ΗΠΑ

ΗΠΑ-"Ακρως απόρρητο": Project Mayhem Υπερηχητικών Όπλων των ΗΠΑ

Οι πρόσφατες δοκιμές του πιο πρόσφατου προγράμματος υπερηχητικής ανάπτυξης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, «Project Mayhem», δημιουργούν μια ζωτική οδό για την ανάπτυξη υπερηχητικών αεροσκαφών, τόσο στρατιωτικών όσο και πολιτικών. Το έργο, υπό την αρμοδιότητα του Ερευνητικού Εργαστηρίου της Πολεμικής Αεροπορίας (AFRL), έχει σχεδιαστεί ως ένας υπερηχητικός πύραυλος, μεγαλύτερος από το Υπερηχητικό Όπλο που εκτοξεύεται με αέρα (ARRW) επίσης υπό ανάπτυξη από την Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα άμυνας Joseph Trevithick, το Mayhem πιστευόταν προηγουμένως ότι «είναι επικεντρωμένο, τουλάχιστον εν μέρει, στην απόκτηση δοκιμαστικών κλινών για την υποστήριξη εργασιών σε προηγμένους κινητήρες αεριωθουμένων υψηλής ταχύτητας, όπως αυτοί που φέρεται να έχουν αναπτυχθεί για προτεινόμενα υπερηχητικά αεροσκάφη όπως της Lockheed Martin's SR-72.

Οι νέες πληροφορίες σχετικά με το Mayhem, περιέχονταν σε ένα έγγραφο σύμβασης που το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας (AFRL) δημοσίευσε στο διαδίκτυο στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Από αυτό το έγγραφο, έγινε επίσης γνωστό ότι η πλήρης επίσημη ονομασία του προγράμματος έχει αλλάξει από "Expendable Hypersonic Multi-Mission Air-Breathing Demonstrator" σε "Hypersonic Multi-mission ISR and Strike". Το όνομα “Multi-Mission Cruiser” είχε συνδεθεί και στο παρελθόν με αυτό το έργο.

Η δυνατότητα βιώσιμων σχεδίων πολλαπλών κύκλων, είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τα όπλα όσο και για τα αεροσκάφη, και σε αντίθεση με τα υπάρχοντα υπερηχητικά έργα, θα μπορούσε να παράγει ένα σκάφος ικανό για υπερηχητική πτήση και θα μπορούσε να προσγειωθεί στη συνέχεια, καθιστώντας το επαναχρησιμοποιήσιμο. Ενώ αυτή η εξέλιξη θα ήταν πιο σημαντική για τα υπερηχητικά αεροσκάφη, θα είχε επίσης χρησιμότητα για υπερηχητικούς πυραύλους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να προσαρμόζονται μεταξύ των ταχυτήτων ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής.

Οφέλη από επαναχρησιμοποιήσιμα υπερηχητικά αεροσκάφη 

Σύμφωνα με την eurasiantimes, ένα επαναχρησιμοποιήσιμο υπερηχητικό χτύπημα και αεροσκάφος ISR, ιδιαίτερα ένα μη επανδρωμένο, που μπορεί να λειτουργεί από υπάρχουσες βάσεις και έχει ικανότητα αρθρωτού ωφέλιμου φορτίου, θα μπορούσε να προσφέρει ευδιάκριτα οφέλη όσον αφορά την ευελιξία και την απόκριση σε σύγκριση με άλλα αεροσκάφη, πυραύλους και πλατφόρμες ISR, ανάλογα με το ακριβές λειτουργικό πλαίσιο.

Οι νέες πληροφορίες σχετικά με το Mayhem, περιέχονταν σε ένα έγγραφο σύμβασης που το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας (AFRL) δημοσίευσε στο διαδίκτυο στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Το έγγραφο αναφέρει ότι το πρόγραμμα Mayhem, επικεντρώνεται στην παροχή ενός υπερηχητικού συστήματος μεγαλύτερης κατηγορίας που αναπνέει αέρα, ικανό να εκτελεί πολλαπλές αποστολές με μια τυποποιημένη διεπαφή ωφέλιμου φορτίου.

«Ο στόχος του συστήματος είναι να μεταφέρει ωφέλιμα φορτία πέντε φορές μεγαλύτερης μάζας και να διπλασιάσει το εύρος των σημερινών συστημάτων τεχνολογίας. Η τυποποιημένη διεπαφή ωφέλιμου φορτίου θα δημιουργούσε πολλαπλές ευκαιρίες για την ενσωμάτωση διαφόρων ωφέλιμων φορτίων στο ίδιο υπερηχητικό σύστημα», αναφέρει.

Είναι ήδη γνωστό, ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιθυμούσε το αεροσκάφος Mayhem να μπορεί να μεταφέρει ένα από τα τρία ωφέλιμα φορτία, αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα ωφέλιμα φορτία ήταν μυστικό. Το νέο έγγραφο της σύμβασης τα προσδιορίζει ως «ωφέλιμο φορτίο επίδρασης περιοχής», «μεγάλο ενιαίο ωφέλιμο φορτίο» και «Απόκριση, Πληροφορία, Επιτήρηση και Αναγνώριση (ISR)». Είναι ενδιαφέρον ότι όλες αυτές οι βασικές περιγραφές ωφέλιμου φορτίου επισημαίνονται ως Ελεγχόμενες Μη Διαβαθμισμένες Πληροφορίες (CUI).

Σύμφωνα με το έγγραφο, υπάρχει μια επιθυμία για διακριτά ωφέλιμα φορτία τύπου «φαινόμενου περιοχής» και «μεγάλου ενιαίου», κάτι που υποδηλώνει έντονα, ότι το πρώτο οραματίζεται ένα ωφέλιμο φορτίο πυρομαχικών διασποράς ή κάτι παρόμοιο, όπως ένα σμήνος μικρών drones.

«Το Project Mayhem είναι να εξετάσουμε το επόμενο βήμα σε ότι επιτρέπει ο χώρος ευκαιριών, σε σχέση με τα υπερηχητικά συστήματα πυραύλων κρουζ», είπε ο Michael White, ο κύριος διευθυντής υπερηχητικών στο γραφείο του Πενταγώνου του διευθυντή Αμυντικής Έρευνας και Μηχανικής για τον Εκσυγχρονισμό Strategic and International Studies, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η Ινδία είναι επίσης στον αγώνα

Η Ινδία, προωθεί επίσης την ανάπτυξη υλικού δοκιμών εδάφους και πτήσης, ως μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της για έναν υπερηχητικό πύραυλο κρουζ. Το υπερηχητικό όχημα επίδειξης τεχνολογίας (HSTDV) του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO), προορίζεται να επιτύχει αυτόνομη πτήση scramjet για 20 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας έναν συμπαγή ενισχυτή εκτόξευσης πυραύλων.

Η έρευνα θα ενημερώσει επίσης το ενδιαφέρον της Ινδίας για επαναχρησιμοποιήσιμα οχήματα εκτόξευσης. Ο τελικός στόχος είναι να φτάσει τα 6 Mach σε υψόμετρο 32,5 km (20 μίλια). Οι αρχικές δοκιμές πτήσης, στοχεύουν στην επικύρωση της αεροδυναμικής του οχήματος αέρα, καθώς και των θερμικών ιδιοτήτων και της απόδοσης του κινητήρα scramjet.

Μια μακέτα του HSTDV παρουσιάστηκε στην έκθεση Aero India στο Bengaluru ,τον Φεβρουάριο του 2021 και ο S. Panneerselvam, διευθυντής έργου του DRDL, είπε ότι οι μηχανικοί σκοπεύουν να ξεκινήσουν πτητικές δοκιμές ενός μοντέλου αναπνοής αέρα πλήρους κλίμακας που τροφοδοτείται από 1.300- lb.-thrust scramjet κινητήρας στο εγγύς μέλλον.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ