Μονάδες της ομάδων δυνάμεων Νότος και Κέντρο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζουν να επιτίθονται σε ουκρανικές θέσεις στην κατεύθυνση του νότιου Ντονιέτσκ, βελτιώνοντας την τακτική θέση τους στο στρατιωτικό χάρτη.
«Κόλαση» το Μέτωπο για Άλλη Μία Εβδομάδα
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, οι δυνάμεις της Μόσχας κατάφεραν να καταλάβουν δύο νέους οικισμούς στην ουκρανική ανατολική περιφέρεια του Ντονιέτσκ: το χωριό Ντάτσνογιε (Dachnoye) και το χωριό Ζελένογιε Πόλε (Zelenoe Pole).
Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές είναι αισιόδοξοι πως αυτές οι δύο επιτυχίες θα αλλάξουν την ισορροπία στο πεδίο της μάχης, φυσικά υπέρ του ρωσικού στρατού.
Το Ντάτσνογιε είναι ένα σχετικά μεγάλο χωριό που βρίσκεται στην περιοχή της στρατηγικής ουκρανικής πόλης του Ποκρόβσκ στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ. Βρίσκεται πάνω στον κρίσιμο αυτοκινητόδρομο H-15. Πριν την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στο Ντάτσνογιε κατοικούσαν 1,5 χιλιάδες άνθρωποι. Το χωριό απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από την ουκρανική πόλη Κουράχοβο που κατέλαβαν πολύ πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις.
Η απόκτηση του πλήρη ελέγχου του Ντάτσνογιε αναμένεται να βοηθήσει τον ρωσικό στρατό να ολοκληρώσει την προσπάθειά του να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στην περιοχή του Ποκρόβσκ. Στην συνέχεια οι Ρώσοι θα κινηθούν προς τους οικισμούς Αντρίιβκα και Ζελένογιε. Δύο διαφορετικές ομάδες ρωσικών στρατευμάτων, μία από την Σούχι Γάλ και μία από την Αντρίιβκα, βρίσκονται πολύ κοντά στο να ενωθούν, παγιδεύοντας τους Ουκρανούς στρατιώτες σε έναν μικρό κύκλο.
Παράλληλα, όπως προαναφέραμε οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν και ένα ακόμη χωριό, το Ζελένογιε Πόλε. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό στην περιοχή Βολνόβακα του Ντονιέτσκ. Το χωριό αυτό έχει μεγάλη αξία διότι βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ουκρανικών περιφερειών: του Ντονιέτσκ, της Ζαπορίζια και του Ντνιπροπετρόβσκ. Πριν την έναρξη των μαχών στην επικράτεια του Ζελένογιε Πόλε ζούσαν περίπου 500 άνθρωποι. Τέλος, να τονίσουμε πως όποιος στρατός ελέγχει αυτό το χωριό, ελέγχει και τον σημαντικότατο αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Βελίκαγια Νοβοσέλκα με την Χουλιαίπολη.
Η κατάληψη του Ζελένογιε Πόλε χαρίζει πολλές ευκαιρίες προέλασης στα ρωσικά στρατεύματα. Αν ακολουθήσουν νότια πορεία οι στρατιώτες της Μόσχας θα φτάσουν στο Ορέχοβο και έπειτα στα μετόπισθεν των ουκρανικών δυνάμεων που πολεμούν στη Ζαπορίζια. Αντίθετα, αν ακολουθήσουν βόρεια πορεία τα ρωσικά στρατεύματα θα φτάσουν στο Περσοτραβένσκ, αποκτώντας πρόσβαση στις περιφέρειας Πάβλογκραντ και Ντνιπροπετρόφσκ.