Μία καινούργια προσπάθεια για την ενίσχυση της ανάγνωσης και διδασκαλίας της Βίβλου στα αμερικάνικά σχολεία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό.
Μαθήματα διδασκαλίας της Βίβλου θα προσφέρονται σε όλο και περισσότερα αμερικανικά δημόσια σχολεία, αν και άλλες πολιτείες ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κεντάκι και ψηφίσουν νόμους που ενθαρρύνουν τη διδασκαλία της Βίβλου στα λύκεια. Ακτιβιστές της θρησκευτικής Δεξιάς, σε μια νομοθετική εκστρατεία που ονομάζουν Project Blitz, συνέταξαν τον σχετικό νόμο και έχουν πείσει από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον 10 πολιτειακά κοινοβούλια να εισαγάγουν προς ψήφιση εκδοχές του. Η Τζόρτζια και το Αρκανσο πέρασαν πρόσφατα νομοσχέδια που αναμένουν την υπογραφή του κυβερνήτη της κάθε πολιτείας.
Ανάμεσα στους ισχυρούς υποστηρικτές της διδασκαλίας της Βίβλου στα δημόσια σχολεία είναι ο πρόεδρος Τραμπ.
Ο Τσακ Στέτσον, που εκδίδει το σχολικό βιβλίο για τη Βίβλο που διδάσκεται ήδη σε περισσότερα από 600 δημόσια σχολεία στις ΗΠΑ, είπε στην «Washington Post» ότι «δεν απέχουμε πολύ από ένα σημείο καμπής. Αντί να πρέπει να βρίσκουμε έναν λόγο για να διδάσκουμε τη Βίβλο στα δημόσια σχολεία, ως μέρος μιας καλής εκπαίδευσης, θα πρέπει να βρίσκουμε έναν λόγο για να μην τη διδάσκουμε».
Η οργάνωση Ενωμένοι Αμερικανοί για τον Διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους επικρίνει σφοδρά το Project Blitz. Συντόνισε μια δήλωση την οποία υπογράφουν πολλές θρησκευτικές οργανώσεις που αντιτίθενται στο Project Blitz, όπως η Επισκοπική Εκκλησία, η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία των ΗΠΑ, η Ενωμένη Εκκλησία Μεθοδιστών, η Ενωση για τη Μεταρρύθμιση του Ιουδαϊσμού, το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ιδρυμα και οι Συνήγοροι των Μουσουλμάνων.
«Αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να καθιερωθεί μια στενά χριστιανική ατζέντα ως ο κανόνας στη χώρα, η νόρμα που έχει την επικύρωση και υποστήριξη της κυβέρνησης» είπε η Ρέιτσελ Λέιζερ, πρόεδρος των Ενωμένων Αμερικανών.
Το 1963 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ανάγνωση της Βίβλου στα σχολεία είναι αντισυνταγματική, όχι όμως και η διδασκαλία της Βίβλου ή τα θρησκευτικά «όταν παρουσιάζονται αντικειμενικά, ως μέρος ενός κοσμικού εκπαιδευτικού προγράμματος».
Πολύτιμη η θρησκευτική γνώση
Οι υποστηρικτές των μαθημάτων αυτών θεωρούν τη Βίβλο ως απαραίτητο συστατικό της συνολικής παιδείας, κρίσιμο για την κατανόηση της δυτικής λογοτεχνίας και της αμερικανικής ιστορίας. Ακόμη και εκείνοι που αντιτίθενται συχνά συμφωνούν ότι η θρησκευτική γνώση μπορεί να είναι πολύτιμη αν ενταχθεί σε μαθήματα θρησκειολογίας για όλες τις θρησκείες του κόσμου ή Ιστορίας.
Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο στα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του Project Blitz, τα οποία επικεντρώνονται στη χριστιανική Βίβλο – μόνο εκείνο της Νότιας Καρολίνας περιλαμβάνει τη διδασκαλία θεωριών εναλλακτικών στην εξέλιξη των ειδών μαζί με «θρησκείες του κόσμου».
Τα νομοσχέδια της Αλαμπάμα, της Τζόρτζια και της Δυτικής Βιρτζίνια αναφέρουν ότι τα σχολεία μπορούν να διδάσκουν την Παλαιά Διαθήκη, την Καινή Διαθήκη ή και τις δύο. Το νομοσχέδιο της Φλόριντα, του οποίου η εξέταση αναβλήθηκε πρόσφατα επ’ αόριστον, όχι μόνο ενθαρρύνει αλλά απαιτεί από τα δημόσια λύκεια να προσφέρουν τα θρησκευτικά ως μάθημα επιλογής είτε για την «αντικειμενική μελέτη της θρησκείας» είτε για την «αντικειμενική μελέτη της Βίβλου». Στο Μισισίπι και στη Βόρεια Ντακότα τα νομοσχέδια απέτυχαν ενώ σε άλλες πολιτείες βρίσκονται στη διαδικασία της εξέτασης.
Το πρότυπο πολλών πολιτειών είναι το Κεντάκι, που ψήφισε τον νόμο για τη διδασκαλία της Βίβλου ως μαθήματος επιλογής το 2017. Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών εντόπισε τέσσερις σχολικές περιφέρειες του Κεντάκι των οποίων η διδακτέα ύλη του μαθήματος αυτού παραβίαζε το Σύνταγμα. Εκτοτε δύο από τις σχολικές περιφέρειες σταμάτησαν να προσφέρουν το μάθημα λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος από τους μαθητές.
Οι άλλες δύο περιφέρειες είναι αγροτικές όπου οι κάτοικοι είναι πιθανότερο να έχουν ευαγγελικές χριστιανικές πεποιθήσεις ενώ ελάχιστοι δεν είναι χριστιανοί.