Η Ρωσία απέσυρε τουλάχιστον 400 στρατιώτες της από την περιοχή της Δαμασκού και τους μετέφερε στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, που βρίσκεται στην επαρχία της Λαττάκειας.
Αυτό δήλωσε ο Καμάλ Λαμπαμπίντι, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ομάδας Hayat Tahrir al-Sham, σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Σύμφωνα με τον Λαμπαμπίντι, οι Ρώσοι στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το αρχηγείο του 4ου Σώματος του συριακού στρατού στην Κουντσάγια, καθώς και την ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η μεταφορά αυτή έγινε σε συντονισμό με τις νέες συριακές αρχές.
Οι πληροφορίες για την κίνηση των ρωσικών δυνάμεων δεν έχουν λάβει ακόμη επιβεβαίωση από την επίσημη ρωσική πλευρά.
Ωστόσο, το μήνυμα έχει προσελκύσει την προσοχή διεθνών αναλυτών, καθώς η μεταφορά στρατευμάτων από τη Δαμασκό μπορεί να υποδηλώνει ανακατανομή της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή.
Η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ παραμένει μια βασική εγκατάσταση για τον ρωσικό στρατό στη Συρία.
Παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη και χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων στην περιοχή.
Η ενίσχυση της βάσης Χμεϊμίμ μπορεί να οφείλεται στην προσαρμογή του ρωσικού στρατού στην αλλαγή της κατάστασης στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ρωσία μειώνει την παρουσία της στην κεντρική Συρία, δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση των θέσεων της στα δυτικά της χώρας.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη διατήρησης του ελέγχου σε στρατηγικές τοποθεσίες όπως η Ταρτούς και η Λατάκεια, όπου βρίσκονται οι κύριες στρατιωτικές βάσεις της.
Εν τω μεταξύ, οι νέες συριακές αρχές, με επικεφαλής έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του HTS, επιδεικνύουν την επιθυμία να θέσουν τον έλεγχο σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.
Ωστόσο, η μελλοντική τους θέση σε σχέση με τους ξένους στρατούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, παραμένει αβέβαιη.
Το 2024, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία έπεσε κάτω από την επίθεση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Τον Νοέμβριο, η αντιπολίτευση ξεκίνησε μια αποφασιστική επίθεση, καταλαμβάνοντας βασικές πόλεις όπως το Χαλέπι, η Χάμα και η Χομς.
Το αποκορύφωμα ήταν η είσοδος των στρατευμάτων της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό στις 8 Δεκεμβρίου, που σήμανε το τέλος της διακυβέρνησης του Άσαντ.
Ο Σύρος πρόεδρος κατέφυγε στη Μόσχα, αφήνοντας τη χώρα σε κατάσταση βαθιάς πολιτικής αστάθειας.
Αυτό το γεγονός άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας σε ένα νέο στάδιο σύγκρουσης και πάλης εξουσίας στο εσωτερικό της Συρίας.
Η Τουρκία θέλει να στείλει Τρεις Ταξιαρχίες στην Συρία
Η Τουρκία έχει μερικές εκατοντάδες στρατιώτες στη βόρεια Συρία και είχε πραγματοποιήσει τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί από το 2016, ενάντια σε «απειλές για την τουρκική ασφάλεια», όπως την αποκάλεσε ο Γκιουλέρ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι "η κυβέρνησή του μπορεί να επαναξιολογήσει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία με τη νέα ηγεσία όταν ωριμάσουν οι συνθήκες».
Στην ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας ήταν η εξόντωση του κουρδικού YPG, το οποίο είναι μέρος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.
Το YPG είναι μια από τις ηγετικές δυνάμεις στις "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που ελέγχει τώρα μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας.
Είναι επίσης ανώτερος εταίρος στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στον συνασπισμό κατά του ISIS, επομένως το μέλλον του θα αποτελέσει σημείο διαμάχης μεταξύ Άγκυρα και Ουάσιγκτον.
Ο Γκιουλέρ είπε ότι το PKK και το YPG στη Συρία θα εξαλειφθούν, αργά ή γρήγορα και τα μέλη του που υποστήριξε ότι προέρχονταν από εκτός Συρίας θα έπρεπε να φύγουν και όσοι είναι Σύροι θα αναγκαστούν να καταθέσουν τα όπλα.
“Η Τουρκία έχει δηλώσει στο παρελθόν στις ΗΠΑ ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αναπτύξει τρεις Ταξιαρχίες κομάντο στη Συρία”, είπε ο Γκιουλέρ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε απορρίψει και τις δύο προσφορές.
Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να στείλει στρατό στο συριακό έδαφος, με στόχο τον έλεγχο της Δαμασκού, και την μελλοντική προσάρτηση συριακών εδαφών στα Βόρεια της χώρας.