Η Ρωσία «λαμβάνει υλικό από το Ιράν για την κατασκευή ενός εργοστασίου drones» στο έδαφός της και αυτό «θα μπορούσε να λειτουργήσει πλήρως στις αρχές του επόμενου έτους», προειδοποίησε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν φαίνεται να βαθαίνει», τόνισε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι βασίζει τις δηλώσεις του σε πληροφορίες από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την Παρασκευή ένα ενημερωτικό σημείωμα προς ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες για να τις βοηθήσει, είπε, «να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους» του προγράμματος drone του Ιράν και έτσι να αποφύγουν «ακούσια» συνεισφορά σε αυτό. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μια δορυφορική εικόνα της τοποθεσίας που σχεδιάζεται, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της, για αυτό το εργοστάσιο drone, στην ειδική οικονομική ζώνη Alabuga, περίπου 900 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι, μέχρι τον Μάιο, η Ρωσία είχε λάβει «εκατοντάδες» ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την κατηγορούν ότι τα χρησιμοποίησε πρόσφατα για να «επιτεθεί στο Κίεβο και να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό», είπε ο Τζον Κίρμπι. Επικαλούμενος πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος είπε ότι τα drones ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), κατασκευάστηκαν στο Ιράν, μεταφέρθηκαν μέσω της Κασπίας Θάλασσας και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Κίρμπι επανέλαβε, όπως έχει ήδη πει η Ουάσιγκτον, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «έτοιμη να κάνει περισσότερα» για να «καταγγείλει και να διαταράξει» αυτή τη συνεργασία με drone. «Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις κατά των παραγόντων που εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία, που προορίζεται για χρήση στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, η οποία «πηγαίνει αμφίδρομα», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι το Ιράν, με τη σειρά του, προσπαθεί να αποκτήσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό «αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων».