Το F-15EX της Boeing θα μπορούσε να είναι μια σημαντική αναβάθμιση για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και να πετά δίπλα-δίπλα με το μαχητικό F-35 stealth . Ως το αεροσκάφος που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τον αμερικανικό στόλο των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς stealth , το F-15EX Eagle II έχει μεγάλα κενά να γεμίσει. Πλησιάζει η ώρα που το μαχητικό αεροσκάφος 4,5ης γενιάς είναι έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση. Αλλά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι ο μόνος πελάτης του F-15EX.
Στις αρχές Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση του F-15EX Eagle II στην Ινδονησία. Η είδηση ήρθε λίγο αφότου, η κυβέρνηση της Ινδονησίας επέλεξε το γαλλικό αεροσκάφος Dassault Rafale ως το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της. Ωστόσο, ινδονησιακοί στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι, το Rafale μπορεί να ενταχθεί στο F-15EX καθώς η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες, ως απάντηση στην κινεζική επιθετικότητα στον Ινδο-Ειρηνικό.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας είχε ζητήσει να αγοράσει έως και 36 μαχητικά αεροσκάφη F-15EX (σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η πώληση, το αεροσκάφος θα έχει την επίσημη ονομασία F-15ID).
Επιπλέον, ζήτησε μια πληθώρα ανταλλακτικών, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ AN/APG-82(v)1 Advanced Electronically Scanned Array (AESA), AN/ALQ-250 Eagle Passive Active Warning Survivability Systems (EPAWSS), Joint Helmet Mounted Cueing Systems (JHMCS), συσκευές ασφαλείας AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pods (ATP) και Ενσωματωμένα συστήματα παγκόσμιων εντοπισμού θέσης (GPS)/Αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (EGI).
«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και τους στόχους εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός σημαντικού περιφερειακού εταίρου που αποτελεί δύναμη για πολιτική σταθερότητα και οικονομική πρόοδο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, να βοηθήσουν την Ινδονησία να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και αποτελεσματική ικανότητα αυτοάμυνας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο τύπου .
Το συνολικό κόστος του πακέτου ανέρχεται στα 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ινδονησίας να αντιμετωπίζει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, επιτρέποντάς της να παρέχει αυξημένη κάλυψη αποτροπής και αεράμυνας σε έναν πολύ περίπλοκο αεροπορικό και θαλάσσιο τομέα. Η Ινδονησία δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα αεροσκάφη και τον εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις της. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και της υποστήριξης, δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο για έξι Dassault Rafales, με δυνατότητα αγοράς επιπλέον 36 για συνολικά 42 μαχητικά αεροσκάφη. Το συνολικό κόστος αυτής της σύμβασης ανέρχεται σε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια . Εάν η Ινδονησία αποφασίσει να αγοράσει επίσης το F-15EX, θα πρέπει είτε να αγοράσει λιγότερα Dassault Rafales είτε να δεσμευτεί για μια ακόμη μεγαλύτερη αεροπορία.
Το F-15EX
Το F-15EX Eagle II είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και μάλλον ακούσιο αεροσκάφος, που αναπτύχθηκε από ανάγκη. Βλέποντας με ανησυχία το αυξανόμενο κόστος του προγράμματος F-35 Joint Strike Fighter , η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποφάσισε ότι χρειάζεται ένα μαχητικό αεροσκάφος «πλήρωσης», για να υποστηρίξει το αεροσκάφος stealth 5ης γενιάς και επίσης, να διεξάγει αποστολές που δεν απαιτούν την πολυπλοκότητα και τις προηγμένες δυνατότητες του F-35.
Με άλλα λόγια, το F-35 είναι πολύ ακριβό για να διεξάγει αποστολές που δεν απαιτούν απολύτως τις δυνατότητες αιχμής του, δηλαδή τον συνδυασμό μυστικότητας και σύντηξης αισθητήρων.
Να αναφέρουμε ότι, η Ινδονησία παραδέχτηκε την αλλαγή της απόφασής της στην προσπάθειά της να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς αποφάσισε μεταξύ του Boeing F-15EX Eagle II και του Dassault Rafale, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.
Μιλώντας σε ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην αεροπορική βάση Halim Perdanakusuma, κοντά στην ινδονησιακή πρωτεύουσα Τζακάρτα, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Fadjar Prasetyo είπε ότι, το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας αναζητά ένα μαχητικό μεσαίου ή βαρέων βαρών 4,5 γενιάς.
Είπε ότι ο περιορισμός των επιλογών στο αμερικανικό F-15EX και το γαλλικό Rafale, έγινε από κοινού με το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι, η Ινδονησία θέλει μαχητικά αεροσκάφη για να καλύψει τις ανάγκες δύο έως τριών Πολεμικών Μοιρών, ανάλογα με τον προϋπολογισμό.
Ο Prasetyo επιβεβαίωσε επίσης ότι, ήταν «με βαριά καρδιά» που η Ινδονησία θα εγκατέλειπε το σχέδιό της να αποκτήσει το Sukhoi Su-35 Flanker-E. Η χώρα είχε επιλέξει το ρωσικό δικινητήριο, μονοθέσιο μαχητικό το 2015, αλλά δεν υπέγραψε ποτέ σύμβαση για 11 αεροσκάφη μετά από διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία το 2018.
Αν και η Ινδονησία δεν το έχει πει ρητά, είναι πιθανό η επιφυλακτικότητα της να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απόκτηση του Su-35 οφειλόταν στην ανησυχία ότι, η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων. Ο νόμος ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2017 και έχει σκοπό, να αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις ή τις οντότητες από την απόκτηση όπλων, καθώς και στρατιωτικού υλικού και εξαρτημάτων από Αμερικανούς αντιπάλους όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.
Οποιοδήποτε νέο μαχητικό θα εξυπηρετεί παράλληλα με τον υπάρχοντα στόλο της Ινδονησίας των ανακαινισμένων Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcons και των ρωσικών Sukhoi Su-27/30 Flankers. Τα πρώτα λειτουργούσαν στο παρελθόν από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.
Η Ινδονησία αναζητά το αεροσκάφος για να καλύψει τις ολοένα και πιο επείγουσες ανάγκες αεράμυνας, αλλά τα δημοσιονομικά προβλήματα και ο μακρύς κατάλογος απαιτήσεων άμυνας, εμποδίζουν τις προσπάθειες για την κάλυψη του κενού αεράμυνας της χώρας, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 17.000 νησιά που εκτείνονται από την ανατολική άκρη του Ινδικού Ωκεανού έως την Παπούα Νέα Γουινέα.