ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

"Συμμαχία" μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ινδίας: Ενισχύεται η συνεργασία απέναντι σε Κίνα-Πακιστάν

Σε ιστορικά επίπεδα έχει ανέλθει τους τελευταίους μήνες του 2020 η συνεργασία Ινδικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, λόγω της αμοιβαίας δυσπιστίας των δύο χωρών στον άξονα Κίνας-Πακιστάν ενώ στο βάθος ευρίσκεται ο Ερντογάν και τα σχέδια του στο Κασμίρ.

Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για την Ινδία, η οποία παραδοσιακά διατηρεί μια μη ευθυγραμμισμένη στάση σε θέματα πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ολοένα στενότερη σχέση του Νέου Δελχί με την Ουάσινγκτον περιγράφεται από ορισμένους εμπειρογνώμονες ως «επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο η Ινδία βλέπει τον κόσμο και ευθυγραμμίζεται με τους εταίρους της στην Ασία».

Η εμβάθυνση της συνεργασίας πληροφοριών μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ έχει τις ρίζες της το 2002, όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο εθνών τυποποίησαν τα συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Το 2018 οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ινδία πρόσβαση σε ασφαλή εξοπλισμό επικοινωνίας που χρησιμοποιείται επίσης από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Αυτές οι συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες, αφού η Ινδία και η Κίνα συμμετείχαν σε μια αιματηρή συνοριακή διαμάχη στην περιοχή των Ιμαλαΐων, ενώ στην υπόθεση εισήλθε βέβαια το Πακιστάν καθώς στο βάθος έχουμε τον Ερντογάν και τα πανισλαμιστικά σχέδια του στο Κασμίρ.

Η πολεμική σύγκρουση Ινδίας και Κίνας διήρκεσε πάνω από ένα μήνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 30 Ινδών και Κινέζων  στρατιωτικών.

Από τότε, η Ινδία εμβαθύνει τη σχέση ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ, υπό την ηγεσία της αυξανόμενης ρήξης με την Κίνα και το Πακιστάν.

Η πιο πρόσφατη απόδειξη της εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ είναι η βασική συμφωνία ανταλλαγής και συνεργασίας (BECA), η οποία υπεγράφη από την Ουάσιγκτον και το Νέο Δελχί τον Οκτώβριο του 2020.

Αυτή επιτρέπει στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, όπως η NSA και η DIA, να παρέχουν στην Ινδία πληροφορίες και  δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Αυτή περιλαμβάνει επίσης αεροναυτικές, ναυτικές και τοπογραφικές πληροφορίες.

Η συμφωνία με το όνομα BECA λέγεται ότι είναι καθοριστική για να επιτρέψει στην Ινδία να προωθήσει τα σχέδια της σχετικά με τους κινεζικούς στρατιωτικούς στόχους, καθώς και να εντοπίσει το μοτίβο της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, η συμφωνία έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ αξιωματούχων στον περιφερειακό εχθρό της Ινδίας, το Πακιστάν, καθώς και στη Ρωσία, η οποία ιστορικά υπήρξε ένας από τους πιο κοντινούς περιφερειακούς συμμάχους της Ινδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αμέσως επόμενο στάδιο όμως είναι η Τουρκία και τα σχέδια της για αποστολή Τζιχαντιστών στο Κασμίρ, που ανάγκασε τους Ινδούς να στείλουν επιπρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή για να αποκλείσουν κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα Ισλαμιστών και ΜΙΤ.

Η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει σχέσεις με την ινδική πλευρά, και να γίνει κοινωνός πολλών πληροφοριών μέσω του Νέου Δελχί τόσο για τις τουρκικές δραστηριότητες όσο και τις κινήσεις πακιστανικών πλοίων στην Α.Μεσόγειο.

Νομίζουμε ότι καταλληλότερη περίοδο για αυτό το εγχείρημα από αυτήν που διαβιούμε δεν πρόκειται να εμφανιστεί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...