ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

SETA Think Tank: "Μια συμβουλή στην ομάδα του Μπάϊντεν σχετικά με τους δεσμούς με την Τουρκία"

Σύμφωνα με άρθρο του  το think tank SETA , το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως  "Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (SETA),  που είναι ένα μη κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο, μη κομματικό think tank με έδρα την Ουάσινγκτον DC  και που είναι αφιερωμένο σε καινοτόμες μελέτες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ-Τουρκίας", αναφέρονται τα εξής:

"Ακόμη και πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020, υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των εκλογών στο μέλλον της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Πολλές από αυτές τις προβλέψεις έκαναν λόγο  ότι επί Προεδρίας του Τζο Τάιν Μπάιντεν, οι αμερικανικές εξωτερικές σχέσεις θα λειτουργούσαν με πιο θεσμικό στιλ. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αναμενόταν να είναι πιο προβλέψιμη, με μεγαλύτερη έμφαση στις συμμαχίες και τους συμμάχους.

Μετά τις εκλογές, οι περισσότερες από αυτές τις προβλέψεις επαναλήφθηκαν από τους αναλυτές. Στο τέλος της ημέρας, τα ονόματα που τοποθέτησε  ο Μπάιντεν σε ορισμένες κρίσιμες θέσεις στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του Anthony Blinken ως υπουργού Εξωτερικών, ήταν άτομα που αναμένεται να ενισχύσουν τη θεσμική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγικές παρατηρήσεις του Blinken κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης επιβεβαίωσαν επίσης αυτήν την προσέγγιση. Δήλωσε τρεις προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οι δύο πρώτοι ενισχύουν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και αναζωογονούν τη διπλωματία των ΗΠΑ.

Το τρίτο αφορούσε την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά με τους συμμάχους. Στις προηγούμενες παρατηρήσεις του, ο Blinken ανέφερε τη σημασία της καθιέρωσης συντονισμού και αποκατάστασης της συνεργασίας των συμμάχων των ΗΠΑ, προκειμένου να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι αυτό το σημείο, όλα ήταν προβλέψιμα και άνευ σημασίας. Ωστόσο, λίγο μετά, ο Blinken έκανε μια δήλωση για την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τον «τον λεγόμενο στρατηγικό εταίρο» και απείλησε τη χώρα με κυρώσεις.

Δεν είναι μόνο λάθος να ονομάσουμε την Τουρκία σύμμαχο του ΝΑΤΟ «λεγόμενο στρατηγικό εταίρο», αλλά επίσης δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Λίγο αργότερα, μετά από συνομιλία που είχαν  ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Bjoern Seibert, ο πρώτος  δήλωσε ότι και οι δύο «συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Τουρκίας».

Δεν είναι σαφές γιατί η Τουρκία τέθηκε στην ίδια κατηγορία με την Κίνα στην ανάγνωση.

Δρόμος με εμπόδια 

Υπήρξε μια γενική προσδοκία ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν μια δύσκολη αρχή στην πρώτη περίοδο  της διοίκησης του Μπάιντεν. Αυτό δεν αφορά το ποιος ασκεί τη διοίκηση, αλλά περισσότερο τα υπάρχοντα προβλήματα στις σχέσεις που περιμένουν να επιλυθούν.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ για το συριακό τμήμα του ΡΚΚ, την τρομοκρατική ομάδα YPG και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για το ζήτημα S-400 είναι μεταξύ αυτών των προβλημάτων που περιμένουν επίλυση.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό, υπάρχει μια σημαντική διάβρωση της εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις.

Πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο βλέπουν το ίδιο πρόβλημα σχετικά με την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Λόγω των διαφορετικών περιοχών κρίσης γύρω από τη γεωγραφία της και ορισμένων από τις πολιτικές των ΗΠΑ που διακινδυνεύουν άμεσα την ασφάλειά της, η Τουρκία ένιωσε τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο.

Εν μέσω διαφορετικών προβλημάτων και χαμηλού επιπέδου εμπιστοσύνης προς τις ΗΠΑ λόγω των προηγούμενων κρίσεων, είναι εξαιρετικά άχρηστο να ξεκινήσετε τη συζήτηση για την Τουρκία μέσω αυτών των λέξεων και δηλώσεων.

Υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν σχετικά με τα αμοιβαία συμφέροντά τους και αυτές οι δηλώσεις ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο και αυτούς τους τομείς.

Είναι σημαντικό για τη νέα διοίκηση να συνειδητοποιήσει ότι η περαιτέρω επιδείνωση των Τουρκικών-ΗΠΑ. οι σχέσεις δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ."

Από τα παραπάνω γραφόμενα του SETA διαφαίνονται τα παρακάτω:

1.Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι οι ΗΠΑ δεν την θεωρούν σύμμαχο  χώρα και είναι διατεθειμένες να την πλήξουν με πολλαπλούς τρόπους, πράγμα το οποίο φοβάται και προσπαθεί να αποφύγει

2.Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν διαρραγεί και υπάρχει κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας.

3.Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι το εν λόγω think tank αναφέρει ότι " Πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο βλέπουν το ίδιο πρόβλημα σχετικά με την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ."

Μπορεί άραγε να μας εξηγήσει  το SETA ποιοί είναι αυτοί οι σύμμαχοι των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο που βλέπουν αναξιόπιστη και απρόβλεπτη την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ της κυβέρνησης Μπάϊντεν μέσα σε 15 ημέρες που αυτή διοικεί τις ΗΠΑ; Αυτή η τοποθέτηση ενέχει μεγάλη ποσότητα θράσους από τουρκικής πλευράς.

Η διάδοση, ο ψίθυρος, το επικάλεσμα ασαφών πληροφοριών αποτελούν συστατικά της "μαύρης προπαγάνδας", η οποία επιχειρείται εδώ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ