Εχθές αναφέραμε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35C Stealth, συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, τραυματίζοντας επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πιλότου που εκτινάχθηκε επιτυχώς και ανασύρθηκε στη θάλασσα από στρατιωτικό ελικόπτερο.
"Ένα F-35C Lightning II, που ανατέθηκε στο Carrier Air Wing (CVW) 2, είχε ένα ατύχημα προσγείωσης στο κατάστρωμα ενώ το USS Carl Vinson (CVN 70) εκτελούσε πτήσεις ρουτίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, 24 Ιανουαρίου 2022", ανέφερε μια στρατιωτική ανακοίνωση.
Βέβαια δεν έλειψαν τα πικρόχολα σχόλια των Kινέζων, καθώς ένας ειδήμονας των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης στη Δύση, έσπευσε να σταθμίσει το ατύχημα, λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι εκεί εξαρχής».
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να φτάσουν στα συντρίμμια του F-35 πριν από την Κίνα
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα προσπαθήσει να βρει τα συντρίμμια του μαχητικού αεροσκάφους F-35C, που συνετρίβη κατά τη διάρκεια της άσκησης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πριν από την Κίνα.
Σύμφωνα με τα νέα του τηλεοπτικού CNN, ο Nicholas Lingo, ένας από τους αξιωματούχους του 7ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το ναυτικό «κανόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης του ναυτικού» σχετικά με το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35C, το οποίο έπεσε στο θάλασσα κατά την προσγείωση στο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων.
Η Κίνα θα προσπαθήσει να μάθει πού βρίσκεται το αεροπλάνο
Ο Carl Schuster, πρώην Διευθυντής Επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Χαβάη, δήλωσε από ην πλευρά του: «Η Κίνα θα προσπαθήσει να εντοπίσει και να παρακολουθήσει το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τα υποβρύχια της, ένα από τα οποία είναι ικανό για βαθιά κατάδυση» χρησιμοποίησε τη φράση.
«Η διάσωση του αεροσκάφους με στοιχεία εμπορικής, θαλάσσιας και ακτοφυλακής θα επιτρέψει στο Πεκίνο να ισχυριστεί ότι έχει ανακτήσει ξένο στρατιωτικό εξοπλισμό ή εξοπλισμό που είναι δυνητικά επικίνδυνος για το περιβάλλον στα χωρικά του ύδατα», είπε ο Σούστερ.
Αξιολογώντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα συνεχίσει να έχει κάποια στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ο Σούστερ δήλωσε ότι η επιχείρηση εντοπισμού μπορεί να διαρκέσει μήνες, ανάλογα με το πόσο βαθιά είναι θαμμένα τα συντρίμμια του F-35C στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ενδέχεται να αυξηθούν
Ο Collin Koh, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratman στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι η διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης από την Κίνα θα προκαλούσε πολιτικούς κινδύνους και αυτό θα έφερνε τον κίνδυνο επιδείνωσης της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ερωτώμενος εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αφήσουν μια σημαντική παρουσία πληροφοριών ανάμεσα στα θραύσματα πάγου στον βυθό της θάλασσας, ο Koh είπε ότι οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να προσπαθήσει να αρπάξει τα υπόλοιπα κομμάτια.
Οι ειδικοί συμμερίστηκαν την άποψη ότι η Κίνα μπορεί να αναζητήσει το εξαφανισμένο F-35C, ενώ εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τορπίλες ή εκρηκτικά για να καταστρέψουν τα συντρίμμια.
Ενώ το αμερικανικό ναυτικό δεν αποκάλυψε πού συνέβη το ατύχημα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η κινεζική κυβέρνηση διεκδικεί το 80% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Εκτός από τις χώρες της περιοχής, οι ΗΠΑ αντιτίθενται επίσης στην κατασκευή βάσεων από την κυβέρνηση του Πεκίνου στα νησιά με βάση τη διεκδίκησή της για κυριαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Μαζική επίδειξη δύναμης στη Θάλασσα των Φιλιππίνων
Τώρα έχουμε μια άλλη μεγάλη συσσώρευση μαχητικών ιδίου τύπου, καθώς το ναυτικό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, πραγματοποίησαν μια μαζική επίδειξη δύναμης στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Συνολικά 26 F-35 Lightning II Joint Strike Fighters, δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, δύο αμφίβια πλοία είναι μεταξύ των στρατιωτικών μέσων που αναπτύχθηκαν για τους πολεμικές ασκήσεις με τον κίνδυνο να ελλοχεύει η πιθανότητα παρόμοιου ατυχήματος.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη άσκηση, με πλοία ικανά για μεταφορά αεροσκαφών από τον Οκτώβριο. Η Θάλασσα των Φιλιππίνων βρίσκεται ανατολικά της Ταϊβάν, μεταξύ του αυτοδιοικούμενου νησιού και του εδάφους των ΗΠΑ του Γκουάμ και των Βόρειων Μαριανών Νήσων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έκανε καμία αναφορά στο πόσο κοντά ήταν ο στόλος στην Ταϊβάν.
Με συνολικά 26 αεροσκάφη, η άσκηση ήταν επίσης η μεγαλύτερη συγκέντρωση αμερικανικών ναυτικών F-35 μέχρι σήμερα. Τα συμμετέχοντα αεροπλανοφόρα, Carl Vinson και Abraham Lincoln, μετέφεραν 10 μαχητικά F-35C του Πολεμικού Ναυτικού το καθένα, ενώ έξι μαχητικά F-35B σύντομης απογείωσης, κάθετης προσγείωσης (STOVL) βρίσκονταν στο αμφίβιο πλοίο USS American.
Μια δήλωση του αμερικανικού ναυτικού ανέφερε ότι η μάζα των πολεμικών πλοίων, «διεξάγει εκπαίδευση για τη διατήρηση και την προστασία μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού».
Η Κίνα όμως, έστειλε 39 πολεμικά αεροσκάφη στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) στις 23 Ιανουαρίου, η μεγαλύτερη τέτοια εισβολή φέτος. Οι ειδικοί το έχουν χαρακτηρίσει ως απάντηση στις προκλήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.
Οι Financial Times, ανέφεραν ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει τακτική ναυτική παρουσία κοντά στα νησιά Νανσέι της Ιαπωνίας και στην ανατολική Ταϊβάν.
Η τελευταία ενέργεια από το αμερικανικό ναυτικό στην «πίσω αυλή» της Κίνας, φαίνεται ότι είχε στόχο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον PLA ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα ρίξουν το βάρος τους στην Ταϊβάν, εάν αποφασίσει να εξαπολύσει πλήγμα. Οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, είναι σχεδόν πιθανό να εμπλέκει την Ιαπωνία, όπως ανέφερε νωρίτερα το Τόκιο.
Εναέρια εισβολή της Κίνας
Τα τελευταία χρόνια, ο PLA αύξησε τη συχνότητα των εναέριων εισβολών του, ισχυριζόμενος ότι αποτελούν μέρος στρατιωτικών ασκήσεων. Σχεδόν 150 αεροπλάνα απεστάλησαν σε τέσσερις ημέρες τον Οκτώβριο του 2021, καταρρίπτοντας προηγούμενα ρεκόρ.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, ανέφερε σε δήλωση στις 23 Ιανουαρίου 2022 ότι 24 μαχητικά αεροσκάφη J-16, 10 μαχητικά αεροσκάφη J-10, δύο μεταφορικά αεροσκάφη Y-9, δύο ανθυποβρυχιακά προειδοποιητικά αεροσκάφη Y-8 και ένα πυρηνικά ικανό βομβαρδιστικό H-6 συμμετείχαν στην τελευταία εισβολή.
Τα αεροπλάνα του PLA πλησίασαν τα αμφισβητούμενα νησιά Πράτας και τη μέση γραμμή, ένα ανεπίσημο σύνορο που διατρέχει το μήκος του στενού μεταξύ του κύριου νησιού της Ταϊβάν και της Κίνας.
Οι εισβολές των κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών πραγματοποιούνται ημέρες, αφότου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συνομίλησαν με τηλεδιάσκεψη και συμφώνησαν να «απωθήσουν» τα επιθετικά μέτρα της Κίνας στην περιοχή. Το Τόκιο και η Ουάσιγκτον, λέγεται επίσης ότι εργάζονται για την επισημοποίηση ενός κοινού σχεδίου επιχειρήσεων μεταξύ των στρατιωτών τους, για να προετοιμαστούν για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν.