Η αεροπορική βάση του Ιncirlik της Τουρκίας, που χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επιχειρήσεις της στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, μετά την αναγνώριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η Τουρκία ενδέχεται να ζητήσει την υποστολή της σημαίας των ΗΠΑ στην εν λόγω αεροπορική βάση για να διαμαρτυρηθεί για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Arab News, χαρακτηρίζοντας την αεροπορική βάση ως «διαπραγματευτικό όπλο της Τουρκίας εναντίον των ΗΠΑ».
Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση İncirlik, που βρίσκεται στη νότια επαρχία των Aδάνων, σύμφωνα με τη συμφωνία άμυνας και οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 1980.
Η αεροπορική βάση, η οποία φιλοξενεί πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ περίπου 100 μίλια από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ήταν στο παρελθόν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ιδίως μετά από μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας από το 2019.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2019, δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει την αεροπορική βάση ως απάντηση σε απειλές για επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.
«Εάν η Τουρκία κλείσει τη βάση, πιθανότατα θα πυροδοτήσει το de facto τέλος των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και να οδηγήσει την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την Άγκυρα ως περιφερειακό εταίρο της», ανέφερε το Arab News.
Λόγω της θέσης της, η βάση του İncirlik είναι η πιο αποτελεσματική και φθηνότερη αεροπορική βάση για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, δήλωσε στο Arab News, Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
«Η εν λόγω βάση, έχει γίνει ένα σημαντικό χαρτί για την Τουρκία στις διπλωματικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά αυτό μπορεί να παιχτεί μόνο μία φορά. Μόλις η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της, μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι η σχέση με τις ΗΠΑ θα έχει καταστραφεί. Παρά το ότι όλα τα αμοιβαία παράπονα έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Ünlühisarcıklıoğlu.
Σύμφωνα με τον Karol Wasilewski, αναλυτή στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων της Βαρσοβίας, η αντίδραση του Ερντογάν στη δήλωση του Μπάιντεν σχετικά με την αναγνώριση γενοκτονίας των Αρμενίων θα πρέπει να είναι συγκρατημένη και όχι ακραία, αφού η Τουρκία "δεν μπορεί να αντέξει μια νέα διαμάχη με τις ΗΠΑ όταν η τουρκική οικονομία είναι τόσο εύθραυστη".
Θα συμφωνήσουμε με τον Πολωνό αναλυτή, αφού η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Ουδέποτε τα τελευταία 40 χρόνια η Τουρκία δεν είχε τόσα πολλά εσωτερικά και Διεθνή προβλήματα συσσωρευμένα.
Δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να κλείσει τη βάση του Ινσιρλίκ και δεν θα το κάνει.
Η Αμερικανική Ομοσπονδία Επιστημόνων (FAS) τον Μάρτιο δήλωσε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειώσει τον αριθμό των τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη κατά το ένα τρίτο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το FAS oι περισσότερες βόμβες εντοπίστηκαν στο Ίντσιρλίκ, αλλά τουλάχιστον 30 από αυτές απομακρύνθηκαν από εκεί.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε τότε, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και λόγω της πιθανότητας αποκλεισμού της πρόσβασης στην εν λόγω στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.
Οι Hans Kristensen και Matt Korda της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Επιστημόνων (FAS), δήλωσαν ότι ο αριθμός των βομβών πυρηνικής βαρύτητας B61 στην Ευρώπη μειώθηκε από 150 σε 100.
Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα εάν έχει αλλάξει τον αριθμό των τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FAS, οι περισσότερες από τις βόμβες, περίπου 50 από αυτές, εντοπίστηκαν στο Ιντσιρλίκ, αλλά σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 30 από αυτές απομακρύνθηκαν από εκεί.
Έτσι, μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, οι ΗΠΑ άρχισαν να συζητούν την εκκένωση των όπλων. Ο Hans Kristensen έκανε μια δήλωση στον Kommersant, "Αυτά τα πράγματα γίνονται πάντα ήσυχα".
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πέρυσι ότι μερικές από τις αμερικανικές βόμβες στη βάση του Büchel αντικαταστάθηκαν με τη νέα τροποποίηση των B61-12.