Πραγματικά είναι ανήκουστο, σκληρό και κυρίως ακατανόητο, η Ευρώπη να υποφέρει από ενεργειακή κρίση, αγοράζοντας φυσικό αέριο και πετρέλαιο πανάκριβα σε σχέση με πριν το 2022, και οι ΗΠΑ ( που έχουν επιβάλει σκληρές κυρώσεις) να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Την αποκάλυψη έκανε η τουρκική εφημερίδα turkiye, με την οποία το καθεστώς Ερντογάν ουσιαστικά αλληλο συγχαίρεται για την πολιτική φιλίας και εμπορικών σχέσεων με την Μόσχα, την ίδια στιγμή που Ευρωπαίοι φέρονται βασιλικότεροι των ΗΠΑ σε κυρώσεις.
Τι αναφέρει η τουρκική αποκάλυψη για τις ΗΠΑ
Τον Νοέμβριο του 2023, οι ΗΠΑ εισήγαγαν πετρέλαιο από τη Ρωσία για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022.
Παρά τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο στα 74,9 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής εξωτερικού εμπορίου των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον αγόρασε 10.000 βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2023 για 749.000 δολάρια.Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν στα 74,9 δολάρια το βαρέλι.
Οι ΗΠΑ όμως ως γνωστόν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και επίσημα έχουν διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από την χώρα αυτή από τον Απρίλιο του 2022.
Οι χώρες της G-7 είχαν επίσης εισαγάγει ανώτατη τιμή 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο τον Δεκέμβριο του 2022.
Η πρόσφατη αγορά ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, η οποία υπερβαίνει το ανώτατο όριο τιμών που ορίστηκε από το G-7, σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στη σύνθετη δυναμική του διεθνούς ενεργειακού εμπορίου.
Το τι γίνεται αυτήν την στιγμή στον ενεργειακό τομέα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία δεν είναι γνωστό, αλλά οι μεγ´λες δυνάμεις πάντα έχουν τον τρόπο τους να βρίσκουν λύση μεταξύ τους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώνει και όλα θα αλλάξουν
Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, για διακοπή της οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, το Κίεβο ευρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, και η Μόσχα ελέγχει εξολοκλήρου τις ροές πετρελαίου, φυσικού αερίου, Σιτηρών και άλλων αγαθών, έχοντας γίνει πλουσιότερη από την έναρξη του πολέμου.
Η Ευρώπη, μεταξύ της οποίας και η Ελλάδα, δέχονται μεγάλες πιέσεις στο θέμα της ενέργειας, και για τον λόγο αυτόν εισάγουμε τόσο ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό 70-80 % ( αφού κλείσαμε τα εργοστάσια λιγνίτη) επιβαρύνοντας τον Έλληνα καταναλωτή υπέρογκα ποσά σε μια περίοδο παγκόσμιας ακρίβειας.
Με την κατάληξη πλέον του πολέμου στην Ουκρανία ( μετά την αμερικανική απόσυρση) να είναι πλέον προδιαγεγραμμένη, η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει τις “παγωμένες” σχέσεις της με την Ρωσία και να αναζητήσει φτηνό φυσικό αέριο, το συντομότερο δυνατό.
Δεν μπορεί να αγνοηθεί μια τεράστια χώρα όπως η Ρωσία, και για αυτό και η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της και βρει σημεία σύγκλισης με την Μόσχα, για το καλό των πολιτών της.
Οι κυρώσεις προς την Ρωσία επίσης σε οπωροκηπευτικά, αυγά, και άλλα ελληνικά προϊόντα, θα πρέπει να “ ελαστικοποιηθεί”, ώστε να ανοίξει αυτή η μεγάλη αγορά για τους Έλληνες εμπόρους.
Το συμφέρον της πατρίδος μας είναι το μοναδικό που πρέπει να μας απασχολεί και καμία σωστή πλευρά της ιστορίας, ειδικά την περίοδο που Έλληνας καταναλωτής υποφέρει από το άγριο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική αγορά.