Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ραγδαίες εξελίξεις- Διαδηλωτές κυκλώνουν την ρωσική βάση στην Ταρτούς εξαγριώμενοι κατά των Ρώσων

Αντι-ρωσική υστερία επικρατεί στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο  παρείχε στον Πούτιν  ως γνωστόν ναυτική βάση στην Ταρσό.

 Σύριοι διαδηλωτές στην Ταρσό απειλούν την ασφάλεια της Ρωσικής ναυτικής βάσης

Σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ, μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην εν λόγω πόλη, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού ναυτικού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην πόλη πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις, με τους συμμετέχοντες να κατεδαφίζουν τις προτομές του Μπασάρ αλ Άσαντ και να κυματίζουν νέες σημαίες που συμβολίζουν τις αλλαγές στην πολιτική κατάσταση στη Συρία.

Οι ενέργειες αυτές συνοδεύονται από αυξανόμενες εντάσεις, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια της ρωσικής ναυτικής βάσης.

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία ότι οι διαδηλώσεις στην Ταρσό θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε άμεση απειλή για τις ρωσικές εγκαταστάσεις.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων για ρωσική υποστήριξη στη Δαμασκό, ο τοπικός πληθυσμός, αντίθετος στο προηγούμενο καθεστώς, μπορεί να αντιληφθεί τη βάση ως σύμβολο εξωτερικής επέμβασης. 

«Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη εάν οι διαδηλωτές περάσουν από συμβολικές ενέργειες σε ριζοσπαστικές ενέργειες, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και την ασφάλεια της περιοχής στο σύνολό της», σημείωσε ένας αναλυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική παρουσία στην Ταρσό παραμένει στρατηγικά σημαντική, αλλά οι τρέχουσες εξελίξεις απαιτούν άμεσα μέτρα για την προστασία των υποδομών και του προσωπικού.

Στο πλαίσιο του χάους που κυρίευσε τη Συρία μετά την πτώση της Δαμασκού, οι διαδηλώσεις στην Ταρσό μοιάζουν με το επόμενο στάδιο μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης.

Η κατάληψη της πρωτεύουσας από τους αγωνιστές, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση των κρατουμένων και την ανακοίνωση της ανατροπής του καθεστώτος, άλλαξε δραματικά την κατάσταση στη χώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν σχετικά ήρεμες γίνονται εστίες διαμαρτυρίας."

Η Τουρκία  παρείχε εγγυήσεις στη Ρωσία για τις βάσεις της στη Συρία;

Μόλις χθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν, με τον Φιντάν  με βάση τις εξελίξεις στη Συρία, με τον Φιντάν να μιλάει από θέση ισχύος.

Φαίνεται ότι  μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η δημιουργία  μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Άσαντ,  που να αποτελείται από λίγα μετριοπαθή σχετικά στοιχεία του καθεστώτος του και  στην πλειοψηφία της  να απαρτίζεται από  στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς και η ασφάλεια των Ρωσικών βάσεων στη χώρα.

Εδώ σίγουρα ζητήθηκε από τους Ρώσους η παροχή εγγυήσεων για τις στρατιωτικές βάσεις τους στη Συρία από τους Τούρκους.

Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν αυτές δόθηκαν, αλλά και αν δόθηκαν αν θα τηρηθούν, αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Τουρκία θέλει στην πραγματικότητα να τις τηρήσει ή ακόμη και αν μπορεί, με τη φόρα που έχουν πάρει οι ισλαμιστές του HTS.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί ο Πούτιν να είναι έξαλλος  με την πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας στη Συρία που οδήγησε στην πτώση του Άσαντ, βάζοντας μπροστά τους τζιχατζιστές που η ίδια εκπαίδευσε-εξόπλισε και πλήρωνε, ωστόσο τώρα για την Ρωσία προέχει η εξασφάλιση των στρατιωτικών  βάσεών της στη Συρία, με αυτήν της Ταρσούς να αποτελεί την μοναδική ναυτική της στη Μεσόγειο.

Η απώλεια της Ταρσούς για τους Ρώσους θα σήμαινε μια τεράστια γεωστρατηγική ήττα, εξασθενίζοντας τις δυνατότητες επέμβασης του Πούτιν σε Μεσόγειο και Μ.Ανατολή.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να παίξει ξανά μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, αφού οι πρώτες θα έβλεπαν ως ένα πολύ  μεγάλο δώρο την εκδίωξη του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού από την Μεσόγειο και τον περιορισμό της επιρροής του Πούτιν στην Μ.Ανατολή.

Σημειωτέον ότι ήδη λόγω της  Ρωσικής  στρατιωτικής αδυναμίας στήριξης του Άσαντ, το κύρος του Πούτιν έχει πέσει Διεθνώς, σε εχθρούς αλλά και συμμάχους του.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύο στρατιωτικά μέτωπα και γιαυτό εστιάζει στην Ουκρανία, στην αυλή της δηλαδή.

Επαληθεύεται για μια ακόμη φορά η φράση του Τσώρτσιλ, "Η Ρωσία δεν είναι τόσο δυνατή όσο θέλει να φαίνεται, αλλά ούτε και τόσο αδύναμη όσο θα επιθυμούσαμε"

 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ