ΗΠΑ

Αυτή είναι η Αχίλλειος πτέρνα της στρατηγικής των ΗΠΑ

Οι πυρηνικές πολιτικές και ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι υπερβολικά διφορούμενοι για να παρέχουν τον τύπο αποτροπής συγκρούσεων που αναμένεται, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς.

«Πώς θα περιορίσετε τη Ρωσία και την Κίνα;» είπε ο Χάρλαν Ούλμαν, ανώτερος σύμβουλος στο Atlantic Council, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον. «Οι δηλώσεις πολιτικής δεν αρκούν. Είναι φιλόδοξες».

Τα σχόλια του Ούλμαν αναφέρονταν στις λίγες δηλώσεις που έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με την Εθνική Αμυντική Στρατηγική (NDS) και τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), καμία από τις οποίες δεν έχει δημοσιοποιηθεί σε μη διαβαθμισμένη μορφή και οι οποίες βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε απόρρητες πληροφορίες.

Σημείωσε επίσης ότι το Πεντάγωνο είναι απίθανο να πραγματοποιήσει μεγάλες προσπάθειες στρατηγικού εκσυγχρονισμού, δεδομένου του γεγονότος ότι το κράτος είχε χρέος ρεκόρ 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και αντιμετώπιζε τεράστια οικονομική πίεση από τον πληθωρισμό 40 ετών.

Περαιτέρω, ο Ούλμαν είπε ότι η ιδέα της κυβέρνησης για την πυρηνική αποτροπή ωθείται πέρα ​​από τα όριά της και θα αποδεικνύεται αχίλλειος πτέρνα στη στρατηγική της κυβέρνησης, εκτός εάν γίνει περισσότερη δουλειά για αξιόπιστη βελτίωση των μη πυρηνικών ή «συμβατικών» δυνάμεων του έθνους.

«Πώς θα αποτρέψετε τη Ρωσία και την Κίνα και με τι;» είπε ο Ούλμαν. «Η πυρηνική αποτροπή έχει επεκταθεί πολύ πέρα ​​από τη χρησιμότητά της. Θα αποτρέψει έναν μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά ας μην πιστέψουμε ότι μπορεί να κάνει πολλά άλλα πράγματα».

Αναπτυσσόμενη στρατηγική και συρρίκνωση του στρατού

Ο Ούλμαν έκανε τα σχόλια εν μέσω μιας σειράς συζητήσεων για τη φύση της μεγάλης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Ινστιτούτο Brookings, μια δεξαμενή σκέψης δημόσιας πολιτικής.

Οι συνομιλίες συνέπεσαν με μια σειρά ακροάσεων στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες εξέτασαν τον προτεινόμενο αμυντικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το FY23 και τον ρόλο του NDS και του NSS στην καθοδήγηση αυτού του προϋπολογισμού.

Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες επέκριναν τον προϋπολογισμό ως πραγματική περικοπή στις στρατιωτικές δαπάνες, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ποσοστό πληθωρισμού μόνο 2,2% αντί του πραγματικού 8,5%, καθώς και για την πρόταση μείωσης του αριθμού πλοίων και αεροσκαφών στον στρατό εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας.

Η γερουσιαστής Susan Collins (R-Maine) είπε ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός θα έθετε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε «πραγματικό κίνδυνο». Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Mike Rogers (R-Ala.), δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της στρατηγικής του ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Κίνα και τα όρια της πυρηνικής αποτροπής

Στην εκδήλωση του Brookings, ένας άλλος εμπειρογνώμονας αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του NDS και του NSS για την υπεράσπιση της ιδέας ότι η απλή πυρηνική δύναμη πυρός θα μπορούσε να αποτρέψει τους αντιπάλους από την εμφάνιση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, ειδικά δεδομένης της πρόσφατης αποτυχίας μιας τέτοιας στρατηγικής στην αποτροπή της εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

«Τόσο [η NDS όσο και η NSS] θεώρησαν και συνεχίζουν να βλέπουν την Κίνα ως την κύρια απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε η Melanie Sisson, συνεργάτης στο Brookings. «Το NDS, ειδικότερα, ορίζει τον ρόλο του στρατού στην παροχή αμερικανικής ασφάλειας σήμερα, και σε αυτή τη νέα περίοδο ανταγωνισμού, προετοιμάζοντας να πολεμήσει και να κερδίσει έναν πόλεμο με την Κίνα».

«[Αλλά] δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι το να μπορέσουμε να κερδίσουμε έναν πόλεμο με την Κίνα θα δημιουργήσει γενική αποτροπή [ή] ότι θα αποτρέψει την Κίνα όχι μόνο από το να ξεκινήσει πόλεμο, αλλά και από το να συμπεριφέρεται άσχημα με άλλους τρόπους», πρόσθεσε η Σισόν.

Όπως και ο Ούλμαν, η Σισόν πίστευε ότι η διοίκηση έκανε λάθος πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να αποτρέψει αξιόπιστα την Κίνα απλώς εγκαθιστώντας δυνατότητες που θα μπορούσαν να κερδίσουν έναν υποθετικό πόλεμο. Ως εκ τούτου, είπε ότι το Πεντάγωνο θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να απεικονίσει τη στρατηγική του για «ολοκληρωμένη αποτροπή» στη δράση σε αντίθεση με το να διατυπώνει το νόημά του με ρητορικές και συνθήματα.

«Η αποτροπή δεν είναι κάτι που έχει κανείς», είπε ο Σίσον. «Είναι ένα αποτέλεσμα που μπορούμε να παράξουμε. Είναι το αποτέλεσμα μιας στρατηγικής». «Θέλω πραγματικά να μάθω περισσότερα για το τι εννοεί η διοίκηση με τον όρο «ολοκληρωμένη αποτροπή» και δεν θέλω μόνο το σλόγκαν με αυτοκόλλητο προφυλακτήρα για το «θα εργαστούμε σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε η Σίσον. Για το σκοπό αυτό, η Σίσον είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει πραγματική αξία με τη συμμετοχή σε στοχευμένες πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν το ενδεχόμενο καταστροφικής σύγκρουσης με την Κίνα, όπως η συμμετοχή σε συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία για την επίτευξη συμφωνίας για την εξάλειψη των πυρηνικών συστημάτων διοίκησης και ελέγχου και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η Κίνα συνεχίζει την πυρηνική ανάπτυξη με το βλέμμα στραμμένο στην Ταϊβάν

Τέτοιες προσπάθειες είναι ολοένα και πιο πιθανό να θεωρούνται απαραίτητες καθώς οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συνεχίζουν να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά εν μέσω εντάσεων για το εμπόριο, την κλοπή IP, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη de facto ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Καθώς οι εντάσεις έχουν εκτοξευθεί, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) συνέχισε την ιστορική επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού του οπλοστασίου, δίνοντας νέα έμφαση στην ικανότητα του γερασμένου πυρηνικού αποθέματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Frank Kendall είπε ότι ο απώτερος στόχος της Κίνας στην κατασκευή ενός τέτοιου οπλοστασίου ήταν να αναπτύξει έναν στρατό ικανό να εκτινάξει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Δυτικό Ειρηνικό και ότι το καθεστώς επιδιώκει σκόπιμα στρατιωτικές τεχνολογίες ικανές να υπονομεύουν ή με άλλο τρόπο να παρακάμπτουν τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ. Η δοκιμή ενός υπερηχητικού όπλου από τον κινεζικό στρατό τον Ιούλιο ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα αυτής της προσπάθειας στην πράξη, είπε, και τουλάχιστον ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να αμυνθούν ενάντια σε μια τέτοια τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εντάσεις υπογράμμισαν επίσης τη φαινομενική διαφορά στην ανάπτυξη μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών στρατευμάτων και οδήγησαν ορισμένους ειδικούς να αναρωτηθούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πράγματι μια στρατηγική για πιθανή σύγκρουση με το καθεστώς της Κίνας για την Ταϊβάν.

Για το σκοπό αυτό, η εκπρόσωπος Ann Wagner (R-Mo.) δήλωσε τον Απρίλιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά «παραχωρούν τον Ινδο-Ειρηνικό» στην Κίνα.

Σχετικά, τα σχόλια που διατύπωσε ο Ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, ο σημερινός διοικητής του πυρηνικού οπλοστασίου των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Υποεπιτροπής Στρατηγικών Δυνάμεων της Γερουσίας στις 4 Μαΐου, πρότειναν ότι η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ ήταν αβέβαιη για την ακριβή τροχιά των κινεζικών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Ο Ρίτσαρντ σημείωσε επίσης ότι η Κίνα βρισκόταν σε διαδικασία «στρατηγικού ξεσπάσματος» που θα αμφισβητούσε την παγκόσμια τάξη και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιδιώξουν σθεναρά την «ανταγωνιστική υπεραντιστοιχία» ή τη συντριπτική υπεροχή σε ισχύ, για να αποτρέψουν το ΚΚΚ από επεκτατική ή άλλη επιθετική συμπεριφορά.

Αυτή η αποστολή κατέστη ακόμη πιο περίπλοκη, είπε, από την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ του ΚΚΚ και του Κρεμλίνου, που έθεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην άνευ προηγουμένου θέση της ανάγκης να αποτρέψουν ταυτόχρονα δύο κοντινούς πυρηνικούς αντιπάλους. «Αντιμετωπίζουμε μια δυναμική αποτροπής κρίσης αυτή τη στιγμή που έχουμε δει μόνο λίγες φορές στην ιστορία του έθνους μας», είπε ο Richard.

Ο Ρίτσαρντ πρόσθεσε ότι το ΚΚΚ «πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τον πυρηνικό εξαναγκασμό προς όφελός του στο μέλλον» λόγω των παρατηρήσεών του για την επιτυχία της Ρωσίας να αποτρέψει τη δυτική παρέμβαση στην εισβολή της στην Ουκρανία απειλώντας με πυρηνική δράση.

Οι δηλώσεις απηχούσαν παρόμοια σχόλια από ειδικούς ότι το αυξανόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει πιο συμβατική επιθετικότητα επιτρέποντας στην Κίνα να εκφοβίσει αποτελεσματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μην παρεμβαίνουν σε οποιεσδήποτε επεκτατικές δραστηριότητες, όπως η εισβολή στην Ταϊβάν, την οποία είπε ο Richard, το ΚΚΚ σχεδίαζε να πραγματοποιήσει έως το 2027.

Αχίλλειος πτέρνα το πυρηνικό οπλοστάσιο

Η Caitlin Talmadge, συνεργάτης στο Brookings, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναπτύξουν έναν «πιο συνεκτικό τρόπο» για τη χρήση μη πυρηνικών μέσων για την επίτευξη αποτροπής σε όλους τους τομείς, τώρα που η Κίνα αναπτύσσει αρκετή πυρηνική διάτρηση για να αντιμετωπίσει τα πυρηνικά των Ηνωμένων Πολιτειών . Για το σκοπό αυτό, είπε ότι τα πυρηνικά θα συνεχίσουν ωστόσο να χρωματίζουν τη στρατιωτική και διπλωματική στρατηγική.

«Επιστρέψαμε στον κόσμο όπου τα πυρηνικά όπλα σκιάζουν τη συμβατική και την υποσυμβατική σύγκρουση», είπε η Talmadge.

Παρόλα αυτά, υπήρξε μικρός μετασχηματισμός στην πυρηνική πολιτική ή στρατηγική των ΗΠΑ την τελευταία και μισή δεκαετία, σύμφωνα με τον Robert Einhorn, ανώτερο συνεργάτη στο Brookings, ο οποίος είπε ότι, εκτός ορισμένων απόρρητων άγνωστων πληροφοριών, υπήρχε μια ευρεία συνέχεια στην πυρηνική πολιτική μέσω των κυβερνήσεων Ομπάμα, Τραμπ και Μπάιντεν.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα απέρριψε μια πολιτική μη πρώτης χρήσης και επέμεινε στη διατήρηση της επιλογής χρήσης πυρηνικών όπλων ως απάντηση στη μη πυρηνική επίθεση», είπε ο Άινχορν. «Ο Τραμπ έκανε το ίδιο και ο Μπάιντεν θα κάνει το ίδιο στην [αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης] του».

Ως εκ τούτου, ο Einhorn είπε ότι το αμερικανικό κοινό θα μπορούσε πιθανότατα να αναμένει μια μεσαία προσέγγιση στον πυρηνικό εκσυγχρονισμό που ούτε εκσυγχρονίζει υπερβολικά ούτε συρρικνώνει το στρατηγικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή η προσέγγιση είπε, θα λάβει υπόψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να βρει υποστήριξη για την επέκταση των αμερικανικών πυρηνικών δυνατοτήτων, δεδομένων των τρεχουσών δημοσιονομικών ανησυχιών και του κινδύνου πυροδότησης μιας ακόμη πιο δαπανηρής κούρσας εξοπλισμών. Παρομοίως, είπε, υπάρχουν λίγες πιθανότητες η κυβέρνηση να μην επιδιώξει κάποιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού δεδομένου του πλούσιου σε απειλές περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει το έθνος.

«Δεδομένου του σημερινού πολύ απειλητικού στρατηγικού περιβάλλοντος με αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη υποστήριξη για τον περιορισμό των πυρηνικών δυνατοτήτων και επιλογών των ΗΠΑ», είπε ο Άινχορν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...