Ο πρώην πρόεδρος «δέχθηκε δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για την ανάθεση με αισχρό τρόπο κρατικών συμβάσεων κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε δελτίο Τύπου· για αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να στερήσει από τον κ. Μαρτινέλι και την οικογένειά του το δικαίωμα εισόδου στην αμερικανική επικράτεια, αναφέρει δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στον Παναμά.
Η απόφαση ανακοινώθηκε την ημέρα που οι δυο γιοι του πρώην προέδρου απελάθηκαν από τις ΗΠΑ στον Παναμά, αφού εξέτισαν τις ποινές δυόμισι ετών που τους επιβλήθηκαν για διαφθορά. Η αμερικανική δικαιοσύνη τους είχε επίσης καταδικάσει να καταβάλουν πρόστιμο 250.000 δολαρίων ο καθένας για την υπόθεση.
Οι Λουίς Ενρίκε και Ρικάρδο Μαρτινέλι υιός καταδικάστηκαν το 2022 για δωροληψία συνολικά 28 εκατομμυρίων δολαρίων από την Οντεμπρέχτ, 19 εκατ. εκ των οποίων μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ.
Στον Παναμά, όπως και ο πρώην πρόεδρος, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προερχόμενων από δωροδοκίες της βραζιλιάνικης γιγαντιαίας εταιρείας των κατασκευών όταν βρισκόταν ο πατέρας τους στην εξουσία (2009-2014), καθώς και για άλλη υπόθεση, γνωστή ως «Μπλε μήλο», που αφορά επίσης παράνομο σύστημα προμηθειών με αντάλλαγμα δημόσια έργα.
Οι δυο γιοι επιβιβάστηκαν σε πτήση που απογειώθηκε από τη Νιούαρκ, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς της υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE), διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός τους Κάρλος Καρίγιο. Κατ’ αυτόν, τους εντολείς του επρόκειτο να υποδεχθούν δικαστικοί με την έξοδό τους από το αεροσκάφος προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Όμως, αφού κατέβαλαν ποσό 14 εκατ. δολαρίων, θα αναμείνουν τη δίκη τους ελεύθεροι υπό όρους, πρόσθεσε.
Τα δύο αδέλφια δεν θα έχουν δικαίωμα να βγουν από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να παρίστανται αυτοπροσώπως όταν δέχονται δικαστικές κλήσεις για υποθέσεις τους που εκκρεμούν, πάντα σύμφωνα με τον συνήγορο Καρίγιο.
Το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ σάρωσε τα τελευταία χρόνια το πολιτικό σκηνικό σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Στον Παναμά, στην υπόθεση ενεπλάκησαν κάπου 100 πρόσωπα, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος Μαρτινέλι και ο διάδοχός του Χουάν Κάρλος Βαρέλα, που εγκατέλειψε το αξίωμα το 2019.
Η άφιξη των αδελφών προκάλεσε σάλο στον Παναμά, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τις εκλογές του 2024, στις οποίες ο κ. Μαρτινέλι, παρά τις διώξεις σε βάρος του που εκκρεμούν, εννοεί να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Ο 70χρονος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων αλυσίδας σούπερ μάρκετ, διατηρεί κάποια δημοφιλία.