Τα μηνύματα από τις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου καλά για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία για F-35 και πιστώσεις, αν και είναι ακόμη νωρίς για τελικά συμπεράσματα.
Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε, όπως διατείνονταν μέχρι τώρα ο ελληνικό τύπος, ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε όλους τους τομείς, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα, αλλά η εκλογή Ερντογάν, χαλάει την μαγιά που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και μερικά χρόνια, ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται στον ορίζοντα με αφορμή μόνο την Σουηδία.
Με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές, υπουργούς, Αξιωματικούς, να ανεβοκατεβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη, αναφωνώντας ότι είναι η πιο κομβική πόλη για το ΝΑΤΟ, καθώς αμερικανικές μονάδες εκπαιδεύονται σε Βόλο και Κρήτη, αναμέναμε όντως καλύτερες ημέρες στις σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα.
Η κατάσταση όμως φαίνεται ότι “ στράβωσε” όταν ο Ερντογάν δήλωσε κοιτώντας την Ελλάδα, για να ακούσουν οι ΗΠΑ, ότι δήθεν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλίζονται συνεχώς, αποκρύπτοντας βέβαια ο ίδιος ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία κινείται σε πολεμικούς ρυθμούς εδώ και δύο χρόνια, για ποιόν άραγε;
Το άσχημο κλίμα ξεκίνησε με την καθυστέρηση εγκρίσεως από τις ΗΠΑ, της προμήθειας των γνωστών μαχητικών F-35 προς την χώρα μας.
Πληροφορίες καλά ενημερωμένες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, άκουσε τους συμβούλους του και έγινε "Μπαιντένογλου", καθυστερώντας τα F-35 στην Ελλάδα ( άγνωστο για πόσο), μέχρι να πει το ναι ο Σουλτάνος Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι φέρονται να εκβιάζουν τις ΗΠΑ και με άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα τα Στενά του Βοσπόρου, τα ρωσικά κεφάλαια στην Τουρκία, την Συρία, και πιθανότατα λέμε εμείς και με το Αιγαίο, απαιτώντας την άνευ όρων παράδοση της Αθήνας σε πολλές απαιτήσεις της Τουρκίας, προκαλώντας ένα σοβαρότατο πλήγμα στο γόητρο των ΗΠΑ.
Η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, δεν θα είναι το τέλος των τουρκικών απαιτήσεων αλλά η αρχή με στόχο την διχοτόμηση ή όπως αλλιώς την ονομάσουν οι ειδικοί, του ελληνικού Αρχιπελάγους.
Μετά την αδικαιολόγητη αμερικανική στάση με τα F-35 και τα όπλα τους προς την Ελλάδα, διαπιστώθηκε και νέο εμπόδιο.
Οι ΗΠΑ καθυστερούν την ενεργοποίηση του μηχανισμού χαμηλότοκων αμυντικών δανείων FMF, που θα μας έδινε σωρεία οπλικών συστημάτων είτε δωρεάν είτε σε εξευτελιστική τιμή.
Ο μηχανισμός FMF προκάλεσε την κινητοποίηση του ΥΠΕΘΑ στην προώθηση προγραμμάτων προμήθειας αμερικανικής προελεύσεως υλικού, αποστέλλοντας δεκάδες αιτήματα για άρματα μάχης Abrams ελικόπτερα UH-60M, Apache, Chinook και ΤΟΜΑ Bradley.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστώσεις για την Ελλάδα δεν θα μείνουν στα 2 δισ. δολάρια αλλά θα αφορούν μια πιο μεγάλη περίοδο 6-8 δισ. δολαρίων.
Τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε
Καταρχήν οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ, ότι είμαστε σωστοί στις “υποχρεώσεις μας” σε ΝΑΤΟ και οπουδήποτε αλλού, για αυτό και αναμένουμε και από την Ουάσιγκτον την ίδια στάση σε όλα τα ζητήματα.
Σε δεύτερη φάση, οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις με την Κίνα, η οποία ενδιαφέρεται πραγματικά για τον Πειραιά, και να κινηθούμε για συνεργασία με την κινεζική αμυντική βιομηχανία, όπως έχουν κάνει και συνεχίζουν να πράττουν οι δήθεν “σύμμαχοι” Τούρκοι.
Παράλληλα, θα ενεργοποιήσουμε ακόμα πιο πολύ την αμυντική συνεργασία με την Γαλλία, σε όλα τα επίπεδα, απαιτώντας την μεταφορά τεχνογνωσίας, αναζητώντας νέα παρτίδα μεταχειρισμένων ή καινούργιων ( ανάλογα τις ανάγκες) αεροσκαφών Rafale.
Δυστυχώς την Ουάσιγκτον την κατατρέχει το σύνδρομο της μικρής χώρας για την Ελλάδα, συγκρινόμενη σε σχέση με χώρες όπως η Τουρκία για παράδειγμα, σε μεγάλη μερίδα τεχνοκρατών και Αξιωματικών του Πενταγώνου.
Αυτό ας το κρατήσουμε καλά, αφού οι ΗΠΑ δεν θέλουν να απολέσουν την Τουρκία με τίποτα, και τα έχουν προς το παρόν με τον Ερντογάν, σε αντίθεση με την χώρα μας, που τα έχει με την Τουρκία, η οποία επιζητεί κάθε 10 χρόνια μια κρίση για να επεκτείνει τα σύνορα της και την επιρροή στην ΝΑ Ευρώπη και την Μεσόγειο.