Ένοπλες Συρράξεις

Τα τρία σενάρια για την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ενώ οι Ρώσοι απαιτούν το 20% του ουκρανικού εδάφους

Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph δημοσίευσε μια ανάλυση πιθανών σεναρίων για την συμμετοχή βρετανικών και άλλων στρατευμάτων στην Ουκρανία, προσφέροντας τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να εξεταστούν στο πλαίσιο της τρέχουσας σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Αυτά τα σενάρια αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές προθέσεις της δύσης για την Ουκρανία.

Το πρώτο σενάριο, προβλέπει τη δημιουργία βρετανικών θέσεων παρατήρησης και περιπολίας κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης στη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών στρατευμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλάμε για βρετανικά και πιθανώς άλλα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα να περιπολούν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά του Κιέβου.

Δυνάμεις ταχείας αντίδρασης θα βρίσκονται στο πίσω μέρος, ικανές να αποκρούσουν γρήγορα κάθε προσπάθεια παραβίασης της εκεχειρίας.

Τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και οχημάτων μάχης πεζικού, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποκρούσουν μια πιθανή ρωσική επίθεση.

Το δεύτερο σενάριο, αν και θεωρείται απίθανο, περιλαμβάνει τη δημιουργία αμυντικής γραμμής από την Δύση γύρω από το Κίεβο.

Η ιδέα εδώ είναι να επιτραπεί στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) να εστιάσουν τους πόρους τους σε άλλες περιοχές, ειδικά στα ανατολικά και νότια της χώρας, όπου διεξάγονται οι πιο έντονες μάχες.

Ωστόσο, η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα αντιμετώπιζε σοβαρές πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου άμεσων συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε διεθνές επίπεδο.

Το τρίτο σενάριο, περιλαμβάνει την ανάπτυξη Βρετανών εκπαιδευτών για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στα δυτικά της χώρας, στις πιο απομακρυσμένες περιοχές από την πρώτη γραμμή.

Υπό την κάλυψη των πολωνικών συστημάτων αεράμυνας, ο βρετανικός στρατός θα μπορούσε να εκπαιδεύσει νέους νεοσύλλεκτους και να πραγματοποιήσει μαθήματα επανεκπαίδευσης για τους υπάρχοντες στρατιώτες, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη.

Αυτή η επιλογή θεωρείται η πιο ρεαλιστική και ασφαλής, καθώς δεν περιλαμβάνει άμεση συμμετοχή σε εχθροπραξίες, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει σημαντικά τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο, όλα αυτά τα σενάρια αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αντιδράσεων από τη Ρωσία, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις συνέπειες της δυτικής επέμβασης στη σύγκρουση.

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη η πολιτική βούληση στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεταξύ των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, καθώς και θέματα ασφάλειας και επιμελητείας.

Τι απαιτεί η Ρωσία από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Η Ρωσία απαιτεί να διακόψει η Ουκρανία τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και να γίνει «ένα ουδέτερο κράτος με περιορισμένο στρατό» κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του, αναφέρει ΜΜΕ.

Ο Τραμπ είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «πολύ γρήγορα» μετά την ορκωμοσία του, προσθέτοντας ότι το επιδιώκει και το Κρεμλίνο.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα επαναλάβει ότι σχεδιάζει να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν μέρει επειδή φέρεται ότι έχει καλούς δεσμούς με τον Πούτιν.

Το Κρεμλίνο φέρεται να αποδέχεται ότι μεμονωμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία ως μέρος διμερών συμφωνιών ασφαλείας, αλλά τα όπλα «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον της Ρωσίας ή για να ανακαταλάβουν εδάφη», δήλωσε στο Bloomberg μία από τις πηγές.

Η θέση της Μόσχας είναι ότι θα διατηρήσει de facto τον έλεγχο του σχεδόν 20% του εδάφους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014.

Στο μεταξύ, η Ρωσία φέρεται να είναι ανοιχτή στην ανταλλαγή ορισμένων εδαφών, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο πηγές του.

Το Κίεβο και η Μόσχα διεξάγουν επί του παρόντος συνομιλίες μόνο για την ανταλλαγή κρατουμένων και την επιστροφή των απελαθέντων παιδιών, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι στο μέσο ενημέρωσης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν επίσης «περιορισμένες συνομιλίες» στο Κατάρ σχετικά με τους κανόνες για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων από επιθέσεις. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ