Μπάιντεν
ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

"Σπαζοκεφαλιές" Μπάιντεν για Ελλάδα, ΝΑΤΟ και τουρκικά F-16-Τηλεφωνική επικοινωνία με Ερντογάν να συναντηθούν στο Βίλνιους

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως π Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν όπου αποφασίστηκε η συνάντησή τους στη Λιθουανία. Τα θέματα που θαα βρεθούν ψηλα στην ατζέντα της διμερούς επαφής είναι τα μαχητικά F-16 και η ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλναντική Συμμαχία.  Οι πιέσει προς την Άγκυρα για να άρει το βέτο για την πρσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται, όμως δεν αποκλείεται η Άγκυρα να ζητήσει ως αντάλλαγμα από την Ουάσινγκτον να ανάψει το πράσινο φως για την πώληση των μαχητικών F-16, κάτι που έχει προκαλέσει ενστάσεις στους κόλπους των Δημοκρατικών λόγω φόβου κλιμάκωσης προκλητικών  ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε κατά την διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του NATO που θα πραγματοποιηθεί στην Λιθουανία το διήμερο 11 – 12 Ιουλίου και στην προσπάθεια στρατιωτικής ενίσχυσης τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο CNN ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενόψει της συνόδου κορυφής των κρατών μελών στο Βίλνιους την Τρίτη και την Τετάρτη, σημειώνοντας σιβυλλικά ότι η χώρα-αντιρρησίας, η Τουρκία, επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16 της, όπως και η Ελλάδα που έχει ψηφίσει υπέρ της ένταξης της Σουηδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τα F-16

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ διεξάγεται σε μια στιγμή που  η Σουηδία επιδιώκει να ενταχθεί στη δυτική συμμαχία, μια κίνηση που αντιμετώπισε αντίσταση από την Τουρκία και την Ουγγαρία. Ο Μπάιντεν δήλωσε  αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι θα αρθούν οι αντιρρήσεις της  Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον στόλο των  F-16.

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», είπε ο Μπάιντεν. «Και αυτό που προσπαθώ, ειλικρινά, να πετύχω εδώ είναι να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε  στη Σουηδία να εισέλθει στη Συμμαχία».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος προτού η Συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης του Κιέβου στις τάξεις της.

Αν και η συζήτηση για την επικείμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πρόωρη, τόνισε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να παρέχουν στον πρόεδρο Ζελένσκι την ασφάλεια και τα όπλα που χρειάζεται η χώρα του για να βάλει τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία για το αν θα εισέλθει ή όχι η Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου», είπε ο Μπάιντεν. «Εάν γίνει αυτό, το εννοώ, δεσμεύουμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Είναι δέσμευση που όλοι έχουμε αναλάβει. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, τότε θα είμαστε όλοι σε πόλεμο με τη Ρωσία».

«Νομίζω ότι πρέπει να χαράξουμε έναν ορθολογικό δρόμο για να μπορέσει η Ουκρανία να πληρεί τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει δεκτή η Ουκρανία.

Στη συνέντευξη ο Μπάιντεν μίλησε και για άλλες βασικές προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία και στρατιωτική ικανότητα στον κόσμο, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν συνεργασία με το Πεκίνο.

«Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να δημιουργήσουμε σχέση με την Κίνα που ωφελεί κι αυτούς κι εμάς», είπε ο Μπάιντεν. «Τηλεφώνησα στον Σι, αφού είχε εκείνη τη συνάντηση με τους Ρώσους για τη νέα σχέση τους, και του είπα: Δεν είναι απειλή. Αλλά από τότε που η Ρωσία μπήκε στην Ουκρανία, 600 αμερικανικές εταιρείες αποχώρησαν από τη Ρωσία. Και μου είπατε ότι η οικονομία σας εξαρτάται από επενδύσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Πρόσεχε λοιπόν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...