ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ: Η No2 του Πενταγώνου προέρχεται από Think Tank που χρηματοδοτείται από πολεμικές βιομηχανίες

Η τοποθέτηση των ανωτέρω από τον Πρόεδρο Μπάϊντεν σε τόσο σημαντικές θέσεις στο Πεντάγωνο, καταδεικνύουν ότι αφενός οι ΗΠΑ θα είναι περισσότερο παρεμβατικές στην εξωτερική τους πολιτική και αφετέρου ότι  σκοπεύουν να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, γνωστή ως JCPO, μειώνοντας τις εντάσεις με το Ιράν.

Την Τετάρτη, η μεταβατική ομάδα του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψήφια για αναπληρωτή γραμματέα άμυνας, τη δεύτερη υψηλότερη θέση στο Πεντάγωνο.

Ο Μπάιντεν επέλεξε την Κάθλεν Χικς για την θέση, πρώην αξιωματούχο της διοίκησης Ομπάμα, της οποίας ο πιο πρόσφατος εργοδότης είναι το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Το CSIS είναι ένα think tank που χρηματοδοτείται από ορισμένους κορυφαίους κατασκευαστές όπλων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Lockheed Martin, Boeing και Northrop Grumman.

Το CSIS λαμβάνει επίσης γενναιόδωρες συνεισφορές από διάφορες κυβερνήσεις όπως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

 Η  Χικς ασχολήθηκε με τη σύνταξη άρθρων και προτάσεων για το CSIS που απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Τον Αύγουστο, η Χίκς συνέγραψε ένα άρθρο για το "The Hill", το οποίο κατήγγειλε το σχέδιο του Προέδρου Τράμπ να μειώσει τους αριθμούς των στρατευμάτων στη Γερμανία, ένα σχέδιο που θα μπορούσε να ακυρώσει ο Μπάιντεν.

Εάν το καταφέρει μέσω επιβεβαίωσης της Γερουσίας, ο συνταξιούχος στρατηγός Lloyd Austin θα είναι ο άμεσος ανώτερος της Χίκς. 

Ο Ώστιν επέβλεψε την πολιτική του Προέδρου Ομπάμα στη Μέση Ανατολή ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ από το 2013 έως το 2016 και επί του παρόντος βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο του Raytheon.

Η μεταβατική ομάδα ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη τον διορισμό του  Colin Kahl  για υφυπουργό Άμυνας για  την πολιτική άμυνας, μια  άλλη υψηλόβαθμη θέση  του Πενταγώνου.

Ο Kahl είναι ένας άλλος αξιωματούχος της εποχής Ομπάμα που διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του τότε αντιπροέδρου Joe Biden από το 2014 έως το 2017.

Ενώ ο Kahl έχει εργαστεί στο παρελθόν για το Κέντρο Νέας Αμερικανικής Ασφάλειας, ένα άλλο ταμείο χρηματοδότησης που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία όπλων, ο διορισμός του θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημάδι για την πολιτική του Ιράν για την εισερχόμενη κυβέρνηση.

Το 2017, ο Kahl έγραψε ένα άρθρο για την εξωτερική πολιτική υπερασπίζοντας την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, γνωστή ως JCPOA, μια συμφωνία που η Kahl είχε ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Το 2018, αναφορές έκαναν λόγο  ότι βοηθοί του Προέδρου Τραμπ προσέλαβαν μια ιδιωτική εταιρεία κατασκοπείας με δεσμούς με το Ισραήλ, για να διαβάλλουν τον Kahl και τον αξιωματούχο της εποχής Ομπάμα Μπεν Ρόδος σχετικά με το ρόλο τους στη διαμόρφωση της πυρηνικής συμφωνίας.

Εκτίμηση

Η τοποθέτηση των ανωτέρω από τον Πρόεδρο Μπάϊντεν σε τόσο σημαντικές θέσεις στο Πεντάγωνο, καταδεικνύουν ότι:

1. Οι ΗΠΑ θα είναι περισσότερο παρεμβατικές στην εξωτερική τους πολιτική

2. Ο Μπάϊντεν σκοπεύει να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, γνωστή ως JCPOA.

Και τα δύο είναι θετικά για την Ελλάδα, διότι οι ΗΠΑ  αφενός θα μειώσουν αισθητά τον γεωπολιτικό χώρο και ρόλο της Τουρκίας, αναλαμβάνοντας τα ηνία των εξελίξεων σε Μ. Ανατολή-ΝΑ Μεσόγειο-Λιβύη, αφετέρου η  επαναφορά τους στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 θα μειώσει τις εντάσεις με την εν λόγω χώρα, γεγονός που θα αδυνατίσει την γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας στην περιοχή.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ