ΗΠΑ

Πως η Τουρκία επιχειρεί να "δέσει" τις ΗΠΑ με το Ακουγιού και την πυρηνική ενέργεια

Είναι γνωστό ότι ο πρόγραμμα κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού της Τουρκίας εξελίσσεται σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, χωρίς αποκλίσεις.

Σε σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση της η Αναστασία Ζοτέεβα, γενική διευθύντρια της εταιρείας του έργου, Akkuyu Nuclear, είχε αναφέρει ότι, "τα σχέδια βρίσκονται σε καλό δρόμο για παράδοση πυρηνικών καυσίμων στον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στα τέλη Μαΐου του επόμενου έτους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης στην  διεθνή εκδήλωση πυρηνικής ενέργειας "Atomexpo 2022" στην παράκτια πόλη Σότσι της Ρωσίας, η Ζοτέεβα επιβεβαίωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στη Μερσίνα, στη νότια Τουρκία βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, συμπληρώνοντας ότι  "ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση των άλλων τριών αντιδραστήρων και έως το 2023 θα παραδοθεί φρέσκο ​​καύσιμο για την πρώτη μονάδα ισχύος."

Ως γνωστόν  η πρώτη μονάδα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Ακουγιού , η οποία θα αποτελείται από 4 αντιδραστήρες των 1200 μεγαβάτ τύπου VVER-1200 τύπου «III+» και θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, όταν συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατία της Τουρκίας.

Οι υπόλοιπες 3 μονάδες προγραμματίζεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2026, με διαφορά ενός έτους, η κάθε μια από την προηγούμενη.

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε διατυπώσει το ερώτημά  γιατί δεν επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και στη Ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία Atomstroyexport του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού, του οποίου συνεχίζεται η κατασκευή, αφού αυτή είναι η πολιτική της Ουάσιγκτον ως απόρροια της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;

Το γεγονός αυτό επεσήμανε σε twitter του εδώ και πολύ καιρό Πρέσβης ε.τ Αλέξανδρος Μαλλιάς που έγραφε:

"Kατάλαβα λάθος; Ενώ εργάζονται με λίγο  έως πολύ πεπεισμένους Ευρωπαίους για να απαλλαγούν από το ρωσικό πετρέλαιο κ.λπ., οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τον εξοπλισμό  που παρέχεται από τη ρωσική Atomstroyexport στον πυρηνικό σταθμό στην Νατοϊκή Τουρκία.  Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου θα λειτουργεί το 2023. "

 

 

Η εξήγηση στο παραπάνω σημαντικό ερώτημα βρίσκεται ίσως στο γεγονός ότι "η Τουρκία βρίσκεται  σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αγορά αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων", όπως αποκαλύπτει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η κυβέρνηση της Τουρκίας και οι ιδιωτικές εταιρείες βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αγορές μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς η χώρα θέλει να απογαλακτιστεί από τον άνθρακα.

«Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια ως τρόπο αντικατάστασης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα», δήλωσε ο Τζάστιν Φρίντμαν, ανώτερος σύμβουλος για την εμπορική ανταγωνιστικότητα στην πυρηνική ενέργεια στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τρίτη στην Άγκυρα.

Υπάρχει χώρος για την αγορά έως και 35 μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, γνωστών ως SMRs, είπε ο Φρίντμαν επικαλούμενος τις τουρκικές φιλοδοξίες για 20 γιγαβάτ δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά έως το 2050.

«Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα συνεργαστούμε κυβέρνηση με κυβέρνηση για να ανοίξουμε την πόρτα στη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων», είπε.

Οι κατασκευαστές SMR στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τη NuScale Power Corp. και την TerraPower LLC που υποστηρίζεται από τον Bill Gates.

Τα SMR παράγουν συνήθως εκατό μεγαβάτ ή λίγο περισσότερα ,καθιστώντας τα περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους των συμβατικών αντιδραστήρων και μπορούν να κατασκευαστούν σε σειρά, όπως εξαρτήματα σε ένα εργοστάσιο, και όχι ως τα συνηθισμένα κατά παραγγελία έργα.

Η επένδυση σε αυτή την κλίμακα θα κόστιζε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργούσε η χρηματοδότηση εάν οι συνομιλίες καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία.

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ πραγματοποιούνται καθώς η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu στη νότια Τουρκία. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται επίσης ένα δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με τη Rosatom που ενδέχεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία διαθέτει 68 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι κάλυψαν περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας. Η χώρα στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2053."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ουσιαστικά,  ο Ερντογάν επιχειρεί  να "δέσει" τις ΗΠΑ με το Ακουγιού και την πυρηνική ενέργεια, προκειμένου να βελτιώσει τις κακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να μην τις έχει "απέναντί του" στις επικείμενες Προεδρικές και βουλευτικές  εκλογές στη χώρα του.

Παράλληλα με την κίνηση αυτή ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό της αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ , αλλά και να πείσει για τις τάχα "αγνές προθέσεις του", περί  αποδοχής ελέγχου του από την Ουάσιγκτον, καθώς επίσης  ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία αποκλειστικά για ηλεκτροδότηση και τίποτε παραπάνω.

Σε πρόσφατο άρθρο μας , είχαμε αποκαλύψει ότι η Ουάσιγκτον έχει βάλει στη μαύρη λίστα μισή ντουζίνα πακιστανικές εταιρείες για την υποστήριξη των « μη ελεγχόμενων πυρηνικών δραστηριοτήτων» του Ισλαμαμπάντ και ότι το Πακιστάν είναι μια χώρα πάρα πολύ επικίνδυνη και πιθανή αναφορικά με την  μη επιτρεπόμενη διάδοση πυρηνικών όπλων σε χώρες και οργανώσεις.

Οι ΗΠΑ φοβούνται όχι άδικα ότι η οικονομική εξαθλίωση της χώρας, μπορεί να την οδηγήσει σε τέτοιες κινήσεις, για τις οποίες είναι υπότροπη με Ιράν ,Λιβύη και Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με  αξιόπιστες μαρτυρίες.

Τουρκία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με πακιστανικές ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην τουρκική διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ "Γαλάζια Πατρίδα 2022", η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν  επίσης στη Διεθνή αεροπορική άσκηση "ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ" όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Τέλος, είναι  γνωστό ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να καταστήσει την Τουρκία επίσης πυρηνική δύναμη.

Η εμμονή του Ερντογάν  για απόκτηση Πυρηνικών όπλων, γεγονός που θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα σε βάρος όχι μόνο Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Μ.Ανατολής- ΝΑ Μεσογείου-Βαλκανικής και Βορείου Αφρικής

Εκτίμησή μας είναι ότι η πιθανότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων της Τουρκίας από το Πακιστάν, με το οποίο έχει στενότατες σχέσεις  σε συγκερασμό με τους πυραύλους Tayfun μεγάλου βεληνεκούς για εκτόξευσή τους, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανή μελλοντική  απειλή  για Ελλάδα και Κύπρο.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...