“Και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα”, που λέει και η λαϊκή παροιμία, επεδίωξε να παίξει η Γερμανία.
Η διαμάχη του αγωγού Fresh Nord Stream 2 που ξέσπασε στη Γερμανία, έφερε αποκαλύψεις καθώς η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ κατηγορείται ότι προσπάθησε να κανονίσει ένα quid pro quo με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους για να τους αναγκάσει να διακόψουν το καθεστώς κυρώσεων που στοχεύει στην αποτροπή της κατασκευής και ολοκλήρωσης του έργου!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο προσφέρθηκε να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για αμερικανικό αέριο εάν η Ουάσινγκτον σταματήσει να επιβάλλει κυρώσεις και επιτρέψει την ολοκλήρωση του αγωγού Ρωσίας προς Γερμανία.
Η θέση των ΗΠΑ, που έγινε πιο σκληρή υπό τη διοίκηση του Τραμπ και οι κυρώσεις της σε εταιρείες ή στελέχη τους που εργάζονται στο NS-2 είχαν το σκετπικό πως ο αγωγός θα έκανε την Ευρώπη περισσότερο ενεργειακά εξαρτώμενη από τη Ρωσία και ως εκ τούτου πιο ευαίσθητη στη γεωπολιτική της επιρροή, ενώ ταυτόχρονα "τιμωρούσε" την Ουκρανία. Ωστόσο, οι επικριτές επεσήμαναν ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης οικονομικά συμφέροντα, δηλαδή την επιθυμία να πουλήσουν το δικό τους στη Γερμανία.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ προσπάθησε να αξιοποιήσει αυτό το σαφές οικονομικό κίνητρο, γνωρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο άμεσο «άνοιγμα» με τον τότε Πρόεδρο Τραμπ.
Οι λεπτομέρειες του σκάνδαλου, σύμφωνα με την The Telegraph του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι οι εξής:
Η ομάδα Lobbying Environmental Action Germany (DUH) δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα επιστολή που διέρρευσε από τον Olaf Scholz, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, στον Steve Mnuchin, τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, με ημερομηνία τον περασμένο Αύγουστο.
Σε αυτό το έγγραφο, ο κ. Scholz προσφέρθηκε να επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε νέα υποδομή για την εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε γερμανικά λιμάνια, εάν οι ΗΠΑ εγκατέλειπαν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Και τώρα μπαίνει στο μείγμα και η υπόθεση Alexei Navalny. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία χρησιμοποίησαν τη σύλληψη για να ασκήσουν πίεση στη Μέρκελ για το έργο Nord Stream 2.
Η Gazprom υπολόγισε πρόσφατα ότι μόνο το 6% του αγωγού παραμένει μέχρι την ολοκλήρωσή του. Αυτό ισούται με περίπου 150 χιλιόμετρα, το οποίο δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει η Ρωσία.
Ο Τραμπ είχε επιμείνει σε νέες κυρώσεις για το έργο μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες στο αξίωμά του, γεγονός που ώθησε την Gazprom και τους Ρώσους αξιωματούχους τον Ιανουάριο να εκδώσουν μια αιφνιδιαστική δήλωση σχετικά με τον αυξανόμενο «κίνδυνο» ότι το έργο θα μπορούσε να ανασταλεί εντελώς εάν προστεθούν περισσότερες κυρώσεις στην Ουάσινγκτον.