Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό οργανώνει αντιτορπιλικά της Ανατολικής Ακτής, για να προστατεύσει καλύτερα την Αμερική, από τις ρωσικές απειλές - συγκεκριμένα τις υποθαλάσσιες - στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Task Group Greyhound.
Καθώς η Ρωσία και η Κίνα ενισχύουν τους δικούς τους υποβρύχιους στόλους και δυνατότητες, το αμερικανικό ναυτικό έχει ανανεώσει την εστίασή του στις υποθαλάσσιες απειλές και έχει χαρακτηρίσει τον αντι-υποβρύχιο πόλεμο, προτεραιότητα για όλους τους στόλους του και ίσως και για κάποιους πεζοναύτες.
Τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε σχέδια απόκτησης δύο πυρηνικών υποβρυχίων εξοπλισμένων με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και δύο υποβρύχια με κινητήρα ντίζελ. Και η Κίνα, η οποία διαθέτει τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, μπορεί να υπερηφανεύεται για τη δύναμη 50 υποβρυχίων επίθεσης ντίζελ-ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει.
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές, το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επανεργοποίησε τον 2ο Στόλο του για να επικεντρωθεί σε απειλές από τη Ρωσία - συμπεριλαμβανομένων εκείνων κάτω από τον ωκεανό - και πιο πρόσφατα πραγματοποίησε ασκήσεις, για τη βελτίωση της ικανότητάς του να πολεμήσει εχθρικά υποβρύχια.
Η ομάδα «εργασίας» θα έχει τα αντιτορπιλικά του στόλου του Ατλαντικού, επικεντρωμένα στην εκπαίδευση στον υποθαλάσσιο πόλεμο του θεάτρου και, το σημαντικότερο, σε θέση να ανταποκριθεί στις απειλές από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με τον αντιπλοίαρχο Brendan McLane, διοικητή της Naval Surface Force Atlantic.
«Η στρατηγική άμυνα της πατρίδας, έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή και οι βασικοί ανταγωνιστές μας έχουν αναπτύξει και συνεχίζουν να προωθούν, μια σειρά δυνατοτήτων για να θέσουν σε κίνδυνο την πατρίδα. Το Task Group Greyhound, επεκτείνει την υπερπλήρωση μας εξελίσσοντας την τεχνογνωσία μας (υποθαλάσσιου πολέμου) και χρησιμοποιώντας αυτούς τους ειδικούς για να ηγηθεί του υποθαλάσσιου αγώνα », δήλωσε ο ΜακΛέιν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
Τα τελευταία χρόνια, οι ηγέτες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν προειδοποιήσει, για αυξημένη ρωσική υποθαλάσσια δραστηριότητα στον Ατλαντικό Ωκεανό και έχουν προειδοποιήσει, ότι οι ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον ένα καταφύγιο ασφαλές από τέτοιες απειλές.
Συγκεκριμένα, τα ρωσικά υποβρύχια διαθέτουν τώρα προηγμένους πυραύλους κρουζ, που έχουν το βεληνεκές και την ακρίβεια για να χτυπήσουν στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς στόχους σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Προτεραιότητα στην αποστολή
Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναγνωρίσει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι τα ρωσικά υποβρύχια ολισθαίνουν όλο και περισσότερο μέσω του κενού Γροιλανδίας-Ισλανδίας-Ηνωμένου Βασιλείου (GIUK) και λειτουργούν σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού. Αυτή η αναγνώριση προκάλεσε την ανάπτυξη του 2ου Στόλου των ΗΠΑ, ο οποίος προοριζόταν να συντονίσει τις προσπάθειες πολέμου κατά των υποβρυχίων στον Ατλαντικό και σε συνδυασμό με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ με έδρα την Ιταλία. Προκάλεσε επίσης την εμφάνιση της υποβρύχιας ομάδας 2, που ηγείται ο Ντέιβις όπου ως αναπληρωτής διοικητής του 2ου στόλου, ανέβασε το προφίλ των αντι-υποβρυχιακών αποστολών στο επίπεδο του στόλου.
Ο McLane είπε ότι η Task Group Greyhound, συνεχίζει τη λειτουργία ασκήσεων και εκπαίδευσης που προορίζονται για την αντιμετώπιση των ρωσικών υποβρυχίων κοντά στις ακτές των ΗΠΑ.
Γιατί το Πολεμικό Ναυτικό επανίδρυσε τον 2ο Στόλο
Όταν ο 2ος Στόλος των ΗΠΑ, διαλύθηκε το 2011 εν μέσω του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ο υποθαλάσσιος πόλεμος τέθηκε σε κίνδυνο. Αλλά η εντολή ανανεώθηκε το 2018, ως απάντηση στα μεγαλύτερα επίπεδα ρωσικής δραστηριότητας στον Βόρειο Ατλαντικό και την Αρκτική, συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων.
Για τον ίδιο λόγο, η Διοίκηση του ΝΑΤΟ του Νόρφολκ ανασυστάθηκε και η διοίκηση έφτασε σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με τον Λιούις, ο οποίος ήταν επίσης διοικητής της JFC Norfolk, η ανασύστασή της «δημιουργεί έναν σύνδεσμο μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, και βοηθά, στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιθυμητής προσέγγισης 360 μοιρών για τη συλλογική μας άμυνα και ασφάλεια ».
Είναι η μόνη επιχειρησιακή διοίκηση του ΝΑΤΟ, στη ήπειρο της Βόρειας Αμερικής και διαθέτει αεροπορικές, επιφανειακές και υπόγειες δυνατότητες.
Παρόμοια με τις διοικητικές δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό έχει υποθαλάσσιους διοικητές πολέμου στη Νάπολη της Ιταλίας, που εργάζονται με τον 6ο Στόλο και έναν διοικητή υποβρύχιου πολέμου στο Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας, που συνεργάζεται με τον 5ο Στόλο και τον 7ο Στόλο. Ακόμα ένας άλλος στο Περλ Χάρμπορ συνεργάζεται κυρίως με τον 3ο Στόλο.