Η Νίτα Λόουι είναι από τα παλαιότερα και πιο έμπειρα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Πέρυσι συμπλήρωσε 30 χρόνια από τότε που πρωτοεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκπροσωπώντας τη Νέα Υόρκη και το Δημοκρατικό Κόμμα.
Εδώ και έναν χρόνο είναι πρόεδρος της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένα από τα πιο κρίσιμα αξιώματα στο Κογκρέσο. Τον περασμένο Αύγουστο είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της αμυντικής, οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, η Νίτα Λόουι μιλά αποκλειστικά στα «Π» και τονίζει την ανησυχία της για τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η ισχυρή κυρία της Βουλής των Αντιπροσώπων κάνει επίσης μια δυνατή υποστηρικτική δήλωση για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι «η ασφάλεια των εταίρων και συμμάχων μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως καταγγείλει την τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και την υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς εκτιμάτε ότι πρέπει να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες;
Με ανησυχεί η συμφωνία για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η ασφάλεια των εταίρων και συμμάχων μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και θα στήριζα την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, ότι το ζήτημα θα μπορούσε να κριθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (σ.σ.: της Χάγης).
Τον περασμένο Αύγουστο επισκεφθήκατε την Ελλάδα και συναντηθήκατε με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη. Είστε ικανοποιημένη με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω;
Είμαι ικανοποιημένη από τον συνεχιζόμενο διάλογο με την Ελλάδα και προσβλέπω στο να συνεχίσουμε τις συζητήσεις που είχαμε στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι πάνω στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας και στη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, που πέρασε και έγινε νόμος τον περασμένο μήνα. Ενα σημαντικό επόμενο βήμα είναι να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε τη συνεργασία αυτή, που περιλαμβάνει την έμφαση στην εμβάθυνση της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, και να ενθαρρύνουμε τον ιδιωτικό τομέα να κάνει επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με ενδιαφέρει, επίσης, να δω να βελτιώνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανάμειξης και της επιρροής της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης οικονομικής συνεργασίας και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35. Πώς βλέπετε την αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας;
Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα εργάζεται για την αναβάθμιση του αμυντικού εξοπλισμού και είμαι χαρούμενη που οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη διεθνή στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση για την Ελλάδα, ώστε να οικοδομηθεί η σχέση μεταξύ του αμερικανικού και του ελληνικού Στρατού και να οικοδομηθούν συμμαχίες για το μέλλον. Καθώς η Ελλάδα είναι επίσης σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της προς αυτό.
Ο νόμος EastMed Act πρόσφατα ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε. Τι αλλάζει πλέον στις ελληνοαμερικανικές και τις ελληνοκυπριακές σχέσεις και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνολικά;
Νομίζω ότι είναι πολλά υποσχόμενος για τη μελλοντική συνεργασία και για την οικονομική ευημερία στην περιοχή και δίνει την ευκαιρία να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την περιφερειακή ασφάλεια.