ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Φημολογία απομάκρυνσης πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ

Τον καθοριστικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ναυτικής Βάσης της Σούδας για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύει η παρουσία στην Κρήτη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Την ίδια η φιλοξενία του αρχηγού της αμερικανικής διπλωματίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο πολιτικών. 

Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν πολλές φήμες ότι οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να μεταφέρουν τις πυρηνικές κεφαλές εκτός της βάσης, αν και δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από το Πεντάγωνο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στα Χανιά και τον υποδέχθηκαν στην οικία Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψη στη χώρα μας μέσα σε μόλις ένα χρόνο και σε μια κίνηση με υψηλή συμβολική σημασία επέλεξε να μην ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπως συνήθιζαν οι προκάτοχοί του σχεδόν σε κάθε επίσημο ταξίδι στην περιοχή μας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Αμυντική συμφωνία 

Ιδιαίτερη σημασία ως προς την επίσκεψη Πομπέο έχει, επίσης, το γεγονός ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αντικείμενο των συζητήσεων και δη σε υψηλό επίπεδο αποτελεί η αναθεώρηση και περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που έχει ούτως ή άλλως επικαιροποιηθεί μετά την προηγούμενη επίσκεψη του επικεφαλής του State Department, αλλά και την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόθεση για τη δημιουργία νέου, δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Περισσότερες λεπτομέρειες ως προς την αναβάθμιση της αμυντικής συμφωνίας πιθανότατα θ’ ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών σήμερα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ήδη ισχύουσα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ προβλέπει τη χρήση βάσεων από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτός από τη Σούδα στην Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και τον Άραξο.

Θεσσαλονίκη και Σούδα 

Επιπλέον, η παρουσία του κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο λειτουργούν προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της πόλης ως αναπτυξιακού κέντρου των Βαλκανίων, όπως αντιστοίχως η Σούδα αναδεικνύεται σε κέντρο των γεωστρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ατζέντα των συζητήσεων, εξάλλου, περιλαμβάνεται η συνέχιση της συνεργασίας Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, η οποία αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο κ. Πομπέο έκανε λόγο για συνέχιση των αμερικανικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας κυρίως το ρόλο των λιμανιών και συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ως ενεργειακών και αμυντικών κόμβων. 

Νέο ναύσταθμο στη Σούδα προανήγγειλε ο Παναγιωτόπουλος 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τη Βουλή, προανήγγειλε την κατασκευή νέου ναυστάθμου στη Σούδα για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Στη Βουλή όπου συζητιούνται οι κυρώσεις δύο συμβάσεων με τις ΗΠΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως έχουν προβλεφθεί κονδύλια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για αναβάθμιση των υποδομών στη Σούδα για να μετατραπεί σε μόνιμο ναύσταθμο. Θα φιλοξενεί πλοία και υποβρύχια του ελληνικού στόλου σε μόνιμη βάση.

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ναύσταθμο και στην Κρήτη αντίστοιχο του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας. Αυτό θα γίνει με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Σούδα για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το συνολικό σχέδιο προβλέπει και αναβάθμιση υποδομών Σούδας για πλήρη οργανωμένο και λειτουργικό ναύσταθμο ώστε να αποτελέσει μόνιμο οργανωμένο και λειτουργικό μηχανισμό υποστήριξης πλοίων και υποβρυχίων. Είναι υπόθεση που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Το βασικό είναι να ληφθεί η σχετική απόφαση προς τούτο. Αυτή η απόφαση μπορεί να την θεωρήσετε ειλημμένη», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ