τους

Η απόκτηση από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία F-35, σε συνδυασμό της πρόσφατης συμφωνίας για την απόκτηση F-16V από την Τουρκία, ενεργοποίησε του υπόγειους μηχανισμούς για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των S-400 της Άγκυρας και την εισαγωγή της εκ νέου στο πρόγραμμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς των ΗΠΑ.  

Σύμφωνα με τον ειδικό Πέτερ Σουτσίου (Peter Suciu και το  National Interest), Ϋπάρχει η  λύση για να αποκτήσει η Τουρκία 100 F-35Α και να κερδίσει η αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

Ο Πέτερ Σουτσίου αναφέρει ως λύση την αναφορά πρώην Τούρκου υπουργού ( που δρα πιθανόν ως λαγός του Ερντογάν) την πώληση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων σε άλλη χώρα.   

“Ο πρώην Τούρκος υπουργός πρότεινε ότι η πώληση των S-400 σε έναν ξένο αγοραστή όπως η Ινδία ή το Πακιστάν μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά την απόκτηση του συστήματος, η Τουρκία δεν έχει ακόμη λειτουργήσει πλήρως τους S-400 και εξετάζει το μελλοντικό της ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Τουρκίας παρουσίασε μια τολμηρή ιδέα που σχεδόν σίγουρα θα κερδίσει την εύνοια της Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα θα πρέπει να πουλήσει το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας, το οποίο θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην ίδια, να εισέλθει ξανά στο πρόγραμμα των F-35 Joint Strike Fighter.

Η Τουρκία  αποβλήθηκε από το διεθνές πρόγραμμα μαχητικών stealth πέμπτης γενιάς αφού προώθησε την απόκτηση του ρωσικής κατασκευής S-400 Triumf (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler).

Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι το σύστημα ήταν ασύμβατο με το F-35 και ότι η λειτουργία και των δύο θα έθετε σε κίνδυνο τις δυνατότητες stealth και την ασφάλεια του αεροσκάφους.

Ο νυν Τούρκος επιχειρηματίας Τσαβίτ Καγκλάρ (Cavit Caglar), ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πρότεινε στην Άγκυρα να απορρίψει τους S-400, και να βρει έναν ξένο αγοραστή, ίσως την Ινδία ή το Πακιστάν, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να κερδίσει την εύνοια της Ουάσιγκτον.

"Η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί. Αν ήμουν επικεφαλής, θα πουλούσα τους S-400", δήλωσε ο Καγκλάρ  στην τουρκική εφημερίδα T24 σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

"Υπάρχουν διαθέσιμοι πελάτες. Το Πακιστάν ή η Ινδία θα μπορούσαν να τα αγοράσουν ( ρωσικά συστήματα)", τόνισε ο ίδιος.

Αναγνώρισε δε ο ίδιος ότι θα χρειαστεί να ζητηθεί η γνώμη της Μόσχας για μια τέτοια πώληση, καθώς η Τουρκία έχει λάβει λιγότερα από τα αναμενόμενα από τη συμφωνία.

Η συμφωνία της Άγκυρας για την απόκτηση F-16 Fighting Falcon άνοιξε την όρεξη στις ΗΠΑ

Ενώ η Άγκυρα θα λάβει τα μοντέλα Block-70 του F-16, μαζί με κιτ αναβάθμισης για τον υπάρχοντα στόλο Fighting Falcon, ΘΑ ήθελε πολύ ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς.

Η Τουρκία ήταν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για το Lockheed Martin F-35 Lightning II και σύμφωνα με πληροφορίες πλήρωσε 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

Η παραγωγή εξαρτημάτων για το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς αναμενόταν να είχε έσοδα 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Άγκυρα, ενώ έξι αεροσκάφη F-35 που κατασκευάστηκαν για την Τουρκία δεν παραδόθηκαν ποτέ.

«Θα αφαιρούσα τους S-400 από την Τουρκία αν ήμουν επικεφαλής», πρόσθεσε ο πρώην Τούρκος υπουργός."Το σχέδιό μας ήταν είτε να αποκτήσουμε πρόσθετα συστήματα είτε να τα παράγουμε στο εσωτερικό. Πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία· η καλύτερη πορεία δράσης είναι να διαπραγματευτούμε και να εξηγήσουμε ότι, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το S-400 κατά του ΝΑΤΟ Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα άμεσα”, κατέληξε ο Καγκλάρ.

Οι ΗΠΑ έπεισαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες τις χώρες της δύσης να μην δώσουν μαχητικά στην Τουρκία, για να αναγκάσουν την Άγκυρα να γυρίσει πίσω στο πρόγραμμα F-35, αφού τα 100 αεροσκάφη αυτού του τύπου που είχε παραγγείλει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πριν τον αποκλεισμό της, θα στηρίξουν την εταιρεία κατασκευής τους και την αμερικανική οικονομία με πολλά δις δολάρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ