Η δημοσίευση Foreign Policy ανέλυσε τη νέα στρατηγική του Μπάιντεν και του ΝΑΤΟ - για την επίτευξη στρατιωτικής ήττας της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αμερικανοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι ο Πούτιν έχει δύο επιλογές - παράδοση ή «διπλές στρατιωτικές προσπάθειες». Αυτό αυξάνει την πιθανότητα επέκτασης του πολέμου πέρα από την Ουκρανία.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πολλοί αξιωματούχοι στη Δύση δεν πιστεύουν ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί σε πυρηνική, όπως προειδοποιεί η Μόσχα. Όμως οι ειδικοί φοβούνται ότι οι δυτικοί σύμμαχοι περνούν τις κόκκινες γραμμές που μέχρι στιγμής απέφευγαν.
Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να ξεχνά ότι «το πιο σημαντικό εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να αποτρέψουν μια πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία», δήλωσε στο δημοσίευμα ο Τζορτζ Μπιμπέ, πρώην επικεφαλής της ανάλυσης της Ρωσίας στη CIA.
Πρόσθεσε ότι "οι Ρώσοι έχουν την ικανότητα να κάνουν όλους τους άλλους να χάσουν αν χάσουν κι αυτοί. Και αυτό μπορεί να είναι προς το σημείο που πάμε. Είναι μια επικίνδυνη στροφή".
Το Foreign Policy φοβάται επίσης ότι δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα εξόδου από τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων.
Οι ειδικοί που τους πήραν συνέντευξη από το περιοδικό λένε ότι η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη και η Ουάσιγκτον πρέπει «να προχωρήσει πέρα από τα Javelins και τους αντιαρματικούς πυραύλους και να μιλήσει για ένα πολιτικό τέλος».
"Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μεταφέρουμε με κάποιο τρόπο ήσυχα στους Ρώσους ότι είμαστε έτοιμοι να χαλαρώσουμε τις κυρώσεις στο πλαίσιο μιας διεθνούς διευθέτησης. Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός", δήλωσε ο Beebe, πρώην αξιωματικός των πληροφοριών.
Η δημοσίευση σημειώνει επίσης την αλλαγή στη ρητορική του Ζελένσκι, ο οποίος πρώτος πρότεινε την ιδέα μιας ουδέτερης Ουκρανίας και «προσφέρθηκε να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία». Στη συνέχεια όμως είπε ότι η κοινή γνώμη ήταν κατά των διαπραγματεύσεων και ήταν υπέρ της συνέχισης του πολέμου.
Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα εντυπωσιακό πυρηνικό οπλοστάσιο: «Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών στην εξουσία του, ο Πούτιν εξουσιοδότησε τη δημιουργία στην ευρωπαϊκή ήπειρο πυρηνικών πυραύλων κρουζ, υπερωκεάνιων πυρηνικών τορπίλων, υπερηχητικών οχημάτων και άλλων τύπων πυρηνικών χαμηλής απόδοσης όπλα».
Το πιο επικίνδυνο αποτέλεσμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι βρεθούν αντιμέτωποι με μια συμμαχία της «πλούσιας σε πόρους Ρωσίας σε συνεργασία με την τεχνολογικά και οικονομικά ισχυρή Κίνα».