Έντονο φαίνεται είναι το παρασκήνιο μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφορικά με την αποδοχή από την Άγκυρα το ταχύτερο δυνατόν της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η θέση των ΗΠΑ
Συγκεκριμένα σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, "οι ΗΠΑ προτρέπουν την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε αυτή να είναι μέλος του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου".
Η Βουδαπέστη και η Άγκυρα θα πρέπει να επικυρώσουν την αίτηση της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Σουηδία την Τετάρτη.
Στην πρώτη επίσκεψη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ μετά από 23 χρόνια, ο Λόιντ Όστιν έγινε δεκτός από τον Σουηδό ομόλογό του Τζόνσον στη ναυτική βάση Muskö την Τετάρτη, όπου διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για μια ταχεία είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Ανυπομονώ να μπορέσω σύντομα να σας αποκαλώ σύμμαχο», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα εργαστούν σκληρά για να το ολοκληρώσουν πριν από το καλοκαίρι την είσοδο της στη Συμμαχία. Το βλέπω πολύ σημαντικό». Ο Όστιν επανέλαβε τη βεβαιότητά του ότι η Σουηδία θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.
Οι Αμερικανικές "προτροπές" σε Τουρκία και Ουγγαρία
«Προτρέπουμε την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας το συντομότερο δυνατό», είπε. Η Σουηδία αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ καθώς πλέον απαιτεί μόνο τις εγκρίσεις του τουρκικού και του ουγγρικού κοινοβουλίου.
Το τουρκικό κοινοβούλιο μέχρι στιγμής αρνείται σταθερά να διεξαγάγει ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας λόγω της άρνησης της χώρας να εκδώσει άτομα της κουρδικής αντιπολίτευσης και οι Ούγγροι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η Σουηδία ήταν πολύ επικριτική για την κατάστασή της, στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να πείσουν την Τουρκία και την Ουγγαρία να αποδεχθούν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Όστιν αρνήθηκε να πει, εκτός από το να προτρέψει την τουρκική ηγεσία «ως σημαντικό σύμμαχο» να το κάνει.
Όταν ρωτήθηκε εάν η πρόσφατη συμφωνία για την πώληση των κίτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να επιταχύνει την επικύρωση, ο Όστιν δεν ήθελε να συνδέσει αυτή τη συμφωνία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και είναι σημαντικό να ενημερώσει τις ικανότητές της», είπε.
Εγγυήσεις ασφαλείας και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ
Ένα άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν οι διαβεβαιώσεις ασφαλείας που έλαβε η Σουηδία από τις ΗΠΑ.
«Η Σουηδία είναι ένας σημαντικός εταίρος. Ασκούμαστε μαζί σας και τα στρατεύματά μας συνεργάζονται για να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα και τον εκσυγχρονισμό τους», είπε ο Όστιν, ο οποίος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο καιρό ή πόσο εκτεταμένες θα είναι οι διαβεβαιώσεις ασφαλείας των ΗΠΑ.
Ανέφερε επίσης ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται συχνότερα τα σουηδικά λιμάνια σε σχέση με τον περασμένο χρόνο και ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη συνασκούνται με σουηδικά αεροπλάνα και θα συνεχίσουν να το κάνουν.
«Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Τζόνσον σύμφωνα με τον οποίο, η επίσκεψη του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ είναι απόδειξη ότι αυτές έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια της Σουηδίας εν αναμονή της ένταξης στο ΝΑΤΟ και ένα σημαντικό μήνυμα ότι θέλουν να δουν τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο.
"Βαθαίνει" η αμυντική συνεργασία Ουάσιγκτον-Στοκχόλμης
Την ίδια στιγμή, η Σουηδία και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται βαθύτερη αμυντική συνεργασία. Μια συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 και συζητήθηκε κατά τη συνάντηση στη Σουηδία, στοχεύει στο να διευκολύνει ακόμη πιο γρήγορα τη Σουηδία να λάβει στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η συμφωνία ασχολείται κυρίως με διάφορες νομικές και τεχνικές πτυχές της παρουσίας των ΗΠΑ στο Σουηδικό έδαφος.
«Θα μπορούσε να είναι για δασμούς και φόρους. Θα μπορούσε να αφορά την προκαταρκτική αποθήκευση αμυντικού υλικού, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε», είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι «ωστόσο μόνιμες βάσεις δεν συζητούνται».
Μετά την επίσκεψη στη Σουηδία, ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία στην αμερικανική βάση Ramstein στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης για την Ουκρανία.
Το παρασκήνιο και τα απόνερα για την Ελλάδα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας στη βάση του δούναι και λαβείν, σε σχέση με την έγκριση παροχής 79 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα τουρκικά F-16 από την Ουάσιγκτον, με αντάλλαγμα την αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πριν την Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.
Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας, με κύριο αποδέκτη την χώρα μας.
Εκτίμησή μας είναι πως σε περίπτωση νίκης του Κιλιντζάρογλου στις τουρκικές Προεδρικές εκλογές η οποία θα συνοδεύεται όπως αναμένεται με εγγυήσεις για στροφή της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ και την Δύση γενικότερα, είναι πάρα πολύ πιθανό η κυβέρνηση Μπάιντεν αφού προηγουμένως έχει διασφαλίσει την αποδοχή εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα, να προβεί στην πώληση των 40 F-16 BLOCK 70 στους Τούρκους.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν επίσης αρνητική για την αεροπορική υπεροχή μας στο Αιγαίο, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι προβαίνουν επίσης σε εγχώριο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 BLOCK 30 αρχικά, ενώ διαθέτουν έναν ισχυρό στόλο από UAV, UCAV, drone KAMIKAZI, αναπτύσσοντας παράλληλα το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τους KIZILELMA και μεταγενέστερα το εγχώριο μαχητικό 5ης γενιάς TF-X.