Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ένας σταθμός ραντάρ χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό, υπό το πρόσχημα του ΝΑΤΟ, στο βουνό Sornfelli, 12 χλμ. από την πρωτεύουσα των Νήσων Φερόε, Tórshavn. Ο σταθμός ραντάρ δημιουργήθηκε εν αγνοία του κοινού των Φερόε: οι Φερόες είναι μια αυτόνομη περιοχή της Δανίας και οι Δανοί είχαν παράσχει στον ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό γη για χρήση, ως στρατιωτική βάση τόσο στη Γροιλανδία όσο και στις Φερόες, με βάση ότι τότε θα έπρεπε να πληρώσουν λιγότερα τέλη στο ΝΑΤΟ.
Τελικά το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα έκλεινε τον σταθμό ραντάρ την 1η Ιανουαρίου 2007, τρεις μήνες αφότου οι ΗΠΑ έκλεισαν τη στρατιωτική τους βάση στην Ισλανδία.
Όμως τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τα ύδατα του Βόρειου Ατλαντικού και προβλήθηκε η ιδέα της επανίδρυσης της βάσης ραντάρ στο Sornfelli, χρησιμοποιώντας νέο εξοπλισμό. Νωρίτερα αυτό το έτος, οι αρχές της Δανίας δήλωσαν, ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ για μια δομή σταθμού ραντάρ στο Sornfelli.
Το μικρό, αλλά στρατηγικά σημαντικό αρχιπέλαγος έχει γίνει το επίκεντρο της κατάστασης ασφαλείας στον Βόρειο Ατλαντικό. Η Δανία, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να οικοδομήσει μια νέα βάση ραντάρ στις αυτοδιοικούμενες Νήσους Φερόες, μέρος του Δανικού Βασιλείου, προκειμένου να έχει καλό έλεγχο όλων των αεροπλάνων που πετούν πάνω από την περιοχή και να ενισχύσει τη διεκδίκησή της στην Αρκτική.
Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Τρίν Μπράμσεν, πρόκειται να επισκεφθεί τις Νήσους Φερόε με την ελπίδα να προχωρήσει σε μια απόφαση για μια νέα βάση ραντάρ.
Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί των Φερόε είναι φοβισμένοι. Το νησιωτικό έθνος των 53.000 κατοίκων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ψαριών του και ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του είναι η Ρωσία. Η φιλοξενία ραντάρ του ΝΑΤΟ, μπορεί να βλάψει βασικές εμπορικές σχέσεις εν μέσω εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των Φερόε Τζένις αβ Ράνα υποστήριξε ότι το ραντάρ δεν είναι στρατιωτικό ζήτημα.
«Το γεγονός ότι μπορεί να αποτελεί μέρος της συνολικής στρατιωτικής εικόνας του ΝΑΤΟ είναι πιθανό. Αλλά δεν θα υπάρχει στρατός στα Νησιά Φερόε», είπε , όπως ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT.
«Εάν οι Νήσοι Φερόε αποκτήσουν ραντάρ, τότε θα γίνουμε εν μέρει στρατηγικός στόχος βόμβας», υποστήριξε ο βουλευτής των Φερόε Kárason Petersen.
Οι Νήσοι Φερόε είναι στο αρχιπέλαγος του Βόρειου Ατλαντικού που βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Σκωτίας, το οποίο παραμένει υπό Δανική κυριαρχία για αιώνες.
Επί του παρόντος, η Δανία εξακολουθεί να κυβερνά το αρχιπέλαγος σε τομείς όπως η άμυνα, η αστυνομία, η δικαιοσύνη, το νόμισμα και οι εξωτερικές υποθέσεις, ενώ οι Φερόες ελέγχουν τα περισσότερα εσωτερικά θέματα.
Παρά το γεγονός ότι αποτελούν μέρος του Δανικού Βασιλείου μαζί με τη Γροιλανδία, οι Νήσοι Φερόες δεν αποτελούν μέρος της ΕΕ ή του χώρου Σένγκεν και διατηρούν μια δική τους εμπορική πολιτική. Για παράδειγμα, όταν η ΕΕ και η Ρωσία εισήγαγαν αμοιβαίες εμπορικές κυρώσεις για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, οι Νήσοι Φερόες εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την ευκαιρία, για να ενισχύσουν σημαντικά τις εξαγωγές αλιείας τους στη Ρωσία. Το Δανικό φιλελεύθερο-συντηρητικό Κόμμα Venstre, κάλεσε στη συνέχεια να απελευθερώσει τις Νήσους Φερόες από την «εξάρτησή» του από τη Ρωσία.
Προς το παρόν, το αρχιπέλαγος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία και τη φαλαινοθηρία, που αντιπροσωπεύουν το 95 τοις εκατό του συνόλου των εξαγωγών του, και επίσης λαμβάνει ετήσια επιδότηση 650 εκατομμυρίων DKK (98 εκατομμύρια δολάρια) από τη Δανία, όπως η Γροιλανδία.
Εκτός από τον σταθμό ραντάρ, η Δανία ανακοίνωσε επίσης τον Φεβρουάριο ότι θα αγοράσει δύο drones παρακολούθησης για τη Γροιλανδία, μια άλλη αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Μαζί με τον σταθμό ραντάρ στο Sornfelli, αυτά θα κάλυπταν «τυφλά σημεία» και θα βελτιώσουν τις δυνατότητες επιτήρησης της Δανίας στη Γροιλανδία και στον Βόρειο Ατλαντικό. Οι Δανοί σχεδιάζουν να δαπανήσουν 1,5 δισεκατομμύριο κορώνες Δανίας (245 εκατομμύρια δολάρια, 200 εκατομμύρια ευρώ) για τις στρατιωτικές επενδύσεις στο Sornfelli και τη Γροιλανδία.