Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια εκεχειρία ή εδαφικές παραχωρήσεις για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ισοδυναμούσε μόνο με μια «ειρήνη Ποτέμκιν» που θα νομιμοποιήσει την επιθετικότητα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και θα ενθαρρύνει μελλοντικές επιθέσεις .
«Θα ανταμείψει τον επιτιθέμενο και θα τιμωρούσε το θύμα», δήλωσε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με την Washington Post. Σε μια ομιλία που θεωρήθηκε από αναλυτές ως «μήνυμα» από τις ΗΠΑ στη φινλανδική πρωτεύουσα, ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για τη «στρατηγική αποτυχία» του Πούτιν στην Ουκρανία, ότι απομόνωσε τη Μόσχα, αποδυνάμωσε την οικονομία της και αποκάλυψε τα τρωτά σημεία του ρωσικού στρατού που κάποτε ήταν μια τρομερή δύναμη.
Η ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο στο οποίο όπου το Κίεβο προσπαθεί να ανακαταλάβει τα εδάφη του που ελέγχονται από τη Ρωσία μέσω μιας νέας αντεπίθεσης και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει τη διάβρωση της ισχυρής δυτικής υποστήριξης στον υπαρξιακό αγώνα της Ουκρανίας.
Η εισβολή του Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022 ανέτρεψε δεκαετίες σταθερότητας στην Ευρώπη και προκάλεσε τεράστιες απώλειες πολιτών και στρατιωτικών και στις δύο πλευρές. Έστειλε επίσης σοκ σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια και εντείνοντας μια επικίνδυνη αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για μια ειρήνη με τη διαμεσολάβηση εθνών όπως η Κίνα ή η Βραζιλία, ο Μπλίνκεν έθεσε αρχές για αυτό που ονόμασε «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη» που θα περιλαμβάνει εδαφική επανένωση της Ουκρανίας, ρωσικές αποζημιώσεις και λογοδοσία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπλίνκεν απέρριψε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή εδαφικές παραχωρήσεις που έπρεπε να γίνουν από τους Ουκρανούς σε μια φόρμουλα για «εδάφη για την ειρήνη», η οποία είπε ότι θα αντιπροσωπεύει μόνο μια «ειρήνη Ποτέμκιν».
«Μια κατάπαυση του πυρός που απλώς θα παγώσει τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου και θα επέτρεπε στον Πούτιν να εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατακτημένα εδάφη και να έχει μια ανάπαυλα για να επανοπλιστεί και μετά να χτυπήσει ξανά - δεν είναι μια δίκαιη ειρήνη και βιώσιμη», επεσήμανε ο Μπλίνκεν. «Θα νομιμοποιούσε την αρπαγή γης από τη Ρωσία. Θα ανταμείψει τον επιτιθέμενο και θα τιμωρούσε το θύμα», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις «εάν και όταν η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί για πραγματική ειρήνη». «Μαζί με την Ουκρανία και με συμμάχους και εταίρους, θα ήμασταν έτοιμοι να έχουμε μια ευρύτερη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που θα προάγει τη σταθερότητα και τη διαφάνεια και θα μειώνει την πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσης», είπε. Μιλώντας στη Φινλανδία, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός «ουκρανικού στρατού του μέλλοντος».
Αυτό σημαίνει «μια σύγχρονη αεροπορία, ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα, προηγμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, εθνική ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών και εκπαίδευση και υποστήριξη για τη διατήρηση των δυνάμεων και του εξοπλισμού σε ετοιμότητα μάχης», αναφέρει το Reuters. Αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.
Η σκανδιναβική περιοχή γινόταν ολοένα και πιο σημαντική από στρατηγική άποψη, με τη Φινλανδία, προηγουμένως αδέσμευτη, να προσχωρεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και τη Σουηδία να προσπαθεί να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με την Washington Post, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ καταρτίζουν σχέδια για να εξασφαλίσουν τη συνεχή στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία πέρα από την τρέχουσα επίθεση της χώρας, ελπίζοντας ότι τα μακροπρόθεσμα σύμφωνα ασφαλείας θα είναι ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντική ρωσική επιθετικότητα και θα μπορέσει να αλλάξει τους υπολογισμούς που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πεδίο της μάχης.
Οι προτάσεις που εκπονούνται αποτελούν εναλλακτική λύση στην ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μια προοπτική που χωρίζει τα κράτη μέλη μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν το αίτημα του Κιέβου για άμεση ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και εκείνων που φοβούνται ότι θα μπορούσε να βάλει σε αμφισβήτηση το δυτικό στρατιωτικό μπλοκ άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.