Τον Ιανουάριο, σε μια σπάνια επίδειξη συναίνεσης για ένα θέμα παγκόσμιας ασφάλειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συμφώνησαν από κοινού ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Η υπόσχεση, το αποτέλεσμα μηνών συνομιλιών, συνοψίστηκε από ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε ως: «μια αναγνώριση ότι είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε».
Τώρα όμως, με την ολοένα και πιο απειλητική ρητορική από τη Ρωσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων», προειδοποιώντας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ικανότητα να (χρησιμοποιήστε) ένα τακτικό πυρηνικό όπλο και να μην καταλήξετε στον Αρμαγεδδώνα». Προσθέτοντας ιστορικό πλαίσιο, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα από τον Κένεντι και την κουβανική κρίση πυραύλων».
Επί του παρόντος, όπως σημειώνει ο Μάρτιν Άρμστρονγκ της Statista, υπολογίζεται ότι υπάρχουν σχεδόν 13.000 πυρηνικές κεφαλές στα χέρια εννέα χωρών.
Στην κορυφή της λίστας, όπως καταρτίστηκε από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), είναι φυσικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ με συνδυασμένο οπλοστάσιο άνω των 11.000. Η FAS προειδοποίησε στα τέλη του 2021 ότι «αντί να σχεδιάζουν για πυρηνικό αφοπλισμό, τα με πυρηνικά όπλα κράτη φαίνεται να σχεδιάζουν να διατηρήσουν μεγάλα οπλοστάσια για το αόριστο μέλλον. Όλοι συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τις εναπομείνασες πυρηνικές τους δυνάμεις… και όλοι φαίνονται αφοσιωμένοι στη διατήρηση των πυρηνικών όπλων για το αόριστο μέλλον».
Ωστόσο, ο Άρμστρονγκ συνεχίζει εξηγώντας ότι το 2019, ένας οργανισμός που συνδέεται με το ΝΑΤΟ κυκλοφόρησε και στη συνέχεια διέγραψε ένα έγγραφο που προφανώς επιβεβαίωνε κάτι που υποπτευόταν εδώ και πολύ καιρό - τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ αποθηκεύονται σε αεροπορικές βάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αντίγραφο του εγγράφου δημοσιεύτηκε από τη βελγική εφημερίδα De Morgen, η οποία ανέφερε ότι οι πυρηνικές βόμβες B61 αποθηκεύονται σε έξι βάσεις στην Ευρώπη.
Ως ενημερωτικό δελτίο από τις λεπτομέρειες του Κέντρου Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης, οι εν λόγω βάσεις είναι οι Kleine Brogel στο Βέλγιο, Büchel στη Γερμανία, Aviano και Ghedi στην Ιταλία, Volkel στην Ολλανδία και Incirlik στην Τουρκία.
Η παρουσία των όπλων προέρχεται από μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του 1960 με στόχο να αποτρέψει τη Σοβιετική Ένωση και να πείσει τις εμπλεκόμενες χώρες ότι η έναρξη των δικών τους προγραμμάτων πυρηνικών όπλων δεν ήταν απαραίτητη.
Η B61 είναι μια στρατηγική και τακτική βόμβας θερμοπυρηνικής βαρύτητας χαμηλής έως μέσης απόδοσης που διαθέτει σχέδιο έκρηξης ακτινοβολίας δύο σταδίων. Είναι ικανή να αναπτυχθεί σε μια σειρά αεροσκαφών όπως τα F-15E, F-16 και Tornado. Μπορεί να απελευθερωθεί σε ταχύτητες έως και 2 Mach και να πέσει έως και 50 πόδια, όπου έχει καθυστέρηση 31 δευτερολέπτων για να επιτρέψει στο αεροσκάφος παράδοσης να διαφύγει από την ακτίνα έκρηξης.