Τα τελευταία χρόνια προηγμένες τεχνολογικά χώρες, αντιλαμβανόμενες την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία των UAV στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρούν να διαμορφώσουν σύγρονα δόγματα και τεχνικές χρησιμοποίησής τους.
Φυσικά οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τις παραπάνω εξελίξεις, επιχειρώντας να κατασκευάσουν UAV το οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί και εκτοξευθεί από επανδρωμένο μαχητικό ή βομβαρδιστικό αεροσκάφος τους και το οποίο θα είχε την δυαντότητα εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.
Αυτό ως εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση επιβιωσιμότητας των μαχητικών-βομβαρδιστικάν από τα εναέρια μέσα του εχθρού, αλλά και την δραματική αύξηση της ακτίνας ενεργείας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και μάλιστα εκ του ασφαλούς, μακριά από το βεληνεκές των εχθρικών αντιαεροπορικών συστημάτων.
Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας των ΗΠΑ , προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό με συμμετέχουσες αμυντικές εταιρείες της χώρας, με την General Atomics να είναι η νικήτρια.
Η νίκη και οι στόχοι της General Atomics για την υλοποίηση του προγράμματος LongShot UAV των ΗΠΑ
Ανακοινώθηκε ότι η General Atomics είναι η νικήτρια εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό των ΗΠΑ LongShot Airborne Combat Unmanned Aerial Vehicle (UAV).
Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας των ΗΠΑ επέλεξε την General Atomics για να αναπτύξει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μπορεί να αναπτυχθεί στον αέρα, ικανό να εκτοξεύει πυραύλους αέρος-αέρος ως μέρος του προγράμματος LongShot.
Η εταιρεία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ελπίζει να ξεκινήσει πτητικές δοκιμές αυτού του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο μπορεί να δώσει στα μαχητικά και τα βομβαρδιστικά νέα ευελιξία έναντι εναέριων απειλών σε μεγαλύτερες αποστάσεις, πριν από το τέλος του έτους.
Το Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ανακοίνωσε ότι ανέθεσε τον πρώτο γύρο συμβάσεων LongShot στις General Atomics, Lockheed Martin και Northrop Grumman το 2021, αλλά οι εργασίες για το έργο ξεκίνησαν στην πραγματικότητα το προηγούμενο έτος.
Το έργο στοχεύει να αυξήσει το εύρος εμπλοκής και την αποτελεσματικότητα της αποστολής των υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς και πυραύλων αέρος-αέρος.
Είναι γνωστό ότι το F-15 προτιμάται ως η πλατφόρμα μεταφοράς για το LongShot στο πλαίσιο της ιδέας.
Από την άλλη πλευρά, στο σχέδιο που μοιράζεται η General Atomics, το LongShot, φαίνεται να έχει τα κύρια φτερά ανεστραμμένα προς τα πίσω και δίδυμες ουρές σε σχήμα ανεστραμμένου V. Τονίζεται ότι τα κύρια φτερά έχουν σχεδιαστεί για να ανοίγουν μετά την εκτόξευση του UAV από το πολεμικό αεροπλάνο. Διαθέτει επίσης μια μικρή αεροδυναμική προέκταση που μοιάζει με ουρά πίσω από την επάνω εισαγωγή αέρα και μια οδοντωτή μύτη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του LongShot, το UAV θα εκτοξεύει τον πύραυλο AIM-120 Advanced Medium Range Air-to-Air Missile (AMRAAM). Προς το παρόν είναι άγνωστο εάν το UAV προορίζεται να μεταφέρει πυραύλους εξωτερικά ή σε εσωτερικό διαμέρισμα.
Το πρόγραμμα Longshot και ο τρόπος ανάπτυξης-λειτουργίας του UAV
Η πρόταση προϋπολογισμού του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2024, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, περιελάμβανε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το έργο:
«Το πρόγραμμα LongShot αναπτύσσει ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που μπορεί να εμπλακεί σε πολλούς εχθρικούς στόχους από μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιώντας υπάρχοντα αεροσκάφη και φέροντας πύραυλους αέρος-αερος.
Το LongShot θα εκτοξεύεται είτε εξωτερικά από υπάρχοντα μαχητικά είτε εσωτερικά από υπάρχοντα βομβαρδιστικά.
«Αυτό το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σταθερότητας και ελέγχου της εκτόξευσης ενός πυραύλου αέρος-αέρος από ένα σχετικά μικρό UAV σε επιχειρησιακό περιβάλλον».
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κατασκευάστριας εταιρείας General Atomics θα ξεκινήσουν πτητικές δοκιμές του εν λόγω UAV πριν από το τέλος του 2023, με την παραγωγή και απόδοσή τους στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να ακολουθεί.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ριζική αναμόρφωση του αεροπορικού αγώνα, αφού πλέον το επανδρωμένο μαχητικό ή βομβαρδιστικό αεροσκάφος που θα φέρει και θα εκτοξεύει το UAV που με την σειρά του θα έχει δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς όπως οι AMRAAM-120.
Με τον τρόπο αυτό το αεροσκάφος "βατήρας" από το οποίο θα εκτοξεύεται το υπόψιν UAV, ουσιαστικά θα κινδυνεύει ελάχιστα από την δράση της εχθρικής αεροπορίας, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει πρωτίστως τους πυραύλους των προπορευόμενων συγκεκριμένων UAV.