Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε σε συνέντευξή του που έδωσε στο αμερικανικό CNN ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία από τις δυτικές χώρες δεν απορρέει μόνο από ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και από την αναγνώριση της σημασίας της διατήρησης της διεθνούς σταθερότητας και της αποτροπής ενός πιθανού γεωπολιτικού αναδιατάξιμου που θα μπορούσε να προκύψει από μια ενδεχόμενη επιτυχία της Ρωσίας στην περιοχή.
Ομολόγησε στην συνέντευξή του πως η υποστήριξη που προσφέρουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία, δεν δίνεται επειδή «οι Δυτικοί αγαπούν τους Ουκρανούς αλλά επειδή αν κερδίσει η Ρωσία θα χάσουν οι ΗΠΑ την θέση τους ως παγκόσμιου παίκτη».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κερδίσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο. Διαφορετικά, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα υποστούν μεγάλη ζημιά», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι θέμα μόνο γενναιοδωρίας … να στηρίξουμε την Ουκρανία επειδή αγαπάμε τον ουκρανικό λαό. Είναι προς το δικό μας συμφέρον αλλά και προς το συμφέρον των ΗΠΑ ως παγκόσμιου παίκτη».
Ανέδειξε τη σημασία της προστασίας των διεθνών συμφερόντων και της διατήρησης της παγκόσμιας ισορροπίας ως κρίσιμης πτυχής στη στρατηγική των δυτικών εθνών.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι η ΕΕ έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 31 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022.
Σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο, ανέφερε ότι το μπλοκ θα έχει εκπαιδεύσει 60.000 Ουκρανούς στρατιώτες μέχρι το καλοκαίρι και θα έχει δωρίσει στο Κίεβο περισσότερα από 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού μέχρι το τέλος του έτους.
Πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα
Αν και είπε ότι η βοήθεια έχει παράσχει ζωτικής σημασίας υποστήριξη στους Ουκρανούς που πολεμούν στην πρώτη γραμμή, ο Μπορέλ αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί η ικανότητα και η παραγωγή, όπως αναφέρει ο Guardian.
Η Ουκρανία - η οποία έχει δηλώσει ότι υπολείπεται σε πυρομαχικά κατά της Ρωσίας - έχει δεχθεί αυξανόμενη πίεση στην πρώτη γραμμή του διετούς πολέμου, καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ αρνείται να δώσει το πράσινο φως για ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων (47 δισ. στερλινών).