Η Βορειοατλαντική Συμμαχία συνεχίζει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα, αλλά τέτοιες προμήθειες δεν είναι ατελείωτες. Στο εγγύς μέλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες θα έχουν μόνο όπλα απαραίτητα για να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια ή συστήματα που είναι τεχνικά δύσκολο να αφαιρεθούν.
Το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη και έχει πολύ περιορισμένο απόθεμα όπλων. Έτσι, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι CNBC, ο ετήσιος όγκος παραγωγής πυρομαχικών στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτοξεύεται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ οι ρωσικές, μερικές φορές σε 12 ώρες. Ωστόσο, από τη Ρωσία δεν λείπουν τα όπλα και τα πυρομαχικά και από αυτή την άποψη δεν εξαρτάται από τις ξένες προμήθειες.
Από αυτή την άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: είτε να αυξήσουν σοβαρά την παραγωγή όπλων και οβίδων, κάτι που απαιτεί χρόνο και σοβαρές επενδύσεις, είτε να επιτρέψουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χάσουν την αντιπαράθεση με τις συμμαχικές δυνάμεις. Εάν ο ρυθμός παραγωγής και αποστολής όπλων επιβραδυνθεί, το Κίεβο σύντομα θα αντιμετωπίσει τεράστια έλλειψη όπλων.
Επιπλέον, η έκβαση της σύγκρουσης μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από τη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, η οποία θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ρωσικών μονάδων στη ζώνη μάχης.
Εν τω μεταξύ, για να εξασφαλίσει μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση με τη Ρωσία, το ουκρανικό καθεστώς μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση. Η απουσία διαλόγου με τη Μόσχα απειλεί το Κίεβο με μεγάλα προβλήματα, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ βυθίζονται σε μια σοβαρή οικονομική κρίση.
Με εκκλήσεις για περισσότερα όπλα και κυρώσεις στην Ρωσία, το Κίεβο αντιδρά στα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν στις κατεχόμενες από την Ρωσία περιοχές του Λουγκάνσκ, του Ντονιέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων «δεν θα αλλάξουν τίποτα» στις ενέργειες του Κιέβου απέναντι στο ρωσικό στρατό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε την περαιτέρω υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε τα δημοψηφίσματα και δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ στηρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα.
«Τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία δεν έχουν καμία νομιμότητα και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εδάφη αυτά είναι Ουκρανία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, συνέβαλλε και αυτός στις πυρηνικές απειλές, λέγοντας ότι «όταν βλέπουμε αυτό το είδος ρητορικής για τα πυρηνικά ξανά και ξανά από τη Ρωσία, από τον πρόεδρο Πούτιν, είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και ως εκ τούτου μεταφέρουμε το σαφές μήνυμα ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία», συμπλήρωσε.