Ραγδαίες εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο Τραμπ έχει κάνει μία απίστευτη στροφή και στην κυριολεξία τα δίνει όλα στους Τούρκους. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι γερουσιαστές βράζουν με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Σύμφωνα με Τουρκικά ΜΜΕ, ο Τραμπ είπε πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Πρόκειται για μία απότομη αλλαγή από τον Αμερικανό Πρόεδρο που προβληματίζει.
Την ίδια στιγμή, πάντα σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, ο Τραμπ δεν θα μπλοκάρει ούτε την πώληση των PATRIOT στην Τουρκία.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι συμβαίνει τελικά; Γιατί τα δίνει όλα ο Τραμπ στην Τουρκία; Ποιοί θέλουν την συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας;
ΒΡΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ
Σε κατάσταση πολιτικής απομόνωσης έχει περιέλθει ο Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και την παραίτηση-βόμβα του υπουργού Aμυνας Τζέιμς Μάτις. Κογκρέσο, Πεντάγωνο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας τάσσονται εναντίον της επιλογής Τραμπ, ενώ ελάχιστοι ήταν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που είχαν το θάρρος να τον υπερασπιστούν.
Την ίδια στιγμή, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκράχαμ χαρακτήρισε ανέντιμη την Αμερική μετά την επίμαχη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Μια απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση, εκτός των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ακόμη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.
Γίνεται προσπάθεια –και στις ΗΠΑ– να ερμηνευθεί η απόφαση Τραμπ, και υπάρχουν δημοσιεύματα που την αποδίδουν σε ρωσικό εκβιασμό. Φαίνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ευάλωτος στους εκβιασμούς της Μόσχας και βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας του. Πρώτα ο Τραμπ. Η Αμερική έπεται όταν διακυβεύεται το συμφέρον του προέδρου της. Προφανώς, τα μηνύματα τα μετέφερε στον Τραμπ ο Τούρκος πρόεδρος.
Το βαρύτερο πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο ήρθε από τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, έναν από τους ισχυρότερους και πιο συγκρατημένους παράγοντες του κόμματος. Σχολιάζοντας με μια εκτεταμένη δήλωση την παραίτηση Μάτις, ο Μακόνελ δεν αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη του, αλλά άφησε δηλητηριώδεις αιχμές για τον πρόεδρο και τη σχέση του με τη Μόσχα.
«Είναι ουσιώδες οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις μεταπολεμικές συμμαχίες, οι οποίες οικοδομήθηκαν από ηγέτες που προέρχονταν και από τα δύο κόμματα. Οφείλουμε επίσης να έχουμε ξεκάθαρη κατανόηση για τους φίλους και τους εχθρούς μας και να αναγνωρίσουμε ότι έθνη σαν τη Ρωσία συγκαταλέγονται στους δεύτερους», τονίζει ο βετεράνος πολιτικός.
Η τελευταία αναφορά ταυτίζεται με το πνεύμα της επιστολής παραίτησης που επέδωσε ο Μάτις στον Τραμπ, ύστερα από την τελευταία, αποτυχημένη προσπάθειά του να τον μεταπείσει για το Συριακό, στη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησής τους. «Eχω την ισχυρή πεποίθηση ότι οφείλουμε σεβασμό στους συμμάχους μας και ξεκάθαρη κατανόηση για τους κακόβουλους παράγοντες και τους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας», τονίζει ο Μάτις στην επιστολή του, όπου αμφισβητεί ευθέως το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ. Μεταξύ άλλων, επιμένει ότι η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στρατηγικοί ανταγωνιστές της Αμερικής, καθώς «θέλουν να διαμορφώσουν τον κόσμο σύμφωνα με το δικό τους, αυταρχικό μοντέλο».
Αντιθέτως, η κυβέρνηση Ερντογάν βλέπει να εκλείπει ένας από τους βασικούς παράγοντες τριβών στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, καθώς η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων εμπόδιζε τις ένοπλες δυνάμεις της να εκδιώξουν τους Κούρδους μαχητές από τη βόρεια Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε χθες «συγκρατημένη» ικανοποίηση για την απόφαση Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει, πιθανόν για μήνες, η προγραμματισμένη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.
Παρ’ όλα αυτά, οι Κούρδοι δεν κρύβουν την ανησυχία και την απογοήτευσή τους από τις ΗΠΑ. Η Ιλάντ Αχμέντ και ο Ριάντ Νταράρ, συμπρόεδροι του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, τόνισαν από το Παρίσι ότι οι μαχητές τους θα αναγκαστούν να αποσυρθούν από τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ίσως μάλιστα να μην μπορούν καν να κρατήσουν τους μαχητές του ISIS στη φυλακή, αν έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα την Τουρκία και την πιθανή αναβίωση των τζιχαντιστών. Οι δύο Κούρδοι ηγέτες συναντήθηκαν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ και ζήτησαν πιο ενεργό παρέμβαση της Γαλλίας, η οποία διατηρεί δύναμη 200 ανδρών στη Συρία.
Ικανοποιημένη με την απόφαση Τραμπ, αν και καχύποπτη για την υλοποίησή της, εμφανίζεται η Ρωσία. Μία ημέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι «αν υλοποιηθεί η εξαγγελία (για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων), αυτό θα ήταν μια καλή αρχή για καρποφόρα, μελλοντική συνεργασία με στόχο μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία στη Συρία».
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων. Η εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Ούρλικε Ντέμερ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τον πρόεδρο Τραμπ και αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί οριστικά. Ταυτόσημη ήταν η τοποθέτηση της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία έκανε λόγο για «εξαιρετικά βαριά απόφαση» του Αμερικανού προέδρου.