Αμερικανική δυναμική θα έχει το τεράστιας ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας σχέδιο “Green Aegean”, του ΑΔΜΗΕ, που περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη από Ισραήλ και Κύπρο.
Ήταν ίσως η μόνη σαφή αναφορά σε θέματα ενέργειας που συμπεριλήφθηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν για τον 5ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδος που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.
Η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου άφησε να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένες επαφές με τον DFC (Οικονομικός Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) για να συμμετάσχει στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, του Great Sea Interconnector, στο οποίο οι νέοι συμπαίχτες συνεχώς.
Το κλίμα στην αγορά είναι θετικό και δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη η συντονισμένη προσπάθεια εξεύρεσης χερσαίας εφοδιαστικής βάσης στα λιμάνια των Πατρών, του Αστακού και των Χανίων.
Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να συμμετάσχει στον Great Sea Interconnector, με ποσό μέχρι €100.000.000. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία, συμβάλλοντας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου – Ελλάδας.
Η σύνδεση με την Ελλάδα θα γίνει με καλώδιο από τη Κύπρο στη Κρήτη, το οποίο θα επεκταθεί μέχριτην Πελοπόννησο, και ενδεχομένως από εκεί στην Ιταλία.
Η Τουρκία και οι προσπάθειες της να χωθεί στην Μεσόγειο
Ο Ερντογάν την ίδια στιγμή θα μεταβεί στο Κάιρο για να συζητήσει με τον Αλ Σισι τα ενεργειακά στην Αν. Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα έχει μείνει εκτός όλων των μεγάλων και σημαντικών διασυνδέσεων που σχεδιάζονται, στην περιοχή.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου μπαίνει σε φάση κατασκευής, με φορέα υλοποίησης τη νεοσυσταθείσα εταιρεία ειδικού σκοπού, θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με την ονομασία Great Sea Interconnector. Το έργο αλλάζει όνομα, σηματοδοτώντας το νέο κεφάλαιο που άνοιξε.
Η συμμετοχή της Κύπρου αναμένεται να είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση μαζί με τον ΑΔΜΗΕ αναμένεται να έχουν την πλειοψηφία των μετοχών στην εταιρεία κατασκευής του έργου.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου
Οι σχέσεις των δύο χωρών βαίνουν από το καλό στο καλύτερο, με την Κύπρο να αγορεύεται σε στρατηγικής σημασίας εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ-Ισραήλ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, προσδίδοντας αφενός στο Τέλ Αβίβ το στρατηγικό βάθος που χρειάζεται λόγω του περιορισμένου της έκτασης και του ανάγλυφου της επικράτειας του Ισραήλ,το οποίο περιστοιχίζεταια πό Χμάς-Χεζμπολάχ και Συρία όπου εδρεύουν δυνάμεις του Ιράν, αφετέρου αποτελώντας γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Σούδας-Ισραήλ, αλλά και το "μάτι" των ΗΠΑ στην Μ.Ανατολή.
Ο χάρτης όδευσης του ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης θεμελιώνει την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου που συνορεύουν μεταξύ τους σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας και τον χάρτη του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, ενώ νοτιότερα υφίσταται το όριο της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και βορειότερα η αυθαίρετη τουρκική οριοθέτηση της περιοχής έρευνας-διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.