Ένα κοινό όραμα για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό χαλυβδώνει τη σχέση ΗΠΑ-Ινδίας, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν να ενισχύουν τους αμυντικούς δεσμούς, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
Ο Siddharth Iyer, διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Άμυνας για την πολιτική της Νότιας Ασίας, δήλωσε ότι η αμυντική εταιρική σχέση έχει βιώσει μια "απίστευτη και πρωτοφανή δυναμική", όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III ταξίδεψε δύο φορές στην Ινδία κατά τη διάρκεια της θητείας του και από τη "ζεστασιά και την οικειότητα" μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Iyer πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν φτάσει σε ένα "μετασχηματιστικό στάδιο στη σχέση", καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν βασίζεται στην πρόοδό της στην περιοχή. "Αυτή η σχέση είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για το υπουργείο", δήλωσε ο Iyer. "Η πεποίθησή μας είναι ότι το να πετύχουμε τη σωστή σχέση των ΗΠΑ και της Ινδίας δεν είναι απλώς απαραίτητο, αλλά αναγκαίο για την επίτευξη της στρατηγικής μας στον Ινδο-Ειρηνικό". "Υπάρχει μια ευρεία και βαθιά δέσμευση να γίνει αυτό πραγματικότητα", είπε.
Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης επίσκεψης του Όστιν στην Ινδία τον Ιούνιο, ο Rajnath Singh, υπουργός Άμυνας της Ινδίας, οριστικοποίησε τις λεπτομέρειες ενός οδικού χάρτη για την ταχεία προώθηση της συνεργασίας και της συμπαραγωγής αμυντικής τεχνολογίας.
"Νομίζω ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους σκεφτόμαστε τον οδικό χάρτη είναι πραγματικά μια εκδήλωση της δέσμευσης του υπουργού Όστιν για την επιτάχυνση του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ινδίας, και για τον ίδιο, βάζοντας στο υπουργείο να βρει στοχευμένες ευκαιρίες για να προτείνει την προώθηση των δυνατοτήτων εγχώριας αμυντικής παραγωγής της Ινδίας", δήλωσε ο Iyer κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την προώθηση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας στον τομέα της ασφάλειας που φιλοξενήθηκε από το Ινστιτούτο Hudson στην Ουάσιγκτον. Το Ινστιτούτο Hudson είναι μια δεξαμενή σκέψης δημόσιας πολιτικής που επικεντρώνεται στην άμυνα, τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία, την ενέργεια, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και το δίκαιο.
Ο Iyer δήλωσε ότι η συμφωνία έχει ήδη παράσχει τα θεμέλια για μετρήσιμη πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σε βασικούς τομείς γύρω από την αμυντική παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Αμερικανοί και Ινδοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν επίσης τη δημιουργία του οικοσυστήματος επιτάχυνσης της άμυνας Ινδίας-ΗΠΑ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώσει τους κυβερνητικούς δεσμούς με την προώθηση συνεργασιών μεταξύ αμερικανικών και ινδικών εταιρειών, επιταχυντών νεοφυών επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση και κλιμάκωση των εμπορικών τεχνολογιών που έχουν στρατιωτικές εφαρμογές, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κεφάλαια και αίροντας τα εμπόδια.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας έχουν αναγνωρίσει την Ινδία ως έναν κρίσιμο στρατηγικό εταίρο για τις επόμενες δεκαετίες και έναν εταίρο που έχει επιδείξει αυξανόμενη προθυμία να προωθήσει ένα κοινό όραμα για μια ελεύθερη, ανοικτή και βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη.
"Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει περιγράψει τη σχέση ΗΠΑ-Ινδίας ως μία από τις πιο σημαντικές για τον 21ο αιώνα", δήλωσε ο Iyer.
"Οι [...] σημαντικές πρόοδοι που πολλοί από εμάς έχουν παρατηρήσει στη σχέση ΗΠΑ-Ινδίας αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ιστορίας σχετικά με το τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό για να προωθήσουν τους στρατηγικούς μας στόχους και να έρθουν πιο κοντά στην υλοποίηση και ενίσχυση αυτού του οράματος ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού", κατέληξε.