Σύμφωνα με μία διαταγή που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, οι σημαίες θα κυματίζουν σήμερα μεσίστιες, στα δημόσια κτίρια.
Η Τελετή Μνήμης των Αστυνομικών της Εθνικής Ειρήνης, άρχισε να πραγματοποιείται το 1982 ως μία μικρή συγκέντρωση ανθρώπων στο Πάρκο της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον, από περίπου 120 διασωθέντες και υποστηρικτές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Από τότε, έχει εξελιχθεί σε μία σειρά εκδηλώσεων προσελκύοντας χιλιάδες επιζήσαντες και αστυνομικούς στην αμερικανική πρωτεύουσα, κάθε χρόνο.
Ο Μπάιντεν είναι ένας πιστός σύμμαχος της επιβολής του νόμου, από την εποχή της κοινοβουλευτικής θητείας του στη Γερουσία των ΗΠΑ, όταν κατάρτισε ένα νόμο καταπολέμησης της εγκληματικότητας το 1994, με τη βοήθεια των αναφερόμενων υπηρεσιών.
Νωρίτερα μέσα στο χρόνο που διανύουμε, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε το Καπιτώλιο, τιμώντας τη μνήμη του Μπράιαν Σίκνικ, του αστυνομικού που πέθανε από πολλαπλά τραύματα, αφού τον ψέκασαν με μία χημική ουσία στη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο (6 Ιανουαρίου).
Ωστόσο, οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία, προκειμένου να γίνουν πιο αυστηρές, οι πρακτικές που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, απέτυχαν τον Σεπτέμβριο.
Η εξέλιξη αυτή, σηματοδότησε μία καθυστέρηση για τον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποίησε εκστρατεία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία.
Από τότε, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί ακόμη να υπογράψει ένα συνολικό νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων για την αστυνομία, ώστε αυτό να γίνει νόμος των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί σε μία σειρά δηλώσεών του, εκείνη την περίοδο, ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να το κάνουν αυτό, από μόνοι τους.
Ο ίδιος, έχει δηλώσει επίσης, ότι θα επιδιώξει να δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας, ώστε οι αστυνομικοί να λογοδοτούν όταν παραβαίνουν το νόμο.