Ένοπλες Συρράξεις

Η αποστασιοποιημένη πολιτική Τράμπ στις περιφερειακές συγκρούσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί σε Ουκρανία-ΕΕ-Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι πριν από λίγες ημέρες  ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι η χώρα του φιλοξενεί δεκάδες ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα και ετοιμάζεται να αναπτύξει τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik, υπογραμμίζοντας την  αναπτυσόμενη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων ενάντια στη Δύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πούτιν μετά τα πυρηνικά όπλα εγκαθιστά υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Oreshnik στη Λευκορωσία

Αυτή η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ευθυγραμμίζεται με την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας,  σύμφωνα με το οποίο η Λευκορωσία μπαίνει κάτω από την Ρωσική πυρηνική ομπρέλα.

Ο  Λουκασένκο δήλωσε ότι το πυρηνικό του οπλοστάσιο απαρτίζεται από  βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυρηνικές βόμβες.

Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν την ταχεία στόχευση πιθανών θέσεων στην Ουκρανία ή σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τις αποτρεπτικές ικανότητες της Ρωσο-Λευκορωσικής συμμαχίας.

Επιπλέον, ο Λουκασένκο αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για την ανάπτυξη του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik το 2025.

Με δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών κεφαλών και ταχύτητας άνω των 10 Mach, αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, προσφέροντας στη Ρωσία ένα απαράμιλλο στρατηγικό πλεονέκτημα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε τη συμβατική ισχύ του Oreshnik, δηλώνοντας ότι η καταστροφική του ικανότητα ανταγωνίζεται αυτή των πυρηνικών χτυπημάτων.

Ενώ ο έλεγχος αυτών των όπλων θα παραμείνει στη Μόσχα, το Μινσκ θα εμπλακεί στην επιλογή στόχων, ενσωματώνοντας περαιτέρω τις στρατιωτικές στρατηγικές των δύο εθνών.

Ο πύραυλος Oreshnik αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στο στρατηγικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Με υπερηχητικές δυνατότητες και εκτιμώμενη εμβέλεια από 1.000 έως 5.500 χιλιόμετρα, μπορεί να χτυπήσει κρίσιμες υποδομές σε όλη την Ευρώπη και μέρη της Ασίας.

Εξοπλισμένος με πολλαπλά ανεξάρτητα στοχεύσιμα οχήματα επανεισόδου (MIRV), μπορεί να παραδώσει συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα με ακρίβεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λουκασένκο σημείωσε επίσης ότι η Λευκορωσία έχει διατηρήσει δεκάδες τοποθεσίες της σοβιετικής εποχής κατάλληλες για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων. Αυτές οι εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με την τοπική παραγωγή οχημάτων μεταφοράς για βαλλιστικούς πυραύλους, υπογραμμίζουν τη δέσμευση του Μινσκ να ενισχύσει τον ρόλο του στο πλαίσιο της στρατηγικής του συνεργασίας με τη Μόσχα.

Διεθνείς ανησυχίες για χρήση πυρηνικών όπλων

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων, ωστόσο, εγείρει διεθνείς ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα και τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Ενώ η Μόσχα και το Μινσκ ισχυρίζονται ότι τα μέτρα είναι καθαρά αμυντικά, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αύξηση της στρατηγικής πίεσης στην Ανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, η πρόσφατη μείωση του ορίου της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων ενισχύει τους φόβους για πιθανή σύγκρουση που περιλαμβάνει όπλα μαζικής καταστροφής.

Η φιλοξενία ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία και η προγραμματισμένη ανάπτυξη πυραύλων Oreshnik σηματοδοτούν μια σημαντική εξέλιξη στη δυναμική της περιφερειακής ασφάλειας.

Για τα ευρωπαϊκά έθνη και το ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη πυραύλων Oreshnik στη Λευκορωσία αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση των απειλών κοντά στα ανατολικά τους σύνορα.

Αυτοί οι πύραυλοι, με την ικανότητά τους να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να χτυπούν σε ενδιάμεσα βεληνεκές, αποτελούν κίνδυνο για ζωτικής σημασίας ευρωπαϊκές υποδομές, αλλοιώνοντας την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία.

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ

Αυτή η εξέλιξη αναγκάζει το ΝΑΤΟ να επανεκτιμήσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του και να ενισχύσει τις αποτρεπτικές του ικανότητες για την αντιμετώπιση αυτής της αναδυόμενης απειλής.

Επιπλέον, θα μπορούσε να εντείνει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή, αυξάνοντας τις πιθανότητες για παρεξηγήσεις και ακούσιες αντιπαραθέσεις.

Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, προκάλεσαν τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε , ο οποίος προειδοποίησε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να «σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη» και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλα κρα΄τη της Ευρώπης, καθώς προέτρεψε τους Ευρωπαίους να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Πούτιν «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία και τον τρόπο ζωής μας», είπε ο Ρούτε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας απαρίθμησε τις επιθέσεις της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008, την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014 και την ολοκληρωτική εισβολή που ξεκίνησε στην εν λόγω χώρα πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

«Πόσες άλλες ειδοποιήσεις χρειαζόμαστε;

Θα πρέπει να ανησυχούμε βαθιά. Η Ρωσία προετοιμάζεται για μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με την Ουκρανία και μαζί μας».

Η επιστροφή Τράμπ "περιπλέκει" την κατάσταση

Το ΝΑΤΟ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και έχει βοηθήσει τα περισσότερα από τα μέλη του να διοχετεύουν όπλα, πυρομαχικά και άλλη υποστήριξη στη χώρα, αλλά η επιστροφή του Τραμπ και η δέσμευση να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, τροφοδότησε την ανησυχία ότι μπορεί να επιβληθεί μια δυσμενής εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ παραπονιέται συχνά ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα. Ο Ρούτε είπε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας είναι πιθανό να ανέλθουν στο 7 με 8% του ΑΕΠ της το επόμενο έτος - πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε σύμμαχο του ΝΑΤΟ - ενώ η αμυντική βιομηχανία της παράγει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά.

Ο Πούτιν έχει επίσης την υποστήριξη συμμάχων, όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Ο Ρούτε σημείωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί απότομα στην Ευρώπη, με 23 συμμάχους να αναμένεται να επιτύχουν τον στόχο του ΝΑΤΟ να βάλουν το 2% του ΑΕΠ στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Μπορώ να σας πω, θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο από 2%.

Πέρα από τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, ο Ρούτε σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει τώρα δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα σε υψηλή ετοιμότητα εάν χρειαστούν για την υπεράσπιση των συμμαχικών εδαφών.

Με όλα αυτά, η αποτροπή μας είναι καλή -- προς το παρόν.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ βλέπει  νέα Ρωσική επίθεση στην Ευρώπη μετά 4-5 έτη

Αλλά είναι αύριο για το οποίο ανησυχώ», είπε και προειδοποίησε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται στο δρόμο μας σε τέσσερα με πέντε χρόνια. Ο κίνδυνος κινείται προς το μέρος μας ολοταχώς».

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί και εδώ, και ανεξάρτητα από την έκβαση αυτού του πολέμου, δεν θα είμαστε ασφαλείς στο μέλλον αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο», πρόσθεσε ο Ρούτε.

Ο Ρούτε απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να παρέχουν στην αμυντική βιομηχανία «τις μεγάλες παραγγελίες και τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που χρειάζονται για να παράγουν γρήγορα περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες».

Προέτρεψε τη βιομηχανία να ενισχύσει την παραγωγή για άμυνες έναντι drones και άλλες νέες πολεμικές τακτικές.

Πρόσθεσε ότι «η ελευθερία δεν έρχεται δωρεάν» για το εκτιμώμενο 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων που ζουν στον ευρωατλαντικό χώρο.

«Αν δεν ξοδέψουμε περισσότερα μαζί τώρα για να αποτρέψουμε τον πόλεμο, θα πληρώσουμε πολύ, πολύ, πολύ υψηλότερο τίμημα αργότερα. Όχι δισεκατομμύρια, αλλά τρισεκατομμύρια ευρώ», είπε.

Πονοκέφαλος για ΕΕ-Ουκρανία-Ελλάδα η αποστασιοποιημένη πολιτική Τράμπ στις περιφερειακές συγκρούσεις

 Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρώπη λόγω Ουκρανίας κυρίως, έχει μπεί σε μια παρατεταμένη περίοδο Ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία, η οποία τείνει μετά από 4-5 χρόνια να μετατραπεί σε θερμή σύγκρουση, μετατρέποντας σε ερείπια για μια ακόμη φορά την Ευρώπη.

Τα λεγόμενα του Τράμπ αναφορικά με την Συρία, όπου έδωσε τα κλειδιά της χώρας στον Ερντογάν, τονίζοντας ότι θέλει να αποφύγει την οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ, είναι ένα πολύ ενδεικτικό δείγμα της αποστασιοποίησής του από περιφερειακές συγκρούσεις.

Συνεπώς δεν πιστεύουμε αναφορικά με το Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά κάποια παρέμβαση του Τράμπ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά η όποια εξομάλυνση των σχέσεων  κατά τον Αμερικανό πρόεδρο θα  πρέπει  να στηρίζεται στην επιχειρηματική βάση του win-win, από την οποία η μόνη χαμένη θα είναι η Ελλάδα.

Άλλωστε ο Τράμπ στις πρόσφατες δηλώσεις του εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ηγεσία και τους στόχους του Ερντογάν, αλλά και για τον ισχυρό όπως είπε τουρκικό στρατό, λέγοντας μάλιστα ότι δεν επιθυμεί την παραμικρή αντιπαράθεση μαζί του στη Συρία

Κοινώς αναμένουμε παρέμβαση του Τράμπ μόλις αναλάβει τα ηνία  της εξουσίας ως Πρόεδρος των  ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να τερματιστεί αυτός πάση θυσία.

Αυτό θα συνεπάγεται την προσπάθεια επιβολής από τον Πούτιν σκληρών όρων που θα περιλαμβάνουν την διατήρηση του ελέγχου και την προσάρτηση  Ουκρανικών εδαφών που θα έχει καταλάβει μέχρι τότε, χωρίς να κάνει αποδεκτή την ένταξη στο ΝΑΤΟ της ελεύθερης Ουκρανίας.

ΕΕ-Ουκρανία θα πρέπει να διαλέξουν είτε συμβιβασμό-αποδοχή των παραπάνω, είτε συνέχιση του πολέμου με δικές τους δυνάμεις και αμελητέα έως μηδενική συνεισφορά των ΗΠΑ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Ν.Πεσκόφ σε Τραμπ: οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες - Δήλωση βόμβα από Ρώσο Αρχικατάσκοπο για την ασφάλεια το 2025

Ο Πεσκόφ ζήτησε ουσιαστικά από τον Τραμπ ισότιμη θέση στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας- Η Ευρώπη θα πληρώσει σίγουρα το...