ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

"Μεταβολή" στη στρατηγική των ΗΠΑ! Το Πεντάγωνο εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων ενάντια σε μη πυρηνική απειλή

Πριν από λίγες ώρες, ως μέρος της ετήσιας ομιλίας του στη Λέσχη Συζητήσεων Βαλντάι, που παρακολουθήθηκε στενά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φάνηκε να αποκλιμακώνει τη ρητορική περί πυρηνικού πλήγματος στην Ουκρανία, λέγοντας πως δεν υπάρχει πολιτικός ή στρατιωτικός λόγος για πυρηνικό πλήγμα στη χώρα.

Το ίδιο ωστόσο δεν μπορεί να ειπωθεί για τις ΗΠΑ, οι οποίες σε μια αιφνιδιαστική ανατροπή της πάγιας στρατηγικής τους, δεν θα αποκλείουν πλέον τη χρήση πυρηνικών όπλων ενάντια σε μη πυρηνική απειλή, σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, η νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας του Πενταγώνου απορρίπτει τα όρια στη χρήση πυρηνικών όπλων που υποστήριζαν εδώ και καιρό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του ελέγχου των όπλων (και, στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν), επικαλούμενη αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Μέχρι τη δεκαετία του 2030 οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις ως στρατηγικούς ανταγωνιστές και πιθανούς αντιπάλους», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο πολυαναμενόμενο έγγραφο που εκδόθηκε την Πέμπτη. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ θα «διατηρήσουν έναν πολύ υψηλό πήχη για την πυρηνική αποτροπή» χωρίς να αποκλείουν τη χρήση των όπλων ως αντίποινα σε μια μη πυρηνική στρατηγική απειλή για την πατρίδα, τις αμερικανικές δυνάμεις στο εξωτερικό ή τους συμμάχους.

Σε μια ακόμη έντονη ανατροπή για τον αμφιλεγόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, στην προεκλογική του εκστρατεία για το 2020 ο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο για να αποτρέψει ή να αντεπιτεθεί σε μια πυρηνική επίθεση, μια θέση που υποστηρίχθηκε από προοδευτικούς Δημοκρατικούς και κατακεραυνώθηκε από τα γεράκια της άμυνας. Αυτή η θέση μόλις αντιστράφηκε καθώς και «το περιβάλλον απειλής άλλαξε δραματικά από τότε» και η στρατηγική του Πενταγώνου σφυρηλατήθηκε εκ νέου σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο.

Σε μια εκπληκτική κίνηση που θα έπρεπε να προκαλέσει οργή στους λεγόμενους προοδευτικούς, αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει ορισμένες αυστηρά ανακληθείσες επιστολές, η πυρηνική έκθεση που αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναθεώρησε την πυρηνική της πολιτική και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έως τώρα πολιτικές, «θα οδηγούσαν σε ένα απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου υπό το πρίσμα του φάσματος των μη πυρηνικών δυνατοτήτων που αναπτύσσονται και διατίθενται από ανταγωνιστές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά σε στρατηγικό επίπεδο» στις ΗΠΑ και τους συμμάχους των.

Το έγγραφο πυρηνικής στρατηγικής δεν διευκρινίζει ποιες μη πυρηνικές απειλές θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνική απάντηση των ΗΠΑ, αλλά οι τρέχουσες απειλές περιλαμβάνουν υπερηχητικά όπλα που κατέχουν η Ρωσία και η Κίνα για τα οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δοκιμασμένη άμυνα.

Διευκρινίζει, ωστόσο, με τον πιο έντονο τρόπο, τι θα συνέβαινε με μια άλλη πυρηνική δύναμη, τη Βόρεια Κορέα, εάν εξαπέλυε πυρηνική επίθεση στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία. Αυτή η ενέργεια «θα οδηγήσει στο τέλος αυτού του καθεστώτος», λέει. Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στην αποτροπή επιθέσεων της Βόρειας Κορέας.

Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα τα λαμπρά μυαλά των νεοσυντηρητικών πίσω από την έκθεση, ότι είναι καλύτερο να ενσταλάξουμε τον φόβο μιας δυσανάλογης πυρηνικής αντεκδίκησης, καθιστώντας έτσι μια απροκάλυπτη πυρηνική επίθεση πολύ πιο πιθανή.

Στο έγγραφο, το οποίο άρχισε να πλαισιώνεται πολύ πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το Πεντάγωνο λέει ότι η Ρωσία συνεχίζει «να επικαλείται τα πυρηνικά της όπλα για να υποστηρίξει τη ρεβιζιονιστική πολιτική ασφαλείας της», ενώ το σύγχρονο οπλοστάσιό της αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Με άλλα λόγια, το Πεντάγωνο γνώριζε τα σχέδια του Πούτιν πριν αρχίσει να τα υλοποιεί και αυτό καθόρισε τη δραματική αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης των ΗΠΑ. Σχεδόν σαν το Πεντάγωνο να κατηύθυνε όλη τη σειρά των γεγονότων...

Εν τω μεταξύ, η Κίνα παραμένει ο «κορυφαίος στρατηγικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν (Lloyd Austin) σε επιστολή που παρουσιάζει τη νέα αμυντική στρατηγική. Ανέφερε τις «ολοένα και πιο καταναγκαστικές ενέργειες της Κίνας για την αναμόρφωση της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και του διεθνούς συστήματος ώστε να ταιριάζει στις αυταρχικές προτιμήσεις της», καθώς εκσυγχρονίζει και επεκτείνει γρήγορα τον στρατό της. Η Κίνα θέλει να έχει τουλάχιστον 1.000 παραδοτέες πυρηνικές κεφαλές μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναφέρει το έγγραφο πυρηνικής στρατηγικής, λέγοντας ότι θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για «καταναγκαστικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών προκλήσεων κατά των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή».

Η πυρηνική στρατηγική επιβεβαίωσε τα προγράμματα εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αντικατάστασης της γηρασμένης πυρηνικής τριάδας αέρος-θαλάσσης-ξηράς των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών είναι το πυρηνικό υποβρύχιο ICBM κλάσης Columbia του Πολεμικού Ναυτικού, το επίγειο ICBM Minuteman III, το νέο όπλο Standoff μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύεται από αέρα και μαχητικά αεροσκάφη F-35 για την Ευρώπη που φέρουν πυρηνικά όπλα.

Η αναθεώρηση επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές ότι το Πεντάγωνο θα αποσύρει τη βόμβα βαρύτητας B83-1 και θα ακυρώσει το πρόγραμμα Sea-Launched Cruise Missile. Ωστόσο, υποστηρίζει ένα αμφιλεγόμενο ναυτικό όπλο της εποχής Τραμπ, την πυρηνική κεφαλή χαμηλής απόδοσης W76-2 που εκτοξεύεται από υποβρύχιο, η οποία περιγράφεται ότι παρέχει «ένα σημαντικό μέσο για την αποτροπή περιορισμένης πυρηνικής χρήσης».

Η ευρύτερη έκθεση στρατηγικής πρόσφερε επίσης ήπια διατυπωμένη κριτική για τα μεγάλα οπλικά προγράμματα των ΗΠΑ, τα οποία συχνά καθυστερούν πολλά χρόνια και αποκλίνουν στο σχεδιασμό και στο κόστος (κατά δισεκατομμύρια δολάρια) σε σχέση με τους αρχικούς προϋπολογισμούς.

«Το τρέχον σύστημά μας είναι πολύ αργό και πολύ επικεντρωμένο στην απόκτηση συστημάτων που δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα», ανέφερε το Πεντάγωνο. Ζητούσε περισσότερα «ανοικτά συστήματα που μπορούν να ενσωματώσουν γρήγορα τεχνολογία αιχμής», μειώνοντας παράλληλα τα προβλήματα «απαρχαιότητας» και υψηλού κόστους.

Τα έγγραφα στρατηγικής του Πενταγώνου στάλθηκαν στο Κογκρέσο σε διαβαθμισμένη μορφή τον Μάρτιο, επομένως εξετάστηκαν κατά την έγκριση του προϋπολογισμού για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 από το Κογκρέσο.

«Ποτέ μην στοιχηματίζετε στο τέλος του κόσμου, γιατί συμβαίνει μόνο μια φορά», έλεγε πρόσφατα ο Αρτ Κάσιν (Art Cashin), Διευθύνων Σύμβουλος της UBS Financial Services Inc στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ