Οι συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο εχθές Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν χωρίς να καταλήξουν οι δύο πολιτικοί σε κάποια συμφωνία σχετικά με την παραχώρηση κρίσιμων ουκρανικών ορυκτών στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα περαιτέρω αμερικανική υποστήριξη.
Τετ-α-τετ Ζελένσκι με Βανς: Τι Συζητήθηκε
Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ζελένσκι και Βανς, η ουκρανική αντιπροσωπεία παρουσίασε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ένα ανανεωμένο προσχέδιο συμφωνίας στο πλαίσιο της πρότασης που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για αξιοποίηση των ουκρανικών ορυκτών.
«Οι ομάδες μας θα συνεχίσουν να εργάζονται στο έγγραφο» έγραψε στο διαδίκτυο ο Ζελένσκι, περιγράφοντας παράλληλα ως «καλή» την συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει όσο τον δυνατόν γρηγορότερα σε συνομιλίες για επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία.
Το διάσημο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μίλησε με δύο μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας λίγο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Μόναχο. Και οι δύο Ουκρανοί διπλωμάτες ανέφεραν πως «κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας πρέπει να επιλυθούν πριν επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης».
Αν και έχουν αποκαλυφθεί δημόσια τα σημεία διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, ειδικοί εκτιμούν πως το Κίεβο ζητάει υπερβολικές εγγυήσεις ασφαλείας από την Δύση, θέλοντας να διασφαλίσει πως δεν θα δεχθεί μελλοντικά νέα επίθεση από την Ρωσία.
Όσο για τυχόν διαφωνίες που μπορεί να προέκυψαν στην συμφωνία με τις σπάνιες γαίες, είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να επιζητά κάποια συμμετοχή στην διαδικασία εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ορυκτών μετάλλων της.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ζελένσκι είχε προτείνει δημόσια οι πολύτιμοι πόροι της χώρας του να αξιοποιηθούν από κοινού από Κίεβο και Ουάσιγκτον, παρά «απλά να τους παραδώσουμε στις ΗΠΑ».
Ο Τραμπ από την πλευρά του φαίνεται πως επιμένει στην αρχική του πρόταση, να παραλάβουν δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ουκρανικά ορυκτά συνολικής αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο έτσι θα έδινε το πράσινο φως στο Πεντάγωνο να συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά το Κίεβο, είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αυτήν την στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση είναι βέβαιο πως εξετάζει το προσχέδιο της συμφωνίας που κατέθεσε η ουκρανική αντιπροσωπεία και μελετά πιθανές τροποποιήσεις ή αντιπροτάσεις. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.