Η 16η Ιανουαρίου παρήλθε, χωρίς να έρθει πρός ψήφιση από το Τουρκικό Κοινοβούλιο το θέμα αποδοχής της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δείγμα των συνεχιζόμενων "ζυμώσεων" Τουρκίας -ΗΠΑ σχετικά με την απόκτηση των 40 F-16 VIPER.
Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι η Τουρκία με όπλο την πολεμική βιομηχανία της, επιχειρεί να χειραγωγήσει την εξωτερική πολιτική της Ουγγαρίας, προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση Όρμπαν να μην "σπάσει" το "κοινό μέτωπο τους" κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με φόντο την προμήθεια των F-16΄από την Ουάσιγκτον.
Η Ουγγαρία εμμένει στην άρνησή της για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στηρίζοντας τον Ερντογάν
Αυτό φαίνεται ότι το κατάφερε ο Ερντογάν,αφού η Ουγγαρία επικαιροποίησε πρόσφατα την άρνησή της για αποδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του το τουρκικό Κρατικό Πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, αναφέροντας:
" Η Ουγγαρία δεν έχει πειστεί ότι η Σουηδία είναι κατάλληλη για ένταξη στο ΝΑΤΟ δήλωσε κορυφαίος βοηθός του πρωθυπουργού.
Η προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ουγγαρία, λέει ο Αρχηγός του επιτελείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να πείσει τις Ουγγρικές αρχές ότι είναι κατάλληλη υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αρχηγός του προσωπικού του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.
Ο Gergely Gulyas προέτρεψε τη Σκανδιναβική χώρα να εργαστεί πάνω στις διμερείς σχέσεις για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη απέναντί της, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ουγγαρία.
Ο Γκιούλιας περιέγραψε τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών ως « νομικά συμμαχική αυτή τη στιγμή» που δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλική ωστόσο.
Ο βοηθός του Όρμπαν πρότεινε περαιτέρω στη σουηδική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μάθει «τι ερωτήσεις έχει το ουγγρικό κοινοβούλιο» σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Οι ουγγρικές αρχές έχουν πει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Ουγγαρία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο Όρμπαν είπε στο κοινοβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν επείγουσα.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, εγκαταλείποντας τις μακροχρόνιες πολιτικές ουδετερότητάς τους, μια απόφαση που υποκινήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (832 μίλια) με τη Ρωσία, έγινε μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 2023, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατών μελών σε 31.
Ωστόσο, η ένταξη της Σουηδίας εκκρεμεί ακόμη να επικυρωθεί από τις χώρες μέλη Τουρκία και Ουγγαρία, αλλά η γενική συνέλευση του τουρκικού κοινοβουλίου ενδέχεται να συζητήσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες."
Η νέα στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας-Ουγγαρίας
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου 2023, επικαιροποιήθηκε από την Ουγγρική βουλή η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, κάτι που είχε ζητήσει η Άγκυρα από τον Νοέμβριο του 2020 με σκοπό τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας-πλαισίου που θα αντικαταστούσε την προγενέστερη συμφωνία του 1995.
Αποφασίστηκε ότι η Ουγγρική κυβέρνηση θα συνεχίσει την αμυντική βιομηχανική συνεργασία της με την Τουρκία, σύμφωνα με την πολιτική της για άνοιγμα προς την Ανατολή, η οποία θα παράσχει την κατάλληλη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων.
Τα προγράμματα προτεραιότητας αυτών των εξελίξεων είναι η κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις και η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών, που δικαιολογούν τη σύναψη μιας γενικής συμφωνίας-πλαισίου
Ο Ούγγρος ΥΠΑΜ Tamás Vargha είχε δηλώσει ότι:
"Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή και στην Ευρώπη, καθώς και στην προστασία της Ευρώπης από τη μετανάστευση".
Ένα παράδειγμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι το όχημα μάχης Ejder Yalçın, γνωστό στην χώρα μας ως Gidran.
Την άνοιξη του 2021, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας εξοπλίστηκαν με τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από την τουρκική Nurol Makina.
Η Τουρκία συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών,γεγονός που καθιστά την αμυντική συνεργασία ακόμη πιο ελκυστική από την πλευρά μας."
Το σχέδιο Όρμπαν -Ερντογάν στη βάση win-win
Υπενθυμίζουμε ότι η Ουγγαρία είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που μετέχει ως παρατηρητής στον "Οργανισμό Τουρκικών Κρατών", του οποίου ηγείται η Τουρκία, η οποία με μια σειρά συμφωνιών ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας έχει πλευρίσει την χώρα του Όρμπαν για τα καλά.
Το σχέδιο του Ερντογάν είναι η εργαλειοποίηση της Ουγγαρίας ως χώρας που δεν αποδέχεται την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκβιάζοντας τις ΗΠΑ προκειμένου να της δώσουν τα F-16 BLOCK-70.
Χρονικά δεν είναι καθόλου τυχαία κατά την εκτίμησή μας η πρόσφατη επικαιροποίηση της Ουγγρικής άρνησης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν αφόρητα τον Ερντογάν να περάσει ψήφισμα αποδοχής εισόδου της Σκανδιαβικής χώρας στο Βορειο-Ατλαντικό Σύμφωνο από το Τουρκικό Κοινοβούλιο.