Μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αμυντική βιομηχανία της Αμερικής «δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη» για «έναν παρατεταμένο συμβατικό πόλεμο» με έναν εχθρό με μεγάλο στρατό όπως η Κίνα.
Τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα μιας προσομοίωσης πολεμικών παιχνιδιών, η οποία επίσης βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε παρατηρήσεις και στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και στον συνεχιζόμενο ρόλο στρατιωτικής υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο.
Οι πληροφορίες από τον πόλεμο της Ουκρανίας οδήγησαν το CSIS να ανακαλύψει ότι οι ΗΠΑ θα εξάντλησαν γρήγορα τα πυρομαχικά τους, ιδιαίτερα τα μεγάλης εμβέλειας, με καθοδήγηση ακριβείας - σε λιγότερο από μια εβδομάδα ενός θερμού πολέμου με την Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν.
«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής βάσης πυρομαχικών - δεν είναι επί του παρόντος εξοπλισμένη για να υποστηρίξει έναν παρατεταμένο συμβατικό πόλεμο», τόνισε η μελέτη.
«Η ουσία είναι ότι η αμυντική βιομηχανική βάση, κατά την κρίση μου, δεν είναι προετοιμασμένη για το περιβάλλον ασφαλείας που υπάρχει τώρα», κατέληξε ο Σεθ Τζόουνς (Seth Jones) του CSIS σε δήλωση στη Wall Street Journal.
Ως κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο Τζόουνς έθεσε το ερώτημα: «Πώς θα αποτρέψετε αποτελεσματικά εάν δεν έχετε επαρκή αποθέματα των ειδών πυρομαχικών που θα χρειαστείτε για ένα σενάριο για τα Στενά Κίνας-Ταϊβάν;»
Σύμφωνα με περισσότερα από τη μελέτη: «Όπως δείχνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένας πόλεμος μεταξύ μεγάλων δυνάμεων είναι πιθανό να είναι μια παρατεταμένη, βιομηχανικού τύπου σύγκρουση που χρειάζεται μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία ικανή να παράγει αρκετά πυρομαχικά και άλλα οπλικά συστήματα για έναν παρατεταμένο πόλεμο, αν αποτύχει η αποτροπή... Δεδομένου του χρόνου παράδοσης για τη βιομηχανική παραγωγή, θα ήταν πιθανότατα πολύ αργά για την αμυντική βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή, εάν ένας πόλεμος συμβεί χωρίς σημαντικές αλλαγές».
Η έκθεση επεσήμανε επιπλέον ότι η αργή φύση της γραφειοκρατίας και της εποπτείας των ΗΠΑ είναι επίσης μια θεμελιώδης πτυχή του προβλήματος: «Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι ξένες στρατιωτικές πωλήσεις (FMS) των ΗΠΑ διαρκούν πάρα πολύ επειδή πρέπει να ξεκινήσουν από το Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια να εκτελεστούν από το Υπουργείο Άμυνας και τελικά να εγκριθούν από το Κογκρέσο. Οι ξένες πωλήσεις έχουν οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, της ενίσχυσης των συμμαχικών σχέσεων και της αποτροπής της πώλησης αντίπαλων συστημάτων σε άλλες χώρες», αναφέρει η μελέτη.
«Το σύστημα FMS των ΗΠΑ δεν είναι το βέλτιστο για το σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον – ένα περιβάλλον όπου χώρες όπως η Κίνα χτίζουν σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες και προσπαθούν όλο και περισσότερο να τις πουλήσουν στο εξωτερικό», ανέφερε η μελέτη.
Φαίνεται ότι το Πεντάγωνο το λαμβάνει υπόψη του και γνωρίζει ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν αποκαλύψει τις αμυντικές ελλείψεις των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιλέγει να εμπλέκεται όλο και περισσότερο. Οι New York Times ανέφεραν την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ενισχύσουν την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού κατά 500% τα επόμενα δύο χρόνια.
Ενώ ο στρατός των ΗΠΑ παρήγαγε προηγουμένως 14.400 βλήματα των 155 mm το μήνα, τα νέα σχέδια θα μπορούσαν να δουν αυτούς τους αριθμούς να ξεπερνούν τις 90.000 κάθε μήνα.