Την κατιούσα έχουν πάρει οι μετοχές της αμερικανικής υπερδύναμης. Προχθες γράφαμε για την οργή ΗΠΑ για τα τουρκικά Bayraktar TB2 στην Αιθιοπία. Χθες γράψαμε πως οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων μειώθηκαν κατά 21% το οικονομικό έτος 2021
Κι έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα!
Η Σαουδική Αραβία είναι γνωστό ότι αγόρασε βαλλιστικούς πυραύλους από την Κίνα στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να κατασκευάσει τους δικούς της μέχρι τώρα, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τις τελευταίες πληροφορίες. Οι δορυφορικές εικόνες που έλαβε το CNN, υποδηλώνουν επίσης ότι το Βασίλειο κατασκευάζει επί του παρόντος τα όπλα σε τουλάχιστον μία τοποθεσία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι από πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ενημερώθηκαν τους τελευταίους μήνες για απόρρητες πληροφορίες που αποκαλύπτουν πολλαπλές μεγάλης κλίμακας μεταφορές ευαίσθητης τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων, μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δύο πηγές κοντά στις τελευταίες αξιολογήσεις.
Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξαν πρόσφατες μεταφορές τεχνολογίας ευαίσθητων βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στο CNN, «Τέτοια συνεργασία δεν παραβιάζει κανένα διεθνές δίκαιο και δεν συνεπάγεται τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα όλο και πιο πιεστικά ερωτήματα, σχετικά με το εάν οι εξελίξεις στους βαλλιστικούς πυραύλους της Σαουδικής Αραβίας, θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά την περιφερειακή δυναμική ισχύος και να περιπλέξουν τις προσπάθειες να επεκτείνουν τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, ώστε να συμπεριλάβουν περιορισμούς στη δική του πυραυλική τεχνολογία, στόχος που συμμερίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες η Ευρώπη, το Ισραήλ και χώρες του Κόλπου.
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, είναι σκληροί εχθροί και η Τεχεράνη είναι απίθανο να συμφωνήσει να σταματήσει να κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους, εάν η Σαουδική Αραβία αρχίσει να κατασκευάζει δικούς της.
«Ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο μεγάλο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, η ανάπτυξη και τώρα η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων της Σαουδικής Αραβίας, δεν έχει τύχει του ίδιου επιπέδου ελέγχου», είπε ο Jeffrey Lewis, ειδικός στα όπλα και καθηγητής στο Middlebury Institute for International Studies στο CNN.
Η εγχώρια παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων της Σαουδικής Αραβίας, υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια για τον έλεγχο της διάδοσης πυραύλων, θα πρέπει να περιλαμβάνει άλλους περιφερειακούς παίκτες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, που παράγουν τους δικούς τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Νέες προκλήσεις για τον Μπάιντεν
Το CNN ανέφερε για πρώτη φορά το 2019, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνώριζαν ότι η Σαουδική Αραβία συνεργαζόταν με την Κίνα για να προωθήσει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της.
Η κυβέρνηση Τραμπ, δεν αποκάλυψε αρχικά τις γνώσεις της για αυτές τις απόρρητες πληροφορίες σε βασικά μέλη του Κογκρέσου, εξοργίζοντας τους Δημοκρατικούς που το ανακάλυψαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι είχαν εσκεμμένα αποκλειστεί από μια σειρά από ενημερώσεις για αυτό το θέμα.
Αυτό πυροδότησε την κριτική των Δημοκρατικών, ότι η κυβέρνηση Τραμπ ήταν πολύ ήπια απέναντι στη Σαουδική Αραβία. Οι ειδικοί στη διάδοση των πυρηνικών όπλων λένε επίσης, ότι η έλλειψη απάντησης του Τραμπ έχει ενθαρρύνει τους Σαουδάραβες να συνεχίσουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων τους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένες οργανώσεις που εμπλέκονται στις μεταφορές, ανέφεραν πηγές στο CNN, αν και κάποιοι στο Καπιτώλιο πιστεύουν, ότι ο Λευκός Οίκος είναι πρόθυμος να επιβάλει σημαντικές συνέπειες στη Σαουδική κυβέρνηση για τις ενέργειές της.
Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, το πυραυλικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να κάνει ένα ήδη ακανθώδες πρόβλημα, ακόμη πιο δύσκολο.
“Πρώτη ξεκάθαρη απόδειξη”
Νέες δορυφορικές εικόνες που έλαβε το CNN, δείχνουν ότι οι Σαουδάραβες κατασκευάζουν ήδη βαλλιστικούς πυραύλους σε μια τοποθεσία, στο Dawadmi της Σαουδικής Αραβίας ,που είχε προηγουμένως κατασκευαστεί με κινεζική βοήθεια, σύμφωνα με ειδικούς που ανέλυσαν τις φωτογραφίες και πηγές που επιβεβαίωσαν ότι αντικατοπτρίζουν την πρόοδο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τους βαλλιστικούς πυραύλους που κατασκευάζει η Σαουδική Αραβία σε αυτήν την τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών λεπτομερειών όπως η εμβέλεια και το ωφέλιμο φορτίο.
Σύμφωνα με το CNN, υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες για να αναπτύξει ένα πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του ακριβούς οπλικού συστήματος που κατασκευάζει το Βασίλειο.