Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε τη 2η ημέρα των G20 έχοντας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ερντογάν μετά την απειλή του Τούρκου προέδρου ότι θα εκδιώξει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ...
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έφτασε στο La Nuvola την Κυριακή το πρωί για τη δεύτερη μέρα του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G20 στη Ρώμη
«Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση», είπε ο Μπάιντεν καθώς μαζί με τον Τούρκο ηγέτη πόζαραν για μια φωτογραφία
Ο Μπάιντεν αγνόησε ερωτήσεις που ρωτούσαν εάν οι ΗΠΑ θα πουλούσαν στην Τουρκία F-16, για τα οποία Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν προειδοποιήσει τον πρόεδρο, λέγοντας απλά «Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση», ενώ δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν θα μιλούσε για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Τούρκο πρόεδρο και αν η Τουρκία έχει πολύ στενές σχέσεις με τους Ρώσους.
Το μόνο που είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν, «ευχαριστώ», στους δημοσιογράφους.
Ανακοίνωση Λευκού Οίκου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την συνάντηση: "Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες μας. Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Οι ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική μας συνεργασία και τη σημασία της Τουρκίας ως Σύμμαχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία".
Πάντως σύμφωνα με έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε “πολύ θετικό κλίμα” και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.
Το...backround
Η συνάντηση έρχεται αφότου ο Ερντογάν υπαναχώρησε στην απειλή για απέλαση 10 ξένων πρεσβευτών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ, αφού τους χαρακτήρισε ως «persona non grata», για μια δήλωση που έκαναν οι χώρες τους υπέρ του φυλακισμένου φιλάνθρωπου Osman Kavala.
Στην πραγματικότητα δεν είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε τη συνάντηση αν είχε προχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος και είχε απελαθεί ο Πρέσβης μας», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στη Ρώμη το βράδυ του Σαββάτου. «Σίγουρα ο πρόεδρος θα υποδείξει ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποφύγουμε κρίσεις όπως αυτή στο μέλλον».
«Η ακραία στάση δεν πρόκειται να ωφελήσει την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από το 2017 και κατηγορήθηκε για συνωμοσία με έναν Αμερικανό καθηγητή και τη CIA ότι κατασκοπεύει την τουρκική κυβέρνηση, ότι οργάνωσε διαδηλώσεις το 2013 και ότι βοήθησε στον σχεδιασμό μιας απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 που άφησε νεκρούς 250 ανθρώπους. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Το... χαμογελαστό photoshooting
Κατά την άφιξη στο La Nuvola, , στη Ρώμη το Σάββατο, όπου οι ηγέτες της G20 συμμετείχαν στην πρώτη τους προσωπική συνάντηση εδώ και δύο χρόνια, ο Μπάιντεν χαιρέτησε θερμά τον Ερντογάν, πριν τεθούν οι αρχές για τη λεγόμενη «οικογενειακή τους φωτογραφία». Ο Μπάιντεν αρχικά αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο COP26, τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας, όπου θα ταξιδέψει στη συνέχεια.
Η πώληση των F-16 όλοι πιστεύουν πως ήταν το κεντρικό θέμα στη συνάντηση, αλλά θέματα περιφερειακής ασφάλειας που αφορούν τη Συρία και τη Λιβύη. Οι γερουσιαστές πίεσαν τον Μπάιντεν να μην πουλήσει F-16 στην Τουρκία και απείλησαν επίσης να εμποδίσουν τις εξαγωγές των αεροπλάνων, λόγω της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Τουρκία ήθελε να αγοράσει 40 F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα μαχητικά αεροσκάφη της Lockheed Martin.
Aξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η συνάντηση αναμενόταν να διαρκέσει περίπου 20 λεπτά, τελικά διήρκησε 1 ώρα και 5 λεπτά, γεγονός που σημαίνει ότι σε αυτή θίχθηκαν αρκετά θέματα
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησαν επίσης τηλεφωνικά με τους Τούρκους ομολόγους τους, στις 27 Οκτωβρίου.
Η Τουρκία απαιτεί αποζημιώσεις ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία κατέβαλε για μια αρχική παραγγελία έως και 100 Lockheed-Martin F-35. Ωστόσο, πριν παραδοθεί οποιοδήποτε από τα αεροπλάνα, η Ουάσινγκτον απέβαλε την Τουρκία από την ομάδα των εθνών που επιτρεπόταν να αποκτήσουν το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς αφού η Άγκυρα αγόρασε επίσης το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2017.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε πρόσφατα να εννοηθεί για μια επίλυσης της διαφωνίας, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε την πώληση και την αναβάθμιση πολλών δεκάδων F-16 για την Τουρκία για να αντισταθμίσει η απώλεια.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, έβαλε φρένο στο σχόλιο του Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε προτείνει καμία επιλογή χρηματοδότησης ως μέρος μιας πιθανής πώλησης F-16.
Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι οι πρόσθετες αγορές σημαντικού ρωσικού στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία θα προκαλέσουν και πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε επίσης τους δεσμούς της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.
Αναμένονται εξελίξεις....