Ο εκπρόσωπος του Τενεσί, ο Δημοκρατικός Στιβ Κοέν, παρουσίασε ένα σχέδιο ψηφίσματος για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν από τις 29 Οκτωβρίου, την επέτειο της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Στο νομοσχέδιο, «Γιορτάζουμε την 98η επέτειο της Ημέρας της Δημοκρατίας του λαού της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των Τουρκοαμερικανών σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε η δήλωση.
Στο νομοσχέδιο, που εφιστούσε την προσοχή στο γεγονός ότι η Τουρκική Δημοκρατία ανακηρύχθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1923, «ο ιδρυτής της Δημοκρατίας, Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, χαρακτηρίστηκε ως ο οραματιστής ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας».
Στο νομοσχέδιο επισημάνθηκε ότι «η Ανατολία, η πατρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια», ενώ αναφερόταν ότι οι «ιδρυτές των ΗΠΑ συμβουλεύτηκαν την Τουρκία (Οθωμανική Αυτοκρατορία) στην προετοιμασία του αμερικανικού συντάγματος»!
Επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Τουρκία το 2020 είναι 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρθηκαν στην δήλωση επίσης τα εξής:
«Η Τουρκία, που βρίσκεται στην κρίσιμη περιοχή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με πληθυσμό 83 εκατομμυρίων, διοικεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ στις περιφερειακές εξελίξεις και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην ενεργειακή διαφοροποίηση, διασφαλίζοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, και είναι σύμμαχος με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων».
Στο σχέδιο ψηφίσματος αναφέρθηκε ότι η Τουρκία «συμμετέχει σε ενεργό αγώνα ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το DAESH και το PKK» και τονίστηκε ότι «βοήθησε περισσότερους από 9 εκατομμύρια πρόσφυγες στη Συρία, εντός και εκτός της χώρας, από τις σφαγές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ».
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες, η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο, και όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο: «Η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής της στην επιχείρηση εκκένωσης με περισσότερους από 600 Τούρκους στρατιώτες που στάθμευαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν για περισσότερα από 20 χρόνια».
Τέλος, στο νομοσχέδιο τονιζόταν ότι «οι Τούρκοι που ζουν στις ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως γίνεται κατανοητό από τη συμβολή τους στην τέχνη, την επιστήμη, την ακαδημία, τη νομική, την επιχειρηματική και πολιτική ζωή της χώρας».