Η υπνοβασία σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει γέλιο και κωμικά περιστατικά που συζητιούνται στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Όχι όμως πάντα. Δεν λείπουν τα περιστατικά που η ζωή του υπνοβάτη κινδύνεψε, ενώ σπάνιο αλλά πραγματικό και τραγικό γεγονός είναι η διάπραξη φόνου. Για τον Κένεθ Παρκς, η υπνοβασία άλλαξε τη ζωή του για πάντα.
«Τι έκανα;»
Τα ξημερώματα της 23ης Μαΐου του 1987, ο Κένεθ Παρκς σηκώθηκε από το κρεβάτι του και άρχισε να περιπλανιέται. Οδήγησε σχεδόν 20 χιλιόμετρα από το Πίκερινγκ του Οντάριο στο σπίτι των πεθερικών του στο Σκάρμπορο. Μπήκε στο σπίτι τους με ένα κλειδί που του είχαν δώσει. Με έναν σιδερένιο γρύλο χτύπησε την πεθερά του μέχρι θανάτου.
Στη συνέχεια, στράφηκε εναντίον του πεθερού του. Προσπάθησε να τον πνίξει και τον τραυμάτισε σοβαρά. Ο Παρκς επέστρεψε στο αυτοκίνητό του και οδήγησε κατευθείαν σε ένα κοντινό αστυνομικό τμήμα. Γεμάτος μώλωπες και με αίμα να τρέχουν από τα χέρια του παραδέχθηκε στις αρχές: «Θεέ μου! Νομίζω ότι μόλις σκότωσα δύο ανθρώπους».
Ο 24χρονος τότε Παρκς, κατηγορήθηκε για το φόνο δευτέρου βαθμού της 42χρονης Μπάρμπαρα Γουντς και την απόπειρα δολοφονίας του πεθερού του Ντένις.
Η παράνοια της δίκης
Η συνήγορος υπεράσπισης του Παρκς εξήγησε, ότι τη νύχτα της δολοφονίας, είχε βυθιστεί σε έναν βαθύ ύπνο. Η επόμενη ανάμνησή του ήταν το πρόσωπο της πεθεράς του. Μόλις ανέκτησε τις αισθήσεις του παραδόθηκε στην αστυνομία. Η δικηγόρος υποστήριξε ότι ήταν αυτοματοποιημένος και όχι ποινικά υπεύθυνος.
Ένας γιατρός κατέθεσε σχετικά με τη διανοητική του κατάσταση κατά τη στιγμή της δολοφονίας. Από τη μαρτυρία του διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος υπνοβατούσε τη στιγμή του συμβάντος. Έπασχε επίσης από διαταραχή του ύπνου και όχι από νευρολογική, ψυχιατρική ή άλλη ασθένεια. Πέντε νευρολογικοί εμπειρογνώμονες το επιβεβαίωσαν.
Το ζήτημα που τέθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Οντάριο ήταν αν η κατάσταση της υπνοβασίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη παράλογος αυτοματισμός ή «νόσος του νου». Οι ένορκοι συσκέφθηκαν εννέα ώρες προτού κρίνουν τον Κένεθ Παρκς, από το κοντινό Πίκερινγκ, αθώο. Ο δικαστής δικαιολόγησε την ετυμηγορία της αθωότητας λόγω παραφροσύνης.
Πώς γίνεται να σκότωσε στον ύπνο του;
Η υπνοβασία έχει πολλές μορφές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άτομο που υπνοβατεί παραμένει περιορισμένο στο κρεβάτι ή στο δωμάτιό του. Έχει ήπια επίγνωση του περιβάλλοντός του, μπορεί να περιηγηθεί στο διαμέρισμά του με κλειστά μάτια, κυρίως λόγω συνήθειας και ενστίκτου. Επιπλέον, η υπνοβασία είναι συνήθως μη βίαιη, με δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.
Η Διαταραχή Συμπεριφοράς στον Ύπνο REM και το είδος της επιθετικότητας που εμφάνισε ο Παρκς, ονόματι «Somnambulism», επιτρέπουν τη βία και τις συντονισμένες ενέργειες. Η υπνοβασία του Παρκς συνέβη σε ένα εξαιρετικά βαθύ στάδιο ύπνου. Οποιαδήποτε προσπάθεια αφύπνισης ήταν αναποτελεσματική και προκάλεσε επιθετικότητα.
Τα άτομα σε αυτό το στάδιο μπορεί να είναι σε θέση να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους λόγω συνήθειας, αλλά δεν μπορούν να αντιληφθούν σήματα ή μηνύματα. Οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για το συντονισμό και την ενσωμάτωση των πληροφοριών από το περιβάλλον δεν παρουσιάζουν καμία δραστηριότητα κατά την υπνοβασία.
Έτσι, ένας υπνοβάτης δεν έχει συνείδηση: δεν μπορεί να λάβει ενεργά αποφάσεις σχετικά με το πού θα πάει ή αν θα βλάψει κάποιον ή θα διαφύγει. Οι ασθενείς με υπνοβασία, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης κ.λπ. για να κατανοήσουν το περιβάλλον και δεν μπορούν να σχηματίσουν αναμνήσεις ενώ κοιμούνται.
Είναι σχεδόν ισοδύναμο με το να είναι σε κώμα – μια φυτική κατάσταση όπου το άτομο περνάει από κύκλους ύπνου είναι ζωντανό αλλά δεν έχει επίγνωση.