ΗΠΑ

ΗΠΑ: Συστηματικά ξεχνούν το “Βόρεια” από τη Μακεδονία

Ενώ οι ΗΠΑ υπήρξαν οι αρχιτέκτονες της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι οι ίδιες που δίνουν πρώτες το κακό παράδειγμα ξεχνώντας, σχεδόν, πάντα το χαρακτηριστικό “Βόρεια” από το όνομα της γείτονος, αφήνοντας νέτο σκέτο το “Μακεδονία“.

Το κακό παράδειγμα των ΗΠΑ ακολουθούν πολλοί άλλοι. Ο κίνδυνος να ξεχαστεί οριστικά στην πράξη το “Βόρεια” από το συνθετικό όνομα είναι υπαρκτότατος.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να πανηγυρίζει για τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» μπροστά από το «Μακεδονία» που πέτυχε με τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος, ωστόσο μετά από τόσους μήνες και τόση διεθνή αναγνώριση της σημασίας της συμφωνίας, όχι μόνο κανείς, εκτός από κυβερνητικά στελέχη, δεν έχει αποκαλέσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αλλά ούτε καν με το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία της Δημοκρατίας».

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι ξένων χωρών συνεχίζουν να την αποκαλούν «Μακεδονία» σκέτο. Χρησιμοποιούν δε τον όρο αυτό, και αυτό είναι πραγματικά κωμικοτραγικό, ακόμη και όταν μιλούν για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σαφώς και η συμφωνία ακόμη δεν έχει τεθεί επισήμως σε ισχύ, αλλά τουλάχιστον όταν κορυφαίοι αξιωματούχοι τρίτων χωρών μιλούν για αυτή καθαυτή τη συμφωνία δίνοντας συγχαρητήρια στις δύο χώρες για την επίτευξη της, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη νέα ονομασία της, σε ένδειξη αναγνώρισηςτης προσπάθειας και των παραχωρήσεων που έκανε η Ελλάδα.

Και αν αυτό δεν μπορεί κανείς να το απαιτήσει, τουλάχιστον μπορεί να απαιτήσει να είναι πιο προσεκτικοίστις δηλώσεις τους και να μην μιλούν για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας».

Μετά τον Ζόραν Ζάεφ και τους Σκοπιανούς οι οποίοι συνεχώς -και προφανώς σκοπίμως– «ξεχνούν» τον επιθετικό προσδιορισμό, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης που πασχίζει να παρουσιάσει ως εθνικά ωφέλιμη τη Συμφωνία των Πρεσπών, το επόμενο χτύπημα ήρθε από… αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι μάλιστα πανθομολογουμένως έχουν διαδραματίσει «ηγετικό ρόλο» στην επίτευξη της συμφωνίας.

Τόσο σε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουές Μίτσελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, όσο και σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται αποκλειστικά χρήση του όρου «Μακεδονία» -σε μια κίνηση που εκθέτει για ακόμη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα κυβερνητικά επιχειρήματα για την επιλογή η ονομασία να μην είναι αμετάφραστη, ήταν ότι το «North Macedonia» είναι πολύ εύκολο να το μάθουν και να το λένε οι ξένοι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ μετά την επίτευξη της Συμφωνίας, κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη από το κείμενο της λέξης «Severna» (που σημαίνει βόρεια στα σλαβικά) τόνισε ότι ο ίδιος τάχθηκε εξ αρχής κατά της επιλογής η ονομασία για τα Σκόπια να είναι αμετάφραστη. Εξηγώντας, έκανε λόγο για «μια δύσχρηστη ονομασία που δεν θα την υιοθετούσε κανείς και θα έμενε σε όλους το «Μακεδονία», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας».

Ωστόσο ακόμη δεν το έχουμε ακούσει, ούτε από έναν, έστω για τα μάτια του κόσμου…

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα μετά το 13ο λεπτό:

Ο «ηγετικός ρόλος» της Ουάσινγκτον

Μετά τη συνάντησή τους, ο αμερικανός υπουργός συνεχάρη τον Νικολά Ντιμιτρόφ για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας τον «αρχιτέκτονα της συμφωνίας», εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιτυχή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και μετέφερε την προσδοκία του Μάικ Πομπέο να υποδεχθεί τη «Μακεδονία» στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Επίσης, στη σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ συνεχάρη τον ομόλογό του «για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη «Μακεδονία» και την Ελλάδα», ενώ αμέσως παρακάτω αναφέρεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας «θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία».

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κάνει λόγο για σημαντική κατάθεση του αμερικανού υφυπουργού στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας όσον αφορά την αμερικανική απάντηση στη ρωσική γεωπολιτική πίεση.

«Η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας – Μακεδονίας για το ονοματολογικό» κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας ο Ουές Μίτσελ.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...