Ενώ πρόσφατα η Κεντρική Ασία κλoνίστηκε από έναν νέο πόλεμο μεταξύ του πληρεξούσιου της Τουρκίας, του Κιργιστάν, εναντίον του Τατζικιστάν, όπως είχε αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν στρατεύματα που έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και συγκεκριμένα το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν
Αυτό aναφέρει η εφημερίδα "Wall Street Journal" και σημειώνει πως η Ουάσιγκτον χρειάζεται βάσεις για να στεγάσει όχι μόνο τον στρατό, αλλά και αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και πυροβολικό για να υποστηρίξει την Καμπούλ και να συγκρατήσει τους Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του Πενταγώνου, σημεία των γειτονικών χωρών της Κεντρικής Ασίας, των κρατών του Περσικού Κόλπου, αλλά και μεμονωμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θεωρούνται πιθανά μέρη για τη μελλοντική ανάπτυξη στρατευμάτων.
Σύμφωνα με ορισμένους στρατιωτικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της διοίκησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα ήταν καλύτερο να αναπτυχθούν στρατεύματα στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, τα οποία συνορεύουν με το Αφγανιστάν.
Έτσι, ο στρατός θα μπορούσε γρήγορα να μπει στη χώρα, εάν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, οι πηγές πιστεύουν ότι η μεταφορά στρατευμάτων σε αυτές τις χώρες θα ήταν πολύ δύσκολη λόγω της «μεγάλης στρατιωτικής παρουσίας» της Ρωσίας στην περιοχή και της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.
Ο Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Zalmay Khalilzad επισκέφθηκε το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν τον Μάιο, όπου συζήτησε την κατάσταση στη γειτονική τους χώρα. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η Τασκένδη και ο Ντουσάνμπε εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση.
Επιπλέον, ανώνυμοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης στην εφημερίδα ότι δεν υπήρξαν αιτήματα για την ανάπτυξη στρατευμάτων σε οποιεσδήποτε βάσεις στην Κεντρική Ασία και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ζυγίζει τώρα τα υπέρ και τα κατά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος συμμετέχουν επίσης στη λήψη της απόφασης.
Όπως γράφει η εφημερίδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως δύο βάσεις στην Κεντρική Ασία, στο Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν. Και οι δύο χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη δυνάμεων και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τη βάση στο Ουζμπεκιστάν το 2005 και σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα στο Κιργιστάν.
Παρά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον -Μόσχας -Πεκίνου, κάποια κράτη, σύμφωνα με αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες, συμμερίζονται το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών “να φέρουν σταθερότητα στην περιοχή”. Η Κεντρική Ασία, με τη σειρά της, θέλει να δημιουργήσει μια αντιστάθμιση στην επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, γράφει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ενδέχεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.