Πάνω από 170 μέλη του Κογκρέσου των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του, κυκλοφόρησαν επιστολή που προτρέπει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, να κατηγορήσει ευθέως την Τουρκία για τη «βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση».
Η έντονα διατυπωμένη επιστολή, εμπεριέχει βαριές κατηγορίες εναντίον του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του για τις σχεδόν δύο δεκαετίες που βρίσκεται ο ίδιος στην εξουσία.
Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε «αποδυνάμωση του δικαστικού σώματος της Τουρκίας, εγκατάσταση πολιτικών συμμάχων σε βασικές στρατιωτικές θέσεις και θέσεις πληροφοριών, καταστολή της ελευθερίας του λόγου και του ελεύθερου Τύπου και φυλάκιση εσφαλμένα πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και μειονοτήτων», ανέφερε η ίδια μεταξύ άλλων.
Η νεοσύστατη κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα φέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά ζητήματα στον πυρήνα των σχέσεων στην αντιμετώπιση ξένων ηγετών.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να συγκαλέσουν σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία αργότερα εντός του έτους. Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η συνεργασία με τους συμμάχους θα βασίζεται στη δημοκρατία και σε ένα όραμα που υποστηρίζει το κράτος δικαίου και όχι τη συναλλαγή.
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η θεμελιώδης συζήτηση για το μέλλον θα είναι μεταξύ των υποστηρικτών της φασιστικής διακυβέρνησης και εκείνων που κατανοούν ότι η δημοκρατία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
«Τα στρατηγικά ζητήματα έχουν δικαίως λάβει σημαντική θέση στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά η σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία είναι επίσης σημαντικές ανησυχίες», ανέφερε η επιστολή των μελών του Κογκρέσου.
Η επιστολή κάλεσε επίσης τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ να ρυθμίσει τη σχέση με την Τουρκία σύμφωνα με τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου.
"Ενώ είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία να παραμείνουν στρατηγικοί σύμμαχοι και να επιδιορθώσουν τις σχέσεις τους, πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στον Πρόεδρο Ερντογάν και στην συμπεριφορά του είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση αυτής της σχέσης", ανέφεραν τα μέλη του Κογκρέσου.
Η επιστολή υπενθύμισε την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον Μάιο του 2017, στην οποία δεκάδες διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν μπροστά από την κατοικία της Τουρκικής Πρεσβείας από τους σωματοφύλακες και τους υποστηρικτές του Ερντογάν.
Οι διαδηλωτές μήνυσαν αργότερα την τουρκική κυβέρνηση για αποζημίωση, με την υπόθεση να συνεχίζεται.
"Η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν έφερε το αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης της στους δρόμους της Ουάσιγκτον, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουρκικό προσωπικό ασφαλείας επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Τέσσερις από τους φρουρούς του Ερντογάν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για το περιστατικό", ανέφερε η επιστολή.
Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, ξεκινώντας από την αγορά ρωσικών αεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία.
Η επιστολή δεν άγγιξε τα θέματα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, αλλά υπογράμμισε την κακομεταχείριση του Ερντογάν προς τους πολίτες του.
"Από το 2016, περισσότεροι από 80.000 Τούρκοι πολίτες φυλακίστηκαν ή συνελήφθησαν και περισσότεροι από 1.500 μη κυβερνητικοί οργανισμοί έκλεισαν για να καταστείλουν την πολιτική αντιπολίτευση", ανέφερε η ίδια.
Πριν από δύο εβδομάδες, 54 γερουσιαστές κυκλοφόρησαν άλλη μια επιστολή, καλώντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν να καταδικάσει την Τουρκία για την καταστολή της στους πολίτες της.
Το κίνημα κατά του Ερντογάν στις ΗΠΑ φούντωσε και δεν πρόκειται να κοπάσει. Το θέμα όμως είναι τι θα πράξει ο Αμερικανός πρόεδρος αφού η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον Καύκασο, Μ.Ανατολή και αλλού.