Οι φορητοί πύραυλοι Stinger βρίσκονται σε έλλειψη, ενώ η αυξημένη παραγωγής τους μπορεί να καθυστερήσει για τα επόμενο χρόνια, ανέφερε η Raytheon Technologies Corporation σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές την Τετάρτη 28 Απριλίου.
Ο Robert Spingarn της Melius Research ρώτησε των διευθύνων σύμβουλο (CEO) Greg Hayes της Raytheon: "Θα αντικαταστήσει ο αμερικανικός στρατός τους 1.400 πυραύλους Stinger που στάλθηκαν στην Ουκρανία;'
Ο Hayes απάντησε πως η Raytheon "παράγει τώρα πυραύλους Stinger για έναν διεθνή πελάτη, αλλά έχουμε στην διάθεσή μας πολύ περιορισμένο απόθεμα υλικών για την παραγωγή των όπλων."
Ο διευθύνων σύμβουλος πρόσθεσε, "το υπουργείο άμυνας δεν έχει αγοράσει Stinger εδώ και 18 χρόνια. Και κάποια από τα εξαρτήματα δεν είναι πλέον διαθέσιμα εμπορικά, έτσι θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε κάποια από τα ηλεκτρονικά στην κεφαλή ανίχνευσης του πυραύλου."
Ο Hayes είπε πως "θα χρειαστούμε λίγο χρόνο" για την αύξηση της παραγωγής, ενώ εικάζει πως το αμερικανικό υπουργείο άμυνας δεν θα κάνει μεγάλες παραγγελίες Stinger πυραύλων μέχρι το 2023 ή το 2024.
Τους τελευταίους δύο μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει περισσότερους από 1.400 Stinger αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία. Με τους Stinger σε περιορισμένη παραγωγή, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποβεί προβληματική για την Δύση, εάν η σύρραξη στη Ουκρανία διευρυνθεί.
Ο αμερικανικός στρατός πρόσφατα δημοσιοποίησε μία αίτηση για τον επόμενης γενιάς πύραυλο επιφάνειας-αέρος με πλοήγηση υπερθύρων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανάθεση συμβολαίου στο δεύτερο τετράμηνο του 2023. Οι νέοι πύραυλοι βέβαια δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν μέχρι το 2028.
Ο Πύραυλος Stinger
Το FIM-92 Stinger είναι ένα φορητό αντιαεροπορικό σύστημα (MANPADS), το οποίο αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του '70. Το σύστημα σχεδιάστηκε από την General Dynamics και κατασκευάστηκε από την Raytheon Missile Systems. Το όπλο υπηρετεί από το 1981 (δεύτερη γενιά) μέχρι και σήμερα (τέταρτη γενιά). Ο Stinger είναι σχεδιασμένος να εμπλέκεται με γρήγορα επιθετικά αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό υψόμετρο. Ο πύραυλος είναι επίσης αρκετά φονικός εναντίων ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροσκαφών.
Το σύστημα αποτελεί μία βελτίωση σε σχέση με τους πυραύλους πρώτης γενιάς Redeye, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως εναντίων εναέριων στόχων. Συγκρινόμενος με τον προκάτοχό του, ο Stinger διαθέτει αυξημένη ταχύτητα και εμβέλεια και παράλληλα βελτιωμένη αντίσταση σε αντίμετρα. Μπορεί επίσης να ταυτοποιήσει συμμαχικά εναέρια οχήματα. Ο FIM-92 Stinger πύραυλος χρησιμοποιεί πλοήγηση υπερθύρων. Το επιχειρησιακό του βεληνεκές φτάνει τα 8 χιλιόμετρα.