ΗΠΑ

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή! ΗΠΑ: Μαζική πώληση όπλων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την Τρίτη μια μαζική πώληση όπλων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι πωλήσεις ανακοινώθηκαν λίγες ώρες αφότου οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, προέτρεψαν την κυβέρνηση να μην αποδεσμεύσει ένα πολύ μικρότερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που είχε τεθεί σε αναμονή πέρυσι, εν αναμονή της εκπλήρωσης ορισμένων όρων που σχετίζονται με τα δικαιώματα από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Κάιρο προμηθεύεται 12 αεροσκάφη Lockheed-Martin C-130J και σχετικό εξοπλισμό με κόστος 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τρία ραντάρ SPS-48 και σχετικό εξοπλισμό για 355 εκατομμύρια δολάρια.

Η Αίγυπτος ζήτησε να αγοράσει 12 C-130J, το καθένα με τέσσερις στροβιλοκινητήρες Rolls-Royce AE 2100D και δώδεκα εφεδρικούς κινητήρες, καθώς και συστήματα πλοήγησης GPS, αναμεταδότες αναγνώρισης, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, συστήματα αντιμέτρων και άλλα.

 

Το μεταφορικό αεροπλάνο μπορεί να πετάξει πάνω από 4.000 χιλιόμετρα και διαθέτει τεχνολογία αιχμής, όπως ένα αντιπυραυλικό σύστημα, το οποίο, μαζί με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου του αεροπλάνου, μπορεί να αναπτύξει φωτοβολίδες κατά την ανίχνευση ενός πυραύλου, επιτρέποντας στο αεροπλάνο να ελίσσεται μακριά από την απειλή.

https://www.youtube.com/watch?v=RD6BjlTaDeA

Το Κάιρο θέλει επίσης να αγοράσει τρία επίγεια συστήματα ραντάρ SPS-48, ανταλλακτικά, γεννήτριες κινητήρων, επαναλήπτες, radomes και άλλο εξοπλισμό, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεδομένου, ότι η Αίγυπτος διαθέτει ήδη ένα στόλο κληρονομημένων C-130, η προτεινόμενη πώληση δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία της περιοχής. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Lockheed-Martin ανέλαβε σύμβαση 102 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση 25 επιθετικών ελικοπτέρων Boeing AH-64D Apache της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας με αισθητήρες τελευταίας γενιάς. Το Κάιρο αναφέρεται ότι έχει 46 Απάτσι. Η τελευταία φορά που η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση 10 νέων AH-64E ήταν το 2018.

Η πώληση θα «υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός Μεγάλου Συμμάχου εκτός του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος στη Μέση Ανατολή», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Αιγύπτου να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας υποστήριξη αερομεταφοράς στις δυνάμεις της μεταφέροντας προμήθειες, εξοπλισμό και ανθρώπους, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά της στον τομέα της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι δυνατότητες που παρέχονται από τα αεροσκάφη μεταφοράς, θα «βοηθήσουν στην ασφάλεια των συνόρων, την απαγόρευση γνωστών τρομοκρατικών στοιχείων, την ταχεία αντίδραση σε απειλές εσωτερικής ασφάλειας και την ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι θα είναι επίσης για αποστολές θαλάσσιας περιπολίας και έρευνας και αποστολές διάσωσης στην περιοχή. 

Λίγο πριν ανακοινωθεί η πώληση, μια ομάδα έξι Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτή Γκρέγκορι Μικς της Νέας Υόρκης, και του γερουσιαστή Κρις Μέρφι, Ντ-Κον., κάλεσε τη κυβέρνηση «να τηρήσει σημαντικά κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρήσει τη δέσμευσή της, να μην αποδεσμεύσει μέρος της βοήθειας των ΗΠΑ εάν η Αίγυπτος δεν εκπληρώσει πλήρως τις απαιτήσεις που περιγράφονται από την κυβέρνηση».

Τον Σεπτέμβριο, ο Blinken ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παροχή 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση, αλλά θα παρακρατήσει άλλα 130 εκατομμύρια δολάρια, μέχρι η κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει θετικά συγκεκριμένες συνθήκες που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν ήταν αμέσως σαφές, εάν η πώληση όπλων της Τρίτης έδειξε ότι ο Blinken, είχε αποφασίσει ότι η Αίγυπτος έχει αντιμετωπίσει ικανοποιητικά αυτά τα ζητήματα.

https://www.youtube.com/watch?v=8XcuR4FNfA8

Plan B για την Ελλάδα

Κομβικό σημείο της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι  ότι η πώληση θα «υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός Μεγάλου Συμμάχου εκτός του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος στη Μέση Ανατολή».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ με ανακοίνωσή τους στηρίζουν την σύμπραξη 3+1 δηλαδή τη συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και των ιδίων. Επιδίωξη της χώρας μας πρέπει να είναι η σύμπραξη αυτή να γίνει 4+1 , όπου το νέο μέλος να είναι η Αίγυπτος.

 Αναφορικά δε με την Ελλάδα, η Αίγυπτος έχει ήδη οριοθετήσει  μερικώς την ΑΟΖ της μέχρι τον 28ο μεσημβρινό στα  ανατολικά μαζί μας και έχουμε υπογράψει συμφωνία για ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας με υποθαλάσσιο καλώδιο , που θα ξεκινάει από την Αίγυπτο και διαμέσου της ΑΟΖ Αιγύπτου αρχικά και της ΑΟΖ της Ελλάδας στη συνέχεια θα φθάνει στην Κρήτη και από εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην ΕΕ.

Σε άρθρο μας τονίζαμε, ότι το επόμενο βήμα μας θα πρέπει να είναι η υπογραφή συμφωνίας μας με την Αίγυπτο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου-Κρήτης, δίπλα από την όδευση του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε υπογράψει ήδη.

Με αυτόν τον τρόπο ότι και να γίνει με τον East-Med,  η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να  εκμεταλλευτεί τα υποθαλάσσια και χερσαία κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει Νότια και Δυτικά της Κρήτης και στη Δυτική θαλάσσια και ηπειρωτική Ελλάδα.

Έτσι σε περίπτωση που και η ΕΕ δεν ενδιαφερθεί για την κατασκευή του East-Med, πράγμα που μένει να δούμε και δεν πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο, αφού κατά την άποψη μας τα επακόλουθα της διαμάχης ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αν ή όχι η ΕΕ θα στηρίξει την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, η Ελλάδα θα έχει έτοιμο το plan B, το οποίο θα είναι η πρόνοια κατασκευής αγωγού Αιγύπτου-Κρήτης. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ